W ostatnich latach coraz większą uwagę przykłada się nie tylko do jakościowych produktów, wytwarzanych przez rodzime manufaktury, ale i ich regionalnego pochodzenia. Mimo to, w Polsce jest wciąż wiele nieodkrytych regionów ze swoimi gastronomicznymi skarbami. Warto wspierać je odpowiednią edukacją i promocją. Te wartości leżą u podstaw organizacji pierwszej edycji Festiwalu Smaków Beskidu Wyspowego, który odbędzie się 14 i 15 sierpnia w RestoBar Ogień w Pogorzanach – miejscu, które idee lokalnego produktu szerzy od początku swojego istnienia.
W pierwszej odsłonie dwudniowego festiwalu udział wezmą manufaktury serów i wędlin, a także lokalni browarnicy, cydrownicy i winiarze. Celem inauguracyjnej edycji jest nie tylko prezentacja i degustacja ich najlepszych wyrobów, ale i przybliżenie ich gościom z całej Polski oraz stworzenie (czasem odtworzenie) wzajemnych relacji pomiędzy tegorocznymi wystawcami. W kolejnych latach do tej grupy dołączać będą następni – celem organizatorów wydarzenia jest stworzenie cyklicznego, corocznego festiwalu, promującego produkty z Beskidu Wyspowego.
W czasie imprezy odbywać się będą warsztaty kulinarne oraz degustacje komentowane. Pavel Portoyan – jeden z kucharzy-założycieli kolektywu Ogień będzie także w ciągu dwóch festiwalowych dni przygotowywać dania na bazie produktów prezentowanych przez poszczególnych wystawców.


Festiwal Smaków Beskidu Wyspowego


Festiwal Smaków Beskidu Wyspowego odbędzie się 14 i 15 sierpnia w RestoBar Ogień w Pogorzanach. To miejsce, które promuje lokalne produkty od początku swojego istnienia. W rolach głównych: manufaktury serów i wędlin, miejscowi browarnicy, cydrownicy i winiarze.
Zobacz także

Madrid Fusión 2022

Dwudziesta, jubileuszowa edycja kongresu Madrid Fusión zaplanowana jest między 28 a 30 marca 2022 roku w centrum targowym IFEMA w Madrycie. Wydarzeniu po raz drugi towarzyszyć będzie Międzynarodowy Kongres Wina MF Wine Edition oraz kongres cukierników Pastry Fusion.

2 edycja Greater Poland - piwo, cydr i design

23-24 kwietnia podczas konkursu Greater Poland 2021 profesjonalni sędziowie, zarówno z Polski jak i zagranicy, wyłonią najlepsze produkty branży piwnej i cydrowniczej - od opakowania, aż po jego zawartość!

Festiwal Polskich Win

Już po raz siódmy najlepsi winiarze z całej Polski przyjadą do poznańskiego SPOT. 19-20 czerwca kilkunastu producentów zaprezentuje tam kilkadziesiąt win. Będzie można je poznać, zdegustować oraz - co najważniejsze - kupić w cenie producenta.

Ryba od głowy do ogona według Michela Moran

Michel Moran poprowadzi cykl warsztatów w Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie. Pierwsze spotkanie poświęcone będzie daniom z ryb przygotowanym zgodnie z filozofią zero waste.

True Italian Taste - włoskie bąbelki

Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa organizuje 17 czerwca bezpłatne wydarzenie online na temat włoskich win musujących.

XV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Jubileuszowe XV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle odbędą się 28-29 sierpnia na jasielskim Rynku. Wielkie święto polskiego wina zgromadzi winiarzy z całego kraju, producentów z zagranicy, a także pasjonatów wina i amatorów pysznego jedzenia.
Inne kategorie
Podcasty


Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

