x

Warszawski bar El Koktel na liście rekomendacji 50 Best Discovery

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    27.08.2021

Na liście "odkryć" prestiżowego The Worlds 50 Best pojawił się warszawski koktajlbar El Koktel. Do tego grona dolączył także krakowski Mercy Brown. Mamy zatem już w Polsce trzy wyróżnione lokale serwujące drinki.

Zespół baru El Koktel. Zdjęcie: Facebook.com
Zespół baru El Koktel. Zdjęcie: Facebook.com
Inne bary polecane w ramach 50 Best Discovery na stronie www.theworlds50best.com to warszawski The Roots oraz - także po raz pierwszy na liście - krakowski Mercy Brown. Przypomnijmy, że oprócz bieżących rekomendacji The World’s 50 Best corocznie organizuje konkursy, w którym wyłania po 50 najlepszych restauracji i barów. Tegoroczne nagrody The World’s 50 Best Bars zostaną przyznane 7 grudnia w Londynie.

El Koktel
Tymczasem zespół El Koktel bardzo ucieszył się z wyróżnienia na 50 Best Discovery i pochwalił się nim w mediach społecznościowych.
„Przede wszystkim przez ostatnie miesiące chodziło o to, by przetrwać i dać sobie radę. Obiecaliśmy sobie, że absolutnie nie poddamy się za żadne skarby. I jakość jest zawsze absolutną wartością dodaną. Po 6,5 roku ciężkiej pracy, momentach absolutnego szorowania po dnie, ale też glorii i chwały El Koktel ląduje jako drugi polski bar na liście. To wyróżnienie światowej rangi i pokazuje, że obrana kilka lat temu droga jest absolutnie słuszna. Dzięki, że jesteście z nami! Do zobaczenia przy barze!” – czytamy na Facebookowym fanpage’u El Koktel.

Co o El Koktel możemy przeczytać na www.theworlds50best.com? Ano, że „jest równie dobrze znany ze swoich światowej klasy koktajli, jak i przyjaznej atmosfery”. Recenzenci zwracają też uwagę na oryginalny wystrój baru oraz fakt, że niektóre składniki drinków wytwarzane są we własnym zakresie. 

Bazująca na kosmicznych skojarzeniach autorska karta w El Koktel zrobiła na nich wrażenie. Wyróżnili  dwa koktajle – Solero z wódką, marakują, śmietanką, kardamonem i wanilią oraz Silver Surfer z ginem, kwiatem czeremchy i wermutem.

Mercy Brown
Z rekomendacji cieszy się także Mercy Brown. „Dziękuję wszystkim członkom zespołu Mercy […] Każdy z Was odegrał bardzo ważną rolę w tym sukcesie. I na pewno to osiągnięcie oznacza, że Mercy Brown zakasuje rękawy i będzie pracować jeszcze intensywniej” – czytamy w poście Mercy Brown na FB.

Recenzenci 50 Best Discovery podkreślili wpływ, jaki Mercy Brown ma na polską scenę koktajlową. Docenili także wystrój lokalu nawiązujący do lat 20. XX w., serwowanie drinków w szkle w stylu vintage oraz organizowanie wieczorów jazzowych i burleski.



Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, twórca sieci hoteli Gołębiewski

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, założyciel sieci hoteli Gołębiewski oraz fabryki cukierniczej Tago. Zmarł 21 czerwca - poinformowała Agnieszka Gawińska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w firmie Tago.

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club - laureatami nagród AIG PRIX 2022

Podczas uroczystej gali w warszawskim Hotelu Raffles Europejski wręczono nagrody AIG PRIX przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Tegoroczni laureaci to Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club.

Konkurs "Czas na rybę!" - jest o co walczyć!

Laureaci trzech pierwszych miejsc ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" pojadą na wycieczkę do Włoch, do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast trzy najlepsze drużyny w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych wezmą udział w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem pieców UNOX.

Bartosz Peter i Sebastian Plasota zajęli 4. miejsce na Global Chefs Challenge

Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Sebastian Plasota zajęli czwarte miejsce w finale Global Chefs Challenge na Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi. Zespół otrzymał też wyróżnienie za najlepsze danie główne - halibuta z przegrzebkami z palonym masłem i tymiankiem.

Zwycięzcy I Mistrzostw Polski Barmanów SPB OPEN - Classic oraz Flair

Znamy zwycięzców I Mistrzostw Polski Barmanów. W kategorii klasycznej I miejsce zdobył Artur Wawrzyszczak, a w kategorii flair Kacper Smarz. Uczestnicy zawodów walczyli o wyjazd na Kubę, gdzie w listopadzie odbędą się Międzynarodowe Mistrzostwa Świata.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej