x

#NaDachu: wakcyjny fine dining w Neo(n)Bistro

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    13.08.2021

W każdy sierpniowy weekend najwybitniejsi szefowie kuchni w Polsce zapraszają na kolacje w restauracji Neo(n)Bistro, na dachu parkingu hotelu Novotelu w samym sercu warszawy.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
W pierwszy weekend sierpnia Goście Neo(n) Bistro mieli okazję skosztować m.in. faszerowanego kwiatu cukinii ze słonecznikiem, limonką i szczypiorem oraz wołowiny z foie gras. Kulinarną gwiazdą wieczoru był Tomasz Łagowski z restauracji Belvedere, który zapewnił obecnym niesamowite, findiningowe doznania. W nadchodzący weekend stery Neo(n) Bistro przejmie wielokrotnie nagradzany szef kuchni Sebastian Olma, który zaserwuje Gościom m.in. wędzonego pstrąga potokowego na kalarepce z czarnym kawiorem warzywnym, barszcz z prażonych jabłek grójeckich na domowym zakwasie oraz smażone pierożki z młodym twarogiem, kurkami i bulionem grzybowym. Sebastian Olma swoje doświadczenie zdobywał pracując z Gordonem Ramsayem i Tomem Aikensem.

20 oraz 21 sierpnia kubki smakowe Gości rozpieszczać będzie  Iwona Niemczewska, nagradzana m.in. tytułem Kulinarnej Osobowości Roku. Na stołach pojawi się mnóstwo m.in. cieciorka siekana z kuminem, podana z bakłażanem, filet z kaczki marynowany w jabłkach z ryżem z beurre noisette, polany sosem creme forte oraz foundant z gorzkiej czekolady Callebaut.

Ostatnia sierpniowa kolacja (27-28.08.) będzie gratką dla fanów motoryzacji. Na parkingu wśród stolików zaparkują klasyczne i nowoczesne modele samochodów marki Maserati oraz Ferrari. Szefem kuchni tego dnia będzie Edoardo Mallozzi, który na co dzień stoi na czele kuchni katowickiej restauracji La Squadra Ristorante. Przygotuje włoską kolację w trakcie, której Goście skosztują m.in. pasty z włoską wędzoną szynką, sosem pomidorowym, dodatkiem Parmigiano Reggiano D.O.P, wegetariańskiej lasagne oraz tiramisu z kremem z pistacji.

O Neo(n) Bistro
Neo(n) Bistro jest pierwszą próbą po-lockdownowej redefinicji fine diningu. To seria jednorazowych kolacji wiodących polskich szefów kuchni organizowanych przez twórców Nocnego Marketu oraz Festiwali Restaurant Week i Fine Dining Week i odbywających się w na co dzień niedostępnych przestrzeniach Warszawy. Niepowtarzalnym doświadczeniom towarzyszą odpowiednia oprawa i serwis, które twórczo łamią historyczne i nowoczesne standardy najwyższej sztuki kulinarnej gościnności.

Kolacje będą odbywać się od lipca do września 2021 r na dachu hotelu Novotel przy ulicy Parkingowej. Miejsca można rezerwować online na stronie  http://neonbistro.club. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. liczba miejsc ograniczona.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Owca Showroom Food najlepszym tegorocznym wystawcą na Nocnym Markecie w Warszawie

Plebiscyt Nocne Koty 2022 - na najlepszych tegorocznych wystawców street foodu na Nocnym Markecie w Warszawie - rozstrzygnięty! Finał głosowania był najważniejszym wydarzeniem ostatniego w tym sezonie weekendu na starym dworcu Warszawa Główna.

McDonald’s pomału wraca na Ukrainę

Po raz pierwszy od rozpoczęcia agresji Rosji na Ukrainę McDonald's otworzył swoje restauracje w Kijowie. Póki co, sieć sprzedaje jedynie posiłki na wynos we współpracy z firmami kurierskimi i za pośrednictwem aplikacji McDelivery.

Nocny Market w Warszawie - zakończenie sezonu 2022

5 pełni księżyca, 81 nocy, 21 weekendów, 609 godzin - tyle czasu działał w 2022 Nocny Market na Dworcu Głównym - królestwo street foodu w Warszawie. Przed nami weekend zamykający tegoroczny sezon, podczas którego rozstrzygnięty zostanie plebiscyt Nocne Koty 2022.

#FoodLooksGood! Ruszyły rezerwacje na Restaurant Week

Restaurant Week powraca pod hasłem #FoodLooksGood! Ma ono zachęcać gości restauracji do robienia zdjęć dań i dzielenia się nimi w social mediach. Od 12 października do 13 listopada trzy pięknie podane potrawy i koktajl dostępne będą w cenie 69 zł w ponad 400 lokalach.

Bocuse d’Or on Tour w jesiennej odsłonie

16 września w krakowskiej restauracji Biała Róża odbędzie się druga z cyklu kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour. Jej gospodarzem będzie szef kuchni Łukasz Cichy. Dzień później Bocuse d’Or Poland on Tour zawita do Restauracji Patio w Rzeszowie, gdzie za ucztę odpowiedzialny będzie Kamil Tłuczek.

Druga edycja Grand Dinners już w listopadzie!

Po majowym sukcesie premierowych kolacji Grand Dinners szykuje się jesienna edycja kulinarnych emocji na poziomie sześciu gwiazdek Michelin. 7-8 listopada w Warszawie odbędą się dwie ekskluzywne kolacje przygotowane przez kulinarnych artystów z Francji i Polski.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej