x

Znamy najlepsze trunki VIII Konkursu Polskich Win

Kategoria: Wino    10.08.2021

Podczas VIII Konkursu Polskich Win, który odbył się 5 i 6 sierpnia, jury oceniło 191 etykiet zgłoszonych przez 53 producentów. Wina testowano w ciemno, w siedmiu kategoriach: białe wytrawne, białe półwytrawne i półsłodkie, musujące, różowe, czerwone, słodkie oraz specjalne.

Przyznano 61 medali: 4 złote, 22 srebrne i 35 brązowych. Otrzymało je 31 producentów z całej Polski.
– Tegoroczny konkurs, tak jak poprzednie, przyniósł niespodzianki. Zarówno w ocenie poszczególnych kategorii, jak i pojawieniu się nowych winnic wśród laureatów. Ci, którzy byli nimi już w przeszłości, w większości potwierdzili swoje umiejętności. Zaskakująco słabo zaprezentowały się wina białe, różowe, słodkie i specjalne. Można to zrzucić na trudny w wielu regionach kraju rocznik 2020, który dominował w tych kategoriach, choć wina musujące obroniły się wspaniale. Pozytywnie zaskoczyły wina czerwone, niejako potwierdzając wrażenia o innych kategoriach, jako że znakomita część pochodziła z roczników 2019 i 2018, zgoła odmiennych od ubiegłego – podsumowuje przewodniczący jury Tomasz Kolecki.

Oto najlepsze wina, z tytułem Championa
Polskie wina białe, wytrawne – Winnica Ingrid - Pinot Blanc
Polskie wina białe półwytrawne i półsłodkie – Winnica Milsko - Solaris 2019
Polskie wina różowe – Winnica Jantoń - Dom Jantoń Cabernet Cortis
Polskie wina czerwone – Winnica Zawadka - Ramor 2018
GRAND PRIX VIII Konkursu Polskich Win – Winnica Zagardle - Cane Nero 2019
Polskie wina słodkie – Winnica Jantoń Dom Jantoń - Solaris Późny Zbiór 2019
Polskie wina musujące – Winnica Od Nowa - Cuvee Wytrawne 2020

Konkurs Polskich Win to profesjonalny konkurs winiarski odbywający się nieprzerwanie od ośmiu lat. Medale przyznawane przez Jury złożone z członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich są nie tylko wyróżnieniem i dowodem uznania dla twórców wina, ale również gwarancją jakości oraz rekomendacją dla konsumentów i branży winiarskiej.
Pełna lista medalistów znajduje się na stronie organizatora – winiarzejaslo.pl

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Za nami Varsovino & Taste Spain

20 winiarzy i 10 firm spożywczych z Hiszpanii zaprezentowało swoją najnowszą ofertę podczas degustacji Varsovino & Taste Spain, która odbyła się 20 września w hotelu Crowne Plaza w Warszawie. Wydarzenie gościło ponad 200 profesjonalnych gości z branży winiarskiej i spożywczo- delikatesowej.

Zwycięzcy Grand Prix Blind Tasting w Gdańsku

Arkadiusz Kurowski z warszawskiego Flaming & Co. zwyciężył Grand Prix w Gdańsku, konkurs organizowany przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w formule Blind Tasting. Drugie miejsce zajął Maciej Selwent z Vininova z Gdańska, a trzecie Bartosz Nowakowski z restauracji Czosnek i Oliwa w Bydgoszczy.

California Wine Weeks 2022

W tegorocznej akcji California Wine Weeks wzięło udział 40 restauracji i wine barów z całej Polski. Kampanię promocyjnej sprzedaży win kalifornijskich w HoReCa zorganizowano między 15 maja a 20 czerwca.

Adam Pawłowski: Winne Chiny

Ustępując tylko Hiszpanii i Francji, Chiny plasują się na trzecim miejscu wśród krajów o największym areale winnic. Czy to oznacza, że już wkrótce zaleje nas chińskie wino? Raczej nie, bo na większości winnic uprawiane są winogrona stołowe i na rodzynki. Niemniej jednak chińska branża rośnie w siłę.

Jacek Kapała z Winnicy Ingrid: Dogoniliśmy światowy peleton

Założona w 2008 r. winnica Ingrid należy do grona najstarszych komercyjnych w Polsce. Dziś rodzime etykiety zdobywają uznanie na światowych konkursach. O to jak przez 15 lat zmienił się polski rynek wina, pytamy współwłaściciela i założyciela winnicy Ingrid - Jacka Kapałę.

Pociąg z Krakowa na Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle (i z powrotem)

27 sierpnia o godzinie 7:42 ze stacji Kraków Główny ruszy pociąg na XVI Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej