x

Shell Café - nowy koncept kawiarniano-gastronomiczny na stacjach paliw

Kategoria: Miejsca    23.08.2021

Shell uruchamia koncept kawiarniano-gastronomiczny oferujący kawę premium i obsługę baristów. Od połowy sierpnia Shell Café jest dostępna na 237 stacjach Shell w Polsce i na wybranych rynkach w Europie. Kolejne punkty będą otwierane w najbliższych miesiącach.

Shell Cafe. Zdjęcie: materiały prasowe
Shell Cafe. Zdjęcie: materiały prasowe
Shell Café stanowi odpowiedź firmy Shell na zmieniającą się rolę stacji paliwowych – są one już nie tylko miejscami do tankowania samochodów, ale też oferują różne usługi dla klientów, w tym gasteronomiczne.

– Dla wielu klientów stacje Shell to dogodne miejsca do zrobienia zakupów, a nie tylko do tankowania. Oferując możliwość wypicia kawy wysokiej jakości, zjedzenia przekąski czy kupna składników na kolację, chcemy, by stacje Shell były najbardziej dogodnymi miejscami dla klientów, którzy chcą w jednym miejscu załatwić jak najwięcej spraw – mówi Oleksandr Koliakin, dyrektor generalny ds. rynku detalicznego na Europę Środkowo-Wschodnią w Grupie Shell.

Badania: kawę pijemy po drodze
Jak wynika z badań SW Research przeprowadzonych na zlecenie Shell Polska, 86 proc. respondentów pije kawę codziennie, z czego 26 proc. spożywa aż trzy kawy dziennie. 40 proc. badanych pije ją w godzinach porannych pomiędzy 6:00 a 10.00. Najczęstszym celem jest przyjemność czerpana z aromatu (62 proc.), chęć pobudzenia umysłu i organizmu do działania (48 proc.) czy po prostu codzienny rytuał (43 proc.). Co ciekawe, aż 80 proc. miłośników małej czarnej pije kawę „na mieście”, z czego 41 proc. kupuje ją na stacjach paliw. 46 proc. respondentów przyznaje też, że w tym celu odwiedza stacje paliw minimum raz w tygodniu.

Naturalną konsekwencją jest fakt, że stacje paliwowe rozwijają swoje oferty kawiarniano-gastronomiczne i wprowadzają nowe, ulepszone marki kawy. Szczególnie, że jakość jest dla klientów coraz ważniejsza. Dla 78 proc. badanych największe znaczenie w ocenie jakości kawy ma jej zapach i aromat, dla 76 proc. – smak, a dla 37 proc. – gatunek.

Z innego badania Shell, które objęło ponad 10 000 klientów z pięciu krajów Europy, wynika, że na niektórych europejskich rynkach kawa jest jednym z głównych powodów zatrzymywania się na stacjach Shell. Zmiany w trendach związanych z mobilnością wskazują, że klienci prawdopodobnie będą szukali dodatkowych korzyści i wygód na stacjach. Dlatego firma postanowiła wykorzystać i rozwinąć swoje doświadczenia w sprzedaży kawy, wprowadzając markę Shell Café.

Kawa i przekąski
Shell Café będzie testować nowe opcje posiłków i napojów. Pierwszym wprowadzanym produktem będą własne mieszanki kawy Shell Café dostępne na wybranych stacjach w Polsce. Dzięki współpracy z cenionymi na całym świecie ekspertami i roastmasterami firma pozyskuje z ziaren dwie markowe mieszanki kawy palonej:
    • ESPRESSO 80 proc. arabica i 20 proc. robusta, ciemna palona, bogata, intensywna, korzenna, doskonale zrównoważona. Pochodzenie: Azja Południowo-Wschodnia, Środkowa Ameryka Południowa
    • LUNGO/AMERICANO 100 proc. arabica, średnio palona. Pochodzenie: środkowa Ameryka Południowa

Dla Shell kluczowy jest także cały proces przygotowywania kawy, dlatego pracownicy stacji zostali przeszkoleni z obsługi baristycznej. Szkolenia pracowników firma przeprowadza w ramach specjalnego miejsca w Warszawie – Akademii Shell Café.

Shell Café to nie tylko kawa premium, ale także oferta spożywcza rozszerzona o croissanty czy kanapki marki własnej. Zmienia się również wnętrze stacji – gościnne otoczenie kawiarniane zapewni klientom komfortowy odpoczynek przed dalszą podróżą.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

DIFFERENT

W maju tego roku powstała pierwsza restauracja w Polsce, w której zjemy w całkowitych ciemnościach, obsługiwani przez niewidomych kelnerów. Lokal mieści się w Warszawie przy Al. Jerozolimskich 123a.

Pizza Boyz i Mr. Pancake wkraczają do Wrocławia

26 czerwca startuje restauracja Mr. Pancake i Pizza Boyz na wrocławskiej starówce. Lokal mieści się przy ul. Szewskiej 69/70. W menu obok amerykańskiej pizzy i pankejków o nietypowych połączeniach znajdą się Ghost Burger oraz Vegan Pizza Club.

Restauracja La Maison

Warszawska restauracja La Maison przy Chłodnej na Woli przeszła niedawno przez wiele zmian. Miejsce należy do Sandry Massoud i Arkadiusza Wilamowskiego.

Koreanka Grill & Sushi - wkrótce w Browarach Warszawskich

W pierwszym kwartale tego roku, jeśli pozwolą na to obostrzenia epidemiologiczne, planowane jest otwarcie restauracji Koreanka Grill & Sushi w Browarach Warszawskich. Będzie serwować m.in, koreańskie dania z grilla i sashimi. Na miejscu czynne też będą delikatesy. Za projektem stoi Linh Nguyen.

PRZYJEMNOŚĆ

Przyjemność to lokal specjalizujący się w pizzy w kalifornijskim stylu. Został otwarty w styczniu br. w Poznaniu przy ul. Górna Wilda 82 przez Mateusza Łuczyńskiego (współwłaściciela Falli) oraz Bartosza Grochowskiego (właściciela Źródło Bar).

TIAN: NAJLEPSZA WEGETARIAŃSKA RESTAURACJA W EUROPIE

Tylko cztery wegetariańskie restauracje na świecie mogą poszczycić się Gwiazdką Michelin. Jedna z nich świeci całkiem niedaleko, bo w stolicy Austrii. Restauracja Tian została otwarta w grudniu 2011 r. I to w samym centrum historycznego Wiednia, nieopodal teatru Ronacher.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej