x

Tydzień rumuńskiej kuchni w restauracji Banjaluka

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    24.08.2021

Restauracja Banjaluka i finalista MasterChefa Lorek Zediu łączą siły! Od 28 sierpnia do 5 września zapraszają na bałkańską ucztę. Pochodzący z Rumunii Lorek przygotował menu ze specjałami ze swoich rodzinnych stron.

Lorek Zediu. Zdjęcie: materiały prasowe
Lorek Zediu. Zdjęcie: materiały prasowe
Rumunia jest dla nas nieco egzotyczna. Polacy dość chętnie podróżują do Rumunii, jednak nie jest to nasza ulubiona destynacja. Wolą jechać do Włoch, Hiszpanii czy Grecji, a kraje wschodu są mniej przez nas oblegane. Dlatego rzadko potrafimy odpowiedzieć na pytanie: co się je w Rumunii? A szkoda! Kuchnia rumuńska jest niezwykle ciekawa i warto się z nią zapoznać.

W specjalnym menu Lorka Zediu znajdziemy dania mięsne, wegetariańskie, a nawet wegańskie (co nie jest bardzo popularne na Bałkanach). Jednak wychodząc naprzeciw oczekiwaniom gości Lorek, stworzył także wegańską pozycję w menu. Goście zjedzą m.in. rozgrzewającą zupę czorbę z kurczaka, rumuńską wersję hot-doga, mini pączki w rumuńskim stylu i kilka innych dań. Nie zabraknie rumuńskich win. Restauracja nie ma ich na co dzień w ofercie, jednak zaopatrzyła się w nie, ze względu na wydarzenie.

A co konkretnie będzie do jedzenia?

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
PRZYSTAWKI:
Salată de vinete - pasta z bakłażana, orzechów włoskich, miodu i octu
CIORBĂ RĂDĂUȚEANĂ - rozgrzewająca, rumuńska wersja czorby z kurczaka
DANIA GŁÓWNE:
Dovlecel pane cu iaurt și salata de roșii - panierowana cukinia podana na jogurcie z koperkiem, pomidorkami i chili
Rumuńskie MICI - bałkańska interpretacja hot-doga
Ardei umplut cu orez și legume - papryka faszerowana ryżem i mieszkanką warzyw
DESER:
Papanași - rumuńskie pączki serowe z sosem truskawkowym

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Urodziny na zamku

Dziesiąte urodziny obchodziła w tym roku restauracja Gothic Cafe. 26 sierpnia w gościnnych progach Zamku w Malborku odbyła się uroczysta kolacja.

Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski

Od 6 do 8 lipca w 43 restauracjach w 12 regionach kraju odbyła się impreza mająca na celu prezentację najwyższej jakości polskich smaków. W tym roku wydarzenie przybrało charakter kolacji z menu degustacyjnym, w którym szef kuchni ukazuje swoją interpretację smaków Polski.

Debiut przewodnika Michelin dla Słowenii

Ukazał się przewodnik Michelin w całości poświęcony Słowenii. To mały kraj z zaledwie 2 milionami mieszkańców, ale już w pierwszej edycji przewodnika wyróżniono 52 restauracje, w tym jedną dwugwiazdkową i pięć jednogwiazdkowych.

Makarun w nowej odsłonie w Gliwicach

6 lutego w gliwickiej Galerii Forum została otwarta nowa restauracja sieci Makarun Spaghetti and Salad, pierwsza po totalnym redesignie marki.

Taste Film Festival - filmy i kolacje

Taste Film Festival potrwa do 26 sierpnia - planowane są jeszcze dwa pokazy filmowe! W programie wartościowe artystycznie i trudne do obejrzenia gdzie indziej produkcje, dyskusje z twórcami i bohaterami fabuł oraz inspirowane nimi kolacje degustacyjne.

Rekordy Wiosennego Restaurant Week

Mimo pandemii, prawie 90 tys. gości wzięło udział w wiosennej edycji Restaurant Week - to tylko 2,5% mniej niż rok temu. Rzeszowskie Patio odwiedziło przez 2,5 tygodnia aż 2 781 festiwalowych klientów!

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej