x

Warszawski bar El Koktel na liście rekomendacji 50 Best Discovery

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    27.08.2021

Na liście "odkryć" prestiżowego The Worlds 50 Best pojawił się warszawski koktajlbar El Koktel. Do tego grona dolączył także krakowski Mercy Brown. Mamy zatem już w Polsce trzy wyróżnione lokale serwujące drinki.

Zespół baru El Koktel. Zdjęcie: Facebook.com
Zespół baru El Koktel. Zdjęcie: Facebook.com
Inne bary polecane w ramach 50 Best Discovery na stronie www.theworlds50best.com to warszawski The Roots oraz - także po raz pierwszy na liście - krakowski Mercy Brown. Przypomnijmy, że oprócz bieżących rekomendacji The World’s 50 Best corocznie organizuje konkursy, w którym wyłania po 50 najlepszych restauracji i barów. Tegoroczne nagrody The World’s 50 Best Bars zostaną przyznane 7 grudnia w Londynie.

El Koktel
Tymczasem zespół El Koktel bardzo ucieszył się z wyróżnienia na 50 Best Discovery i pochwalił się nim w mediach społecznościowych.
„Przede wszystkim przez ostatnie miesiące chodziło o to, by przetrwać i dać sobie radę. Obiecaliśmy sobie, że absolutnie nie poddamy się za żadne skarby. I jakość jest zawsze absolutną wartością dodaną. Po 6,5 roku ciężkiej pracy, momentach absolutnego szorowania po dnie, ale też glorii i chwały El Koktel ląduje jako drugi polski bar na liście. To wyróżnienie światowej rangi i pokazuje, że obrana kilka lat temu droga jest absolutnie słuszna. Dzięki, że jesteście z nami! Do zobaczenia przy barze!” – czytamy na Facebookowym fanpage’u El Koktel.

Co o El Koktel możemy przeczytać na www.theworlds50best.com? Ano, że „jest równie dobrze znany ze swoich światowej klasy koktajli, jak i przyjaznej atmosfery”. Recenzenci zwracają też uwagę na oryginalny wystrój baru oraz fakt, że niektóre składniki drinków wytwarzane są we własnym zakresie. 

Bazująca na kosmicznych skojarzeniach autorska karta w El Koktel zrobiła na nich wrażenie. Wyróżnili  dwa koktajle – Solero z wódką, marakują, śmietanką, kardamonem i wanilią oraz Silver Surfer z ginem, kwiatem czeremchy i wermutem.

Mercy Brown
Z rekomendacji cieszy się także Mercy Brown. „Dziękuję wszystkim członkom zespołu Mercy […] Każdy z Was odegrał bardzo ważną rolę w tym sukcesie. I na pewno to osiągnięcie oznacza, że Mercy Brown zakasuje rękawy i będzie pracować jeszcze intensywniej” – czytamy w poście Mercy Brown na FB.

Recenzenci 50 Best Discovery podkreślili wpływ, jaki Mercy Brown ma na polską scenę koktajlową. Docenili także wystrój lokalu nawiązujący do lat 20. XX w., serwowanie drinków w szkle w stylu vintage oraz organizowanie wieczorów jazzowych i burleski.



Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

WHISKY NAD BAŁTYKIEM

W dniach 26-27 sierpnia 2017 r. w Jastrzębiej Górze odbyła się IV edycja Festiwalu Whisky Jastrzębia Góra. Wydarzenie odwiedziło niespełna 7000 gości - zarówno miłośników whisky, jak i osób, które rozpoczynają przygodę z tym szlachetnym trunkiem.

Ruszyły zgłoszenia do Bocuse d’Or Poland 2019

24 czerwca 2019 roku w w Akademii Kurta Schellera w Jawczycach odbędą się preeliminacje do Bocuse d’Or Poland 2019. Zgłoszenia można nadsyłać do 3 czerwca.

Zarabiaj na kawie! - warsztaty Segafredo Zanetti

Dzięki bezpłatnym warsztatom organizowanym przez Segafredo Zanetti dowiesz się, jak zwiększyć obrót lokalu, budować przewagę konkurencyjną i rozwijać swój biznes.

Zwycięzcy 12. edycji Wine&Food Noble Night

W jednym z najbardziej prestiżowych i najtrudniejszych konkursów kulinarnych w kraju największy sukces odniosły restauracje White One oraz Umami. Pozostałe wyróżnione lokale to Destylarnia, Signature oraz Isto.

25 lat MULTIVAC Polska

MULTIVAC to wiodący na świecie producent dostarczający najlepszych rozwiązań opakowaniowych, stosowanych do pakowania artykułów spożywczych oraz produktów biotechnologicznych i sprzętu medycznego a także towarów przemysłowych.

Bottiglieria 1881 z Krakowa z Gwiazdką Michelin!

To trzecia polska restauracja z tym wyróżnieniem, ale pierwsze odznaczenie dla lokalu spoza Warszawy. W stolicy bez zmian - swój status utrzymały Atelier Amaro oraz Senses Restaurant. Obie z jedną gwiazdką.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej