x

Marka Anny Lewandowskiej zbadała nawyki żywieniowe Polaków w czasie pandemii

Kategoria: Twój biznes - wiedza    24.08.2021

Aż 32% rodaków stosuje ograniczenia żywieniowe, z czego 41% wyklucza cukier, 16% laktozę, a 13% jest na diecie wegetariańskiej - wynika z raportu "Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021". Czy to chwilowy trend czy efekt większej świadomości?

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Pandemia sprawiła, że kładziemy większy nacisk na dbanie o własne zdrowie. Wzrastająca świadomość społeczna, potrzeba wzmocnienia odporności i nowe trendy związane ze zdrowym stylem życia spowodowały, że zaczęliśmy zauważać realny wpływ prawidłowej diety i aktywności fizycznej na poprawę jakości życia i utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Ponad połowa Polaków zaczęła ćwiczyć nawet kilka razy w tygodniu, co dodatkowo wpływa na poprawę samopoczucia i pozwala się zrelaksować.

– Na przełomie ostatnich lat przekonaliśmy się, że prowadzenie zdrowego stylu życia nie tylko przekłada się na długofalowe efekty w postaci dobrze wyglądającej i zdrowej sylwetki, ale również ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie. Dawniej, główną motywacją do stosowania jakiejkolwiek diety była chęć utraty wagi, a nie aspekty zdrowotne. Najczęściej sprowadzało się to do restrykcyjnego zmniejszania liczby kalorii. Obecnie, coraz więcej osób ma świadomość tego, że kluczem do utrzymania zdrowia nie jest głodzenie się, a dobrze zbilansowana dieta i odpowiednia ilość aktywności fizycznej – zauważa Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Staliśmy się bardziej świadomym społeczeństwem, w wyniku czego zaczęliśmy eliminować z diety niezdrowe produkty. Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” aż 52% Polaków unika w produktach sztucznych barwników i konserwantów, 41% wykluczyło ze swojej diety cukier, a 44% ograniczyło spożywanie żywności wysoko przetworzonej.

Widocznym trendem jest też chęć rezygnacji ze spożywania mięsa czy nabiału. Na przełomie ostatnich lat wzrosło zapotrzebowanie na diety specjalistyczne ze względów zdrowotnych. Coraz więcej osób zmaga się m. in. z nietolerancją laktozy skutkującą koniecznością wykluczenia określonych produktów.
– Według danych z raportu niemal 10% osób korzysta z usług cateringów dietetycznych ze względu na specyficzne potrzeby żywieniowe. Samodzielne układanie jadłospisu uwzględniającego je oraz odpowiednią ilość wartości odżywczych wymaga nie tylko czasu, ale i specjalistycznej wiedzy – konkluduje Sieńczewski.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Od kwietnia cukiernie i piekarnie zapłacą mniej za gaz. Ulga nie obejmie jednak wszystkich

Od 1 kwietnia do końca 2023 roku piekarnie oraz cukiernie będą mogły korzystać z obniżonych cen gazu. Stawka jest prawie trzykrotnie niższa od ceny rynkowej. Decyzję w tej sprawie podjął właśnie rząd.

Eksperci: Fine dining musi otworzyć się na nowy typ klienta, by przetrwać kryzys

Nie wszystkie segmenty gastronomii inflacja dotyka w takim samym stopniu. Rynek dóbr luksusowych zdaje się wychodzić z kryzysu obronną ręką, co nie znaczy, że nie stoją przed nim istotne wyzwania - uważają uczestnicy debaty zorganizowanej przez Food and Design.

Co drugi Polak nie chce rozmawiać z kelnerem podczas składania zamówienia

Klienci restauracji coraz częściej chcieliby składać zamówienia w restauracjach z użyciem technologii i aplikacji bezprzewodowych. Chętnie ograniczyliby także kontakt z kelnerem - wynika raportu Retail od Adyen, dotyczącego sektora gastronomii w Polsce.

Subway rozważa sprzedaż i podbija swoją cenę

Franczyzowa sieć barów szybkiej obsługi z kanapkami, sałatkami i wrapami szuka nowego właściciela. Pertraktacje są wciąż na wczesnym etapie, ale mówi się, że sieć warta jest ponad 10 mld dol. Cenę sieć podbija dzięki transformacji lokali.

Trzy hot dogi na sekundę. Największa sieć punktów gastronomicznych w Polsce? Żabka!

Sprzedaje średnio trzy hot dogi na sekundę. Rekordy sprzedaży notują też panini oraz kawa, od niedawna dostępna w kawonamencie. Plany Żabki są jeszcze szersze!

W 2023 roku pustki w restauracjach? Polacy mocno ograniczą wydatki na gastronomię [BADANIE]

Obserwacje i obawy lokali potwierdzają liczby. Z powodu trudnej sytuacji ekonomicznej oszczędności gospodarstw domowych najbardziej odbiją się na wydatkach na rozrywkę i jedzenie na mieście - wynika z badania firmy doradczej Bain & Company.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej