x

Znany szef kuchni Victor Gloger wspótwórcą menu w restauracji Der Elefant

Kategoria: Miejsca    24.08.2021

Nowe menu w warszawskiej restauracji Der Elefant przygotował Victor Gloger, izraelski szef znany m. in. ze współpracy z legendarnym Joelem Robuchonem. W jego daniach obecny jest wpływ francuskich, izraelskich, hiszpańskich i południowoamerykańskich doświadczeń kulinarnych.

Szef kuchni Victor Gloger i Artur Jarczyński, właściciel restauracji Der Elefant. Zdjęcie: materiały prasowe
Szef kuchni Victor Gloger i Artur Jarczyński, właściciel restauracji Der Elefant. Zdjęcie: materiały prasowe
 – To zaszczyt, że tak znana postać w świecie kulinarnym i restauracyjnym przyjęła zaproszenie do opracowania dla Der Elefant nowego menu. Victor Gloger jest kreatywnym kucharzem. W przygotowanych przez niego potrawach obecne są jego francuskie, izraelskie, hiszpańskie i południowoamerykańskie doświadczenia. Cieszymy się, że pomimo pandemii przyjechał do Polski, by przekazać nam swoją energię i pomysły – mówi Jarczyński, restaurator i właściciel Der Elefanta.

Ceviche Bahama – arbuz, ananas, mango i orzechy nerkowca. Zdjęcie: materiały prasowe
Ceviche Bahama – arbuz, ananas, mango i orzechy nerkowca. Zdjęcie: materiały prasowe
Proponowane przez Victora Glogera potrawy do menu degustacyjnego zaskakują niekonwencjonalnymi połączeniami smaków. Są wśród nich trzy rodzaje ceviche: Bahamy, Grecja i Meksyk (na ciepło), których głównym bohaterem jest biała ryba z odpowiednimi dla danej nazwy geograficznej połączeniami. W przypadku ceviche Grecja jest to feta, w ceviche Bahama – arbuz, ananas, mango i orzechy nerkowca, a w cevivche Meksyk – różnego rodzaju papryki, czosnek, imbir, kolendra.

Inne ciekawe propozycje to: smażony ciepły bakłażan z miodem podany z zimnym gazpacho oraz śródziemnomorska zupa „Bouillabaisse z Rouille”, do której przygotowania wykorzystuje się różne gatunki ryb morskich, czosnek, pomidory, oliwę, pieprz i szafran. Polacy uwielbiają kebaby, dlatego Victor Gloger zaproponował również taką potrawę, ale z grillowanej ryby morskiej w sosie szafranowym na picie z sałatką ze świeżych warzyw pomidorów oraz czerwonej cebuli i sosem tzatziki.

Sprowadzona z Segowii delikatna w smaku jagnięcina z pieca. Zdjęcie: materiały prasowe
Sprowadzona z Segowii delikatna w smaku jagnięcina z pieca. Zdjęcie: materiały prasowe
W menu Glogera znajdziemy także: rybny tażin – izraelsko- marokańskie danie rybne z krewetkami z Patagonii i małżami, połączone z daktylami oraz z cynamonem i anyżem, grillowaną ośmiornicę z żółtym hummusem fava i sałatką oraz popisowe danie izraelskiego restauratora – sprowadzona specjalnie z Segowii, delikatna w smaku jagnięcina z pieca.

– W mojej kuchni wykorzystuję pamięć smaków z różnych miejsc, pielęgnując najlepsze wspomnienia. Teraz będzie w nich również Warszawa. Spotkałem tu ludzi podobnych do mnie, którzy do gotowania podchodzą z pasją i kochają to co robią. Jestem również zachwycony jakością dostępnych tu produktów – zarówno mięsem, owocami morza, jak i warzywami i owocami. Wspaniali kucharze, którzy gotują z sercem, jak i jakościowe i świeże produkty to klucz do najlepszej kuchni – powiedział Victor Gloger.  

Które z potraw Victora Glogera zostaną wybrane do menu restauracji Der Elefant?  
– Nasi goście wkrótce się o tym przekonają. To będzie wielka niespodzianka. Dla Polaków jedzenie jest formą podróżowania. Jedząc dania z różnych stron świata, czujemy się, jak byśmy odkrywali kraje, z których pochodzą. Nowe menu przeniesie Der Elefanta do Hiszpanii, Grecji, Meksyku i Izraela – podsumowuje Artur Jarczyński.

O Victorze Glogerze
Szef kuchni sprowadzona specjalnie z Segowii, delikatna w smaku jagnięcina z pieca.ukończył studia kulinarne w Ecole Hotelier de Paris, uzyskując dwa dyplomy CAP. Pracował m. in. w restauracjach: Pavillion Dauphine, Olivia Velere, La Cle de Sol, Le Ballon de Ternes. Gotował u Joela Robuchona, Marca Haberlaina i Jeana Michela Loraina. Jest uważany za jednego z liderów rewolucji kulinarnej w Izraelu, a jego restauracja – Chloelys za jedną z najlepszych w tym kraju. Kuchnia Glogera opiera się na wykorzystaniu szlachetnych produktów i precyzyjnych technik kulinarnych.

W piwnicy swojej restauracji serwuje 7000 rodzajów wina z całego świata i ponad 300 z samego Izraela. Gloger był sędzią w konkursie kulinarnym w San Pellegrino Cup w Wenecji. Jest współzałożycielem organizacji pozarządowej „Kuchnia dla Pokoju", której celem jest podkreślanie wspólnego dziedzictwa kuchni śródziemnomorskiej i łączenie poprzez miłość do jedzenia. Jest gospodarzem cotygodniowego programu w izraelskiej telewizji publicznej Channel, gdzie gotuje i odwiedza różne miejsca na całym świecie. Uczy gotowania w szkole kulinarnej Dan Gourmet w Tel Awiwie i dzieli się wiedzą kulinarną na całym świecie.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej