x

Tydzień rumuńskiej kuchni w restauracji Banjaluka

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    24.08.2021

Restauracja Banjaluka i finalista MasterChefa Lorek Zediu łączą siły! Od 28 sierpnia do 5 września zapraszają na bałkańską ucztę. Pochodzący z Rumunii Lorek przygotował menu ze specjałami ze swoich rodzinnych stron.

Lorek Zediu. Zdjęcie: materiały prasowe
Lorek Zediu. Zdjęcie: materiały prasowe
Rumunia jest dla nas nieco egzotyczna. Polacy dość chętnie podróżują do Rumunii, jednak nie jest to nasza ulubiona destynacja. Wolą jechać do Włoch, Hiszpanii czy Grecji, a kraje wschodu są mniej przez nas oblegane. Dlatego rzadko potrafimy odpowiedzieć na pytanie: co się je w Rumunii? A szkoda! Kuchnia rumuńska jest niezwykle ciekawa i warto się z nią zapoznać.

W specjalnym menu Lorka Zediu znajdziemy dania mięsne, wegetariańskie, a nawet wegańskie (co nie jest bardzo popularne na Bałkanach). Jednak wychodząc naprzeciw oczekiwaniom gości Lorek, stworzył także wegańską pozycję w menu. Goście zjedzą m.in. rozgrzewającą zupę czorbę z kurczaka, rumuńską wersję hot-doga, mini pączki w rumuńskim stylu i kilka innych dań. Nie zabraknie rumuńskich win. Restauracja nie ma ich na co dzień w ofercie, jednak zaopatrzyła się w nie, ze względu na wydarzenie.

A co konkretnie będzie do jedzenia?

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
PRZYSTAWKI:
Salată de vinete - pasta z bakłażana, orzechów włoskich, miodu i octu
CIORBĂ RĂDĂUȚEANĂ - rozgrzewająca, rumuńska wersja czorby z kurczaka
DANIA GŁÓWNE:
Dovlecel pane cu iaurt și salata de roșii - panierowana cukinia podana na jogurcie z koperkiem, pomidorkami i chili
Rumuńskie MICI - bałkańska interpretacja hot-doga
Ardei umplut cu orez și legume - papryka faszerowana ryżem i mieszkanką warzyw
DESER:
Papanași - rumuńskie pączki serowe z sosem truskawkowym

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej