x

Psie menu w polskich restauracjach

Kategoria: Twój biznes - wiedza    24.08.2021

Widok gościa przy restauracyjnym stoliku wraz z czworonożnym pupilem u boku nikogo już nie dziwi - pozwala na to coraz więcej lokali. Psiaki częstowane są wodą i nierzadko specjalnym menu. I to nie tylko w Międzynarodowy Dzień Psa, który obchodzimy 26 sierpnia.

Ponad 7.6 mln psów – tyle jest ich w Polsce. I chociaż zazwyczaj nie możemy zabrać swojego czworonożnego przyjaciela do teatru czy kina, to w przypadku gastronomii coraz więcej lokali otwiera się na psich gości. Standardem jest miska z wodą dla pupila. Niektóre psiolubne miejsca poszły o krok dalej i proponują właścicielom czworonogów zamówienie specjalnych psich dań.

Z okazji Międzynarodowego Dnia Psa, marka PsiBufet nawiązała współpracę z restauracjami w Warszawie (ORZO Pl. Konstytucji, ORZO Koneser, Kafka, Jaś i Małgosia) oraz w Poznaniu (Przyjemność). Tego dnia każdy z psiaków odwiedzających restaurację otrzyma świeży, pełnoporcjowy posiłek PsiBufet za darmo.

– Psiaki zawsze są mile widziane w każdej restauracji ORZO. Dlatego w ten wyjątkowy dzień chcemy szczególnie o nie zadbać. Już we czwartek, 26 sierpnia każdy gość, który odwiedzi dowolne ORZO w Warszawie ze swoim pupilem otrzyma dla niego posiłek za darmo. PsiBufet udostępnia do wyboru cztery smaki: jagnięcinę, wołowinę, kurczaka oraz indyka. Na pewno nawet wybredne psiaki będą zachwycone z takiego poczęstunku – mówi Maciej Żakowski, co-founder ORZO.  

W stałej ofercie psie menu od marki PsiBufet można spotkać w kilkunastu lokalizacjach w całej Polsce. Pierwszą knajpą, która zdecydowała się na wprowadzenie takiego menu było klimatyczne miejsce na mapie Łodzi - Ciasno jak w ulu.
– Od początku tworzenia naszej restauracji mieliśmy wizję stworzenia miejsca rodzinnego, ciepłego, do którego można również zabrać czworonogi. Od momentu, gdy zobaczyliśmy ofertę PsiBufet stwierdziliśmy, że idealnie do nas pasuje. Nasi goście bardzo się cieszą, jak pupile mogą jeść razem z nimi – mówi Kamil Andrysiak, z Ciasno jak w Ulu.

Następnie do grona dołączyło Trójmiasto: pierogarnia Mandu oraz restauracja White Marlin.
– Od początku działalności MANDU psiaki zawsze były u nas mile widziane. Pomysł poszerzenia oferty o menu dla psiaków przyszedł nam do głowy spontanicznie. Wybór padł na PsiBufet. Zbilansowane, lekkostrawne, gotowane jedzonko dla psów w 100% spełnia nasze prywatne oczekiwania (i naszych czworonogów). Nie wyobrażaliśmy sobie wprowadzenia innej, niesprawdzonej przez nas karmy, której nie bylibyśmy pewni – wyjaśnia Agnieszka Aleniewska, manager regionalny Pierogarnia MANDU.

W codziennej ofercie menu dla psiaka od PsiBufet można również znaleźć w następujących restauracjach: Warszawa - BOTA Bistro, Bez słowa
Gdańsk - Mandu Oliwa, Mandu Centrum
Gdynia - Mandu, Brooklyn Pizza
Sopot - White Marlin
Łódź - Ciasno jak w ulu
Białystok - Baristacja
Zakopane - STRH
Wrocław - Aula

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Piekarnie w potrzasku: długi rosną, popyt na chleb spada

Zaległości piekarni wobec kontrahentów w ciągu ostatniego roku wzrosły o 10,5% do pół miliarda zł - wynika z danych BIG InfoMonitor. Ceny chleba poszły w górę o 29%, a konsumenci kupują go mniej. Analitycy prognozują, że duża część firm piekarskich może nie dotrwać do wiosny.

Foodsi pozyskało 6 mln zł na rozwój. Dzięki temu uratuje jeszcze więcej jedzenia przed marnotrawstwem

Polski startup Foodsi, który rozwija platformę umożliwiającą zakup nadwyżek jedzenia z restauracji, piekarni i sklepów, pozyskał 6 mln zł w rundzie seed. Finansowanie zapewniły m.in. fundusze CofounderZone i Satus Starter oraz doświadczeni inwestorzy prywatni, m.in. założyciele Pyszne.pl.

Kawa - branżowe trendy i zmiany w preferencjach Polaków

Polska jest dla kawowej branży rynkiem z ogromnymi perspektywami rozwoju. Zmiany nawyków kawowych rodaków w czasie pandemii oraz międzynarodowe sukcesy polskich baristów przekładają się na wzrost kultury spożycia tego napoju - uważa Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów.

Kawiarnia to najlepsze miejsce na pierwszą randkę - uważa ponad połowa Polaków

Polacy uważają, że spotkania przy kawie to wciąż najlepszy sposób na randkę - wynika z nowego badania aplikacji randkowej Badoo. To miejsce wskazało aż 57% polskich singli, obalając tym samym przekonanie, że rozmowy przy małej czarnej lub dużej białej są już staromodne.

Pascal Brodnicki uruchamia restauracyjny codzienny catering PascalBox w eko-pudełkach

Na PascalBox.pl można już zarezerwować pięć posiłków dziennie z dostawą. To pierwszy z zaplanowanych formatów konceptu gastronomicznego PASCAL Franchise uruchamianego na podstawie umowy między Pascalem Brodnickim a spółką Food & Friends Polska S.A., której założycielami są Jan i Marek Rogala.

Wyposażenie kuchenne - ABC eksploatacji

Lodówki, zamrażarki, piece, kuchenki, płyty, zmywarki... Podpowiadamy, jak prawidłowo korzystać z wyposażenia kuchennego, aby nie doprowadzić do kosztownych w naprawie usterek.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej