x

#NaDachu: wakcyjny fine dining w Neo(n)Bistro

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    13.08.2021

W każdy sierpniowy weekend najwybitniejsi szefowie kuchni w Polsce zapraszają na kolacje w restauracji Neo(n)Bistro, na dachu parkingu hotelu Novotelu w samym sercu warszawy.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
W pierwszy weekend sierpnia Goście Neo(n) Bistro mieli okazję skosztować m.in. faszerowanego kwiatu cukinii ze słonecznikiem, limonką i szczypiorem oraz wołowiny z foie gras. Kulinarną gwiazdą wieczoru był Tomasz Łagowski z restauracji Belvedere, który zapewnił obecnym niesamowite, findiningowe doznania. W nadchodzący weekend stery Neo(n) Bistro przejmie wielokrotnie nagradzany szef kuchni Sebastian Olma, który zaserwuje Gościom m.in. wędzonego pstrąga potokowego na kalarepce z czarnym kawiorem warzywnym, barszcz z prażonych jabłek grójeckich na domowym zakwasie oraz smażone pierożki z młodym twarogiem, kurkami i bulionem grzybowym. Sebastian Olma swoje doświadczenie zdobywał pracując z Gordonem Ramsayem i Tomem Aikensem.

20 oraz 21 sierpnia kubki smakowe Gości rozpieszczać będzie  Iwona Niemczewska, nagradzana m.in. tytułem Kulinarnej Osobowości Roku. Na stołach pojawi się mnóstwo m.in. cieciorka siekana z kuminem, podana z bakłażanem, filet z kaczki marynowany w jabłkach z ryżem z beurre noisette, polany sosem creme forte oraz foundant z gorzkiej czekolady Callebaut.

Ostatnia sierpniowa kolacja (27-28.08.) będzie gratką dla fanów motoryzacji. Na parkingu wśród stolików zaparkują klasyczne i nowoczesne modele samochodów marki Maserati oraz Ferrari. Szefem kuchni tego dnia będzie Edoardo Mallozzi, który na co dzień stoi na czele kuchni katowickiej restauracji La Squadra Ristorante. Przygotuje włoską kolację w trakcie, której Goście skosztują m.in. pasty z włoską wędzoną szynką, sosem pomidorowym, dodatkiem Parmigiano Reggiano D.O.P, wegetariańskiej lasagne oraz tiramisu z kremem z pistacji.

O Neo(n) Bistro
Neo(n) Bistro jest pierwszą próbą po-lockdownowej redefinicji fine diningu. To seria jednorazowych kolacji wiodących polskich szefów kuchni organizowanych przez twórców Nocnego Marketu oraz Festiwali Restaurant Week i Fine Dining Week i odbywających się w na co dzień niedostępnych przestrzeniach Warszawy. Niepowtarzalnym doświadczeniom towarzyszą odpowiednia oprawa i serwis, które twórczo łamią historyczne i nowoczesne standardy najwyższej sztuki kulinarnej gościnności.

Kolacje będą odbywać się od lipca do września 2021 r na dachu hotelu Novotel przy ulicy Parkingowej. Miejsca można rezerwować online na stronie  http://neonbistro.club. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. liczba miejsc ograniczona.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Letnia trasa Prymat Mega Food Truck

Prymat po raz kolejny rusza w letnią trasę ze swoim Mega Food Truckiem. Tego lata będzie można spotkać kulinarną ekipę w plenerze, gdzie amatorzy dobrego jedzenia będą mieli okazję zobaczyć Prymat w zupełnie nowej odsłonie!

#17milionówGroszy - kampania społeczna i wyzwanie dla gastronomii

Celem kampanii jest uzbieranie #17milionówGroszy na rehabilitację dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym. Chętni do uczestniczenia w niej właściciele lokali gastronomicznych czy firm cateringowych z całej Polski sami mogą wybierać formę udziału w wyzwaniu.

Latin America's 50 Best Restaurants 2017 - pełna lista

Gala odbyła się 24. października w Bogocie w Kolumbii. Maido, restauracja w Limie w Peru prowadzona przez charyzmatycznego szefa kuchni, Mitsuharu Tsuruma otrzymała tytuł najelpszej restaurcji w Ameryce Łacińskiej.

Dynamiczny rozwój McDelivery

Sieć McDonald’s stawia na dynamiczny rozwój usługi McDelivery. Już 145 restauracji w 16 miastach Polski realizują zamówienia z bezpośrednią dostawą do klientów.

1000 Miglia 2018

Cisowianka Perlage po raz trzeci oficjalnym sponsorem głównym legendarnego wyścigu tysiąca mil. Jedyny i niepowtarzalny! Ekscytujący! Bajecznie odjazdowy! - to nieliczne z tytułów, którymi światowe media podsumowują co roku rajd samochodów zabytkowych Mille Miglia Storica.

NOWE WYRÓŻNIENIA DLA POLSKICH RESTAURACJI

Na początku marca ukazała się najnowsza edycja jednego z najważniejszych przewodników gastronomicznych na świecie - Czerwonego Przewodnika "Main Cities of Europe ". Po raz kolejny wydawnictwo obejmuje dwa polskie miasta: Warszawę i Kraków.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej