x

Warszawski The Cool Cat łączy siły z poznańskim Happa to Mame

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.08.2021

The Cool Cat TR łączy siły z poznańskim konceptem Happa to Mame. Na zakończenie sezonu wakacyjnego - 31 sierpnia - szef kuchni The Cool Cat i eksperci od japońskich słodkości przygotują kilka klasyków kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni, po które w Poznaniu ustawiają się kolejki.

Happa to Mame, czyli polsko-japoński duet z Poznania – Shota Nakayama i Marcin Cieśluk. Zdjęcie: materiały prasowe
Happa to Mame, czyli polsko-japoński duet z Poznania – Shota Nakayama i Marcin Cieśluk. Zdjęcie: materiały prasowe
Tych dwóch konceptów na pewno nie trzeba przedstawiać prawdziwym foodies. Warszawski The Cool Cat to miejsce serwujące autorską kuchnię z mocnym azjatyckim twistem. Happa to Mame jest z kolei cenioną nie tylko przez poznaniaków kawiarnią specjalizującą się w najlepszych japońskich słodyczach, takich jak daifuku, dango czy dorayaki (rodzaj pancakes). Co poza azjatycką kuchnią łączy The Cool Cat i Happa to Mame?
– Na pewno nie nuda – kwituje Jakub Kaftański, szef kuchni i współwłaściciel The Cool Cat.

Wspólny mianownik
Pomysł na współpracę narodził się spontanicznie, mimo iż sympatia zespołów obu miejsc trwa od kilku lat. Długo nie trzeba było czekać, żeby polsko-japoński duet z Poznania – Shota Nakayama i Marcin Cieśluk – przyjechał do Warszawy do lokalu przy Marszałkowskiej 8. Jak przyznaje Jakub Kaftański, ekipa uwielbia takie współprace.

– Z Happa to Mame bardzo się lubimy i cenimy. Shota i Marcin doskonale prowadzą ten lokal w Poznaniu. Japońska kuchnia jest bardzo inspirująca, ciekawa, idzie za nią jakość, autentyczność, prostota w wykonaniu, dbałość o każdy element. To wszystko znalazłem w Happa. My w naszym menu inspirujemy się z kolei różnymi regionami Azji, np. robimy pesto, które jest włoskim produktem, ale my podajemy je z koreańskimi kopytkami ryżowymi. Łączymy potrawy i smaki w nieoczywisty sposób. Jesteśmy bardzo otwarci na odkrywanie różnych kompozycji oraz na każdego rodzaju kolaborację. Myślę, że dla nas, tak samo jak dla chłopaków z Happa to Mame, wspólna praca będzie ciekawym doświadczeniem – opowiada Kaftański.

Co zjemy?

Dango - japońskie słodycze z Happa to Mame. Zdjęcie: materiały prasowe
Dango - japońskie słodycze z Happa to Mame. Zdjęcie: materiały prasowe
W menu wtorkowego wydarzenia oczywiście znajdą się słodycze od Happa.
– Wspólnie przygotujemy oyako don, w dosłownym tłumaczeniu „rodzice i dziecko w misce”, czyli w tym przypadku jest to jajko i kurczak. Podamy także bukkake udon w wersji wegetariańskiej oraz deser, którym zaskoczymy gości – zapowiada  współwłaściciel The Cool Cat.

– My pójdziemy w mocną klasykę, bo taka jest Happa, z kolei The Cool Cat jest szaleństwem. Shota zmodyfikuje menu na potrzeby wydarzenia. Można śmiało powiedzieć, że będą to japońskie dania inspirowane Kul Kotami, stąd nazwy dań kojarzące się Europejczykom z czymś zupełnie innym, niż Japończykom – dodaje Marcin Cieśluk z Happa to Mame.

Nikumaki mitarashi dango jest fuzją jednej ze słodkości, którą na co dzień można zjeść w Happa, jednak zostanie ona zmodyfikowana w danie główne. – Do inspiracji wykorzystaliśmy najczęściej występujące komentarze naszych gości, gdzie nazywają je „japońskimi kluskami śląskimi”. Dlatego ryżowe kluski oblane słodkim sosem sojowym owiniemy dodatkowo bekonem, by fantazja stała się rzeczywistością – zdradza Marcin Cieśluk.

Oprócz dań głównych będzie również deser.
– Daifuku w tempurze i tamagoyaki na słodko. Daifuku to nasze popisowe słodycze, wersję standardową będzie można zakupić na miejscu, ale specjalnie na wydarzenie Shota będzie je smażył na gorącym oleju w tempurze. Sztos! Z kolei tamagoyaki bywa często kojarzone z japońskim śniadaniem (moje ukochane), a niewielu wie, że Japończycy jedzą je również na słodko. Dlatego Shota zrobi wersję o smaku matcha z dodatkiem anko, czyli pasty ze słodkich fasoli azuki – wyjaśnia Cieśluk.

Jedzenie to nie wszystko
Organizatorzy wydarzenia nie zapomnieli o atrakcjach barowych. Do współpracy zaprosili Norihiko Sakamoto, założyciela Hiko Sake, japońskiego eksperta od alkoholu. Przygotuje i osobiście zaserwuje trzy koktajle na bazie wyselekcjonowanych japońskich trunków: Aoi, Bloody Mariko oraz Akatsuki.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Gęsina na św. Marcina 2022 - XIV edycja slowfoodowej akcji

Tegoroczna edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina" potrwa od 11 do 27 listopada. Wybrane zostaną najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania na bazie gęsiny. Do udziału w akcji Slow Food Polska zaprosił w tym roku blisko 100 lokali.

Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022 za nami!

Za nami pierwszy cykl kolacji Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022, podczas których można było spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii Bocuse d’Or Poland. Projekt Akademii spotkał się z ogromnym zainteresowaniem szerokiej publiczności, wręcz przerósł oczekiwania organizatorów.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej