x

Festiwal Smaków Beskidu Wyspowego

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    10.08.2021

Festiwal Smaków Beskidu Wyspowego odbędzie się 14 i 15 sierpnia w RestoBar Ogień w Pogorzanach. To miejsce, które promuje lokalne produkty od początku swojego istnienia. W rolach głównych: manufaktury serów i wędlin, miejscowi browarnicy, cydrownicy i winiarze.

W ostatnich latach coraz większą uwagę przykłada się nie tylko do jakościowych produktów, wytwarzanych przez rodzime manufaktury, ale i ich regionalnego pochodzenia. Mimo to, w Polsce jest wciąż wiele nieodkrytych regionów ze swoimi gastronomicznymi skarbami. Warto wspierać je odpowiednią edukacją i promocją. Te wartości leżą u podstaw organizacji pierwszej edycji Festiwalu Smaków Beskidu Wyspowego, który odbędzie się 14 i 15 sierpnia w RestoBar Ogień w Pogorzanach – miejscu, które idee lokalnego produktu szerzy od początku swojego istnienia.

W pierwszej odsłonie dwudniowego festiwalu udział wezmą manufaktury serów i wędlin, a także lokalni browarnicy, cydrownicy i winiarze. Celem inauguracyjnej edycji jest nie tylko prezentacja i degustacja ich najlepszych wyrobów, ale i przybliżenie ich gościom z całej Polski oraz stworzenie (czasem odtworzenie) wzajemnych relacji pomiędzy tegorocznymi wystawcami. W kolejnych latach do tej grupy dołączać będą następni – celem organizatorów wydarzenia jest stworzenie cyklicznego, corocznego festiwalu, promującego produkty z Beskidu Wyspowego.

W czasie imprezy odbywać się będą warsztaty kulinarne oraz degustacje komentowane. Pavel Portoyan – jeden z kucharzy-założycieli kolektywu Ogień będzie także w ciągu dwóch festiwalowych dni przygotowywać dania na bazie produktów prezentowanych przez poszczególnych wystawców.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Next Day Studio 2022

Magazyny "Food Service", "Media Marketing Polska" oraz "Handel" łączą siły w kolejnej edycji projektu Next Day Studio. Od 2 listopada, w każdą listopadową środę będziemy poruszać tematy ważne z punktu widzenia pracowników i właścicieli gastronomii.

III Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie

Trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie - Memoriału Mariana Tarnawskiego odbędzie się 17 listopada w centrum EXPO Kraków jako wydarzenie towarzyszące targom Horeca oraz Gastrofood.

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2022

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów wraz z wydarzeniami towarzyszącymi to największe w Polsce spotkanie edukacyjne dla gastronomii. W tegorocznym programie przewidziano 24 wystąpienia z udziałem 42 ekspertów.

Restaurant Week - #FoodLooksGood!

Restaurant Week powraca pod hasłem #FoodLooksGood! Ma ono zachęcać gości restauracji do robienia zdjęć dań i dzielenia się nimi w social mediach. Od 12 października do 13 listopada trzy pięknie podane potrawy i koktajl dostępne będą w cenie 69 zł w ponad 400 lokalach.

World Chocolate Masters 2022

Konkurs World Chocolate Masters sprawdzi umiejętności najlepszych cukierników z całego świata. Odbędzie się 29-31 października w ramach targów Salon du Chocolat w Paryżu. Znamy już skład jury.

Pociąg z Krakowa na Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle (i z powrotem)

27 sierpnia o godzinie 7:42 ze stacji Kraków Główny ruszy pociąg na XVI Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej