x

Tydzień rumuńskiej kuchni w restauracji Banjaluka

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    24.08.2021

Restauracja Banjaluka i finalista MasterChefa Lorek Zediu łączą siły! Od 28 sierpnia do 5 września zapraszają na bałkańską ucztę. Pochodzący z Rumunii Lorek przygotował menu ze specjałami ze swoich rodzinnych stron.

Lorek Zediu. Zdjęcie: materiały prasowe
Lorek Zediu. Zdjęcie: materiały prasowe
Rumunia jest dla nas nieco egzotyczna. Polacy dość chętnie podróżują do Rumunii, jednak nie jest to nasza ulubiona destynacja. Wolą jechać do Włoch, Hiszpanii czy Grecji, a kraje wschodu są mniej przez nas oblegane. Dlatego rzadko potrafimy odpowiedzieć na pytanie: co się je w Rumunii? A szkoda! Kuchnia rumuńska jest niezwykle ciekawa i warto się z nią zapoznać.

W specjalnym menu Lorka Zediu znajdziemy dania mięsne, wegetariańskie, a nawet wegańskie (co nie jest bardzo popularne na Bałkanach). Jednak wychodząc naprzeciw oczekiwaniom gości Lorek, stworzył także wegańską pozycję w menu. Goście zjedzą m.in. rozgrzewającą zupę czorbę z kurczaka, rumuńską wersję hot-doga, mini pączki w rumuńskim stylu i kilka innych dań. Nie zabraknie rumuńskich win. Restauracja nie ma ich na co dzień w ofercie, jednak zaopatrzyła się w nie, ze względu na wydarzenie.

A co konkretnie będzie do jedzenia?

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
PRZYSTAWKI:
Salată de vinete - pasta z bakłażana, orzechów włoskich, miodu i octu
CIORBĂ RĂDĂUȚEANĂ - rozgrzewająca, rumuńska wersja czorby z kurczaka
DANIA GŁÓWNE:
Dovlecel pane cu iaurt și salata de roșii - panierowana cukinia podana na jogurcie z koperkiem, pomidorkami i chili
Rumuńskie MICI - bałkańska interpretacja hot-doga
Ardei umplut cu orez și legume - papryka faszerowana ryżem i mieszkanką warzyw
DESER:
Papanași - rumuńskie pączki serowe z sosem truskawkowym

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Warszawski The Cool Cat łączy siły z poznańskim Happa to Mame

The Cool Cat TR łączy siły z poznańskim konceptem Happa to Mame. Na zakończenie sezonu wakacyjnego - 31 sierpnia - szef kuchni The Cool Cat i eksperci od japońskich słodkości przygotują kilka klasyków kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni, po które w Poznaniu ustawiają się kolejki.

Whisky Live Warsaw wraca po przerwie

Warszawa po raz kolejny stanie się światową stolicą whisky. Wszystko za sprawą 8. edycji festiwalu Whisky Live Warsaw, który odbędzie się 1-2 października (piątek-sobota) w Praskim Centrum Koneser.

Neo(N) Bistro - pop’upowa restauracja na Nocnym Markecie

Wrzesień na warszawskim Nocnym Markecie zapowiada się interesująco. Rusza pop’upowa restauracja Neo(N) Bistro, która czynna będzie w każdy wrześniowy czwartek od godziny 18. Co tydzień inny znany kucharz zaskoczy gości swoją propozycją zasiadanej kolacji pod gwiazdami.

Plebiscyt Najlepsza Restauracja programu Polskie Skarby Kulinarne

Znamy zwycięzców plebiscytu Najlepsza Restauracja 2021! 1 lipca ruszyła kolejna edycja programu wraz z nowym konkursem.

Nowa kampania Lavazzy w Polsce

Kampania pod hasłem "More than Italian" to odpowiedź marki na zmieniające się trendy na rynku kawy. Celem kampanii jest pokazanie, że Lavazza to nie tylko synonim najwyższej jakości, ale także, że prawdziwa włoska kawa ma rozmaite oblicza.

Noc Restauracji 2018

Już tylko kilka dni dzieli nas od piątkowego wieczoru, kiedy to rozpocznie się Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej