x

Warszawski bar El Koktel na liście rekomendacji 50 Best Discovery

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    27.08.2021

Na liście "odkryć" prestiżowego The Worlds 50 Best pojawił się warszawski koktajlbar El Koktel. Do tego grona dolączył także krakowski Mercy Brown. Mamy zatem już w Polsce trzy wyróżnione lokale serwujące drinki.

Zespół baru El Koktel. Zdjęcie: Facebook.com
Zespół baru El Koktel. Zdjęcie: Facebook.com
Inne bary polecane w ramach 50 Best Discovery na stronie www.theworlds50best.com to warszawski The Roots oraz - także po raz pierwszy na liście - krakowski Mercy Brown. Przypomnijmy, że oprócz bieżących rekomendacji The World’s 50 Best corocznie organizuje konkursy, w którym wyłania po 50 najlepszych restauracji i barów. Tegoroczne nagrody The World’s 50 Best Bars zostaną przyznane 7 grudnia w Londynie.

El Koktel
Tymczasem zespół El Koktel bardzo ucieszył się z wyróżnienia na 50 Best Discovery i pochwalił się nim w mediach społecznościowych.
„Przede wszystkim przez ostatnie miesiące chodziło o to, by przetrwać i dać sobie radę. Obiecaliśmy sobie, że absolutnie nie poddamy się za żadne skarby. I jakość jest zawsze absolutną wartością dodaną. Po 6,5 roku ciężkiej pracy, momentach absolutnego szorowania po dnie, ale też glorii i chwały El Koktel ląduje jako drugi polski bar na liście. To wyróżnienie światowej rangi i pokazuje, że obrana kilka lat temu droga jest absolutnie słuszna. Dzięki, że jesteście z nami! Do zobaczenia przy barze!” – czytamy na Facebookowym fanpage’u El Koktel.

Co o El Koktel możemy przeczytać na www.theworlds50best.com? Ano, że „jest równie dobrze znany ze swoich światowej klasy koktajli, jak i przyjaznej atmosfery”. Recenzenci zwracają też uwagę na oryginalny wystrój baru oraz fakt, że niektóre składniki drinków wytwarzane są we własnym zakresie. 

Bazująca na kosmicznych skojarzeniach autorska karta w El Koktel zrobiła na nich wrażenie. Wyróżnili  dwa koktajle – Solero z wódką, marakują, śmietanką, kardamonem i wanilią oraz Silver Surfer z ginem, kwiatem czeremchy i wermutem.

Mercy Brown
Z rekomendacji cieszy się także Mercy Brown. „Dziękuję wszystkim członkom zespołu Mercy […] Każdy z Was odegrał bardzo ważną rolę w tym sukcesie. I na pewno to osiągnięcie oznacza, że Mercy Brown zakasuje rękawy i będzie pracować jeszcze intensywniej” – czytamy w poście Mercy Brown na FB.

Recenzenci 50 Best Discovery podkreślili wpływ, jaki Mercy Brown ma na polską scenę koktajlową. Docenili także wystrój lokalu nawiązujący do lat 20. XX w., serwowanie drinków w szkle w stylu vintage oraz organizowanie wieczorów jazzowych i burleski.



Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Szkolenie Manager w Akademii Inspiracji MAKRO

Akademia Inspiracji MAKRO wprowadziła do swojej oferty szkoleniowej nowy 5-dniowy kurs dedykowany obecnym i przyszłym managerom lokali gastronomicznych. Manager gastronomii to szkolenie, które obejmuje zagadnienia dotyczące między innymi tworzenie strategii, zarządzanie finansami czy organizację pra

MAKRO sponsorem strategicznym konkursu Arte Culinaria Italiana

Sieć hurtowni MAKRO Polska była sponsorem strategicznym 16. edycji konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana. W jury oceniającym uczestników zasiedli Rafał Zaręba i Michał Węcławek, szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO oraz Cezary Powała, szef kuchni Studia Kuchennego MAKRO,

I Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych. Znamy zwycięzcę!

To były pierwsze Mistrzostwa Koktajli Bezalkoholowych zorganizowane w naszym kraju. Zwyciężył je Karol Kraszewski, który będzie reprezentował Polskę z ramienia Stowarzyszenia Polskich Barmanów na mistrzostwach świata koktajli bezalkoholowych.

"Polskie mięso karmi zmysły" - ruszyła piąta edycja kampanii

Ruszyła kolejna, piąta już edycja ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej "Marka Polskie Mięso - Polska Smakuje" organizowanej przez Związek Polskie Mięso. W tym roku zostanie przeprowadzona pod hasłem "Polskie mięso karmi zmysły".

Lubiana zaprezentuje katalog dla branży HoReCa

Marka Lubiana po raz piąty zaprezentuje katalog swoich produktów dla gastronomii i hotelarstwa. Premiera "HoReCa dla profesjonalistów 2023" odbędzie się 28-30 marca podczas EuroGastro - Międzynarodowych Targów Branży Gastronomicznej. Czym zaskoczy tegoroczne wydanie?

Idealny cukiernik i piekarz według Tomasza Dekera, Julii Juchnowicz-Zielińskiej i Konrada Toty

Z okazji przypadającego 15 marca Dnia Piekarza i Cukiernika pytamy reprezentantów tych zawodów o blaski i cienie ich pracy. Jaki powinien być idealny cukiernik i piekarz - opowiadają mistrz świata Tomasz Deker, Julia Juchnowicz-Zielińska z piekarni Figle i Konrad Tota z Galerii Tortów Artystycznych.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej