x

Adam Pawłowski: Sędziowanie Polskich Korków

Kategoria: Wino    09.08.2021

Już powoli staje się tradycją, że w letniej edycji magazynu "Food Service" raportuję przebieg konkursu Polskie Korki. W tym roku ponownie miałem przyjemność znaleźć się w szacownym gronie sędziów tej rywalizacji i zdegustować ponad 100 polskich win.

Adam Pawłowski. Fot. Ignacy Matuszewski
Adam Pawłowski. Fot. Ignacy Matuszewski
W filmie „Forrest Gump” główny bohater grany przez Toma Hanksa zauważa, że „życie jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz, co ci się trafi”. Podobnie jest z degustacjami konkursowymi podczas Polskich Korków. Sędziowie wiedzą, z której kategorii wina degustują, ale nie mają pojęcia, z jakiego szczepu/szczepów powstały i nie znają ich rocznika. Poza tym winiarze różnie interpretują poszczególne kategorie i dochodzi do nieoczekiwanych sytuacji. Na przykład w kategorii win białych pojawiają się te długo macerowane na skórkach, które powinny konkurować w kategorii win specjalnych albo mamy wino mocno perliste, z natury rzeczy przynależące do win musujących. Takie niespodzianki budzą sporą konsternację w kwestii podejścia do oceny win, ale też czynią degustację jeszcze ciekawszą.

Nie bez znaczenia jest przygotowanie warunków degustacji i organizacja konkursu, a te jak zwykle w SPOT. były wręcz idealne. Na szczególne uznanie zasługuje zespół techniczny dowodzony przez sommeliera SPOT. Tomka Kramera, który stawał na głowie, żeby zapewnić nam komfort pracy, ale co ważniejsze – zadbał, żeby wina konkursowe były degustowane w odpowiednich temperaturach, co przy blisko 30 st. C było nie lada wyczynem. 

W trakcie konkursu komisje pracują w czteroosobowych składach i są to optymalne warunki do dyskusji oraz wymiany spostrzeżeń, a czasem nawet drobnych międzysędziowskich sprzeczek. Z biegiem czasu zespoły jurorów kalibrują się i szybciej dochodzą do konsensusu, ale dyskusje bywają naprawdę gorące. Nie wynika to z wrodzonej kłótliwości składu jury, ale z troski i dbałości o jak najbardziej wnikliwą i sprawiedliwą ocenę win.

Realnie patrząc, podczas konkursu poświęcamy każdemu winu 3 do 5 minut. Warto wtedy mieć w tyle głowy, że zawartość naszego kieliszka jest efektem rocznej, a często wieloletniej ciężkiej pracy winiarza oraz wielu osób go lub ją wspierających – wiecznych zmagań z kapryśną aurą, przymrozkami, mączniakami, insektami i innymi przeciwnościami natury...

To, co nie jest dla mnie zaskoczeniem, to coroczny zwyżkowy trend jakości win. No może poza kategorią win różowych, która w tym roku była wyjątkowo rozczarowująca. Zwracam jednak uwagę, że odsetek win z błędami technologicznymi takimi jak utlenienie i redukcja czy z nieprzyjemnymi aromatami pleśniowymi był minimalny. Wina białe nie zawiodły, a to po nich zawsze się najwięcej spodziewamy, bo nasze uwarunkowania klimatycznie sprzyjają uprawie i produkcji tej kategorii. 

W finale konkursu starły się ze sobą pogrupowane w „szóstki” najlepsze wina z każdej z ośmiu kategorii. Z pełnym przeświadczeniem uważam, że finaliści z powodzeniem mogliby konkurować na międzynarodowych konkursach, a zwycięzcy Polskich Korków to absolutne crème de la crème rodzimego winiarstwa. Patrząc na listę finalistów i zdobywców Polskich Korków, rysuje się jasny trend wskazujący na powolne wypieranie tzw. hybryd przez wina wytwarzane ze szczepów gatunku vitis vinifera. Najlepsze noty zbierają tutaj rieslingi, chardonnay, pinot noir i zwycięzca w kategorii win czerwonych, czyli gamay. 

Jestem zbudowany poziomem win zgłoszonych do tegorocznego konkursu i podekscytowany tym, jak wysoko winiarze postawili sobie poprzeczkę na przyszły rok.

Felieton ukazał się w „Food Service" 6/2021 nr 206.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Adam Pawłowski: Historie o Alentejo

Krajobraz regionu Alentejo utkany jest rozłożystymi, egzotycznie wyglądającymi drzewami z korka dębowego i latem można się tu poczuć jak na afrykańskiej sawannie. Zamiast dzikich zwierząt pasą się tam jednak woły, a kraina stoi chlebem, oliwą, rustykalną kuchnią i oczywiście winem.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2021

Mistrzostwa zostaną przeprowadzone 10 lipca w salach warszawskiego Hotelu Regent. Organizatorem cyklicznych zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Adam Pawłowski: Maraton winiarski z medalami

W pierwszym tygodniu maja br. w Londynie już po raz 15. odbył się konkurs The Decanter World Wine Awards 2018. wydarzenie niewątpliwie przebija wszystkie inne tego typu konkursy pod względem ilości win, kompetencji sędziów i skali organizacji.

Najlepsze polskie wina ponownie w Poznaniu

Już po raz szósty odbył się Festiwal Win Polskich. Imprezie zorganizowanej 7 i 8 czerwca w poznańskiej restauracji SPOT. towarzyszyła trzecia edycja konkursu "Polskie Korki".

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

Bąbelki nadal na fali

Pandemia nie zahamowała apetytu Polaków na wina musujące. Sprzedaż tej kategorii alkoholi wciąż rośnie - w naznaczonym lockdownami 2020 r. zwiększyła się o 15%. Fenomenem jest włoskie prosecco. Pijemy je w domach, w restauracjach, a ostatnio popularne są też mobilne vany serwujące ten trunek.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej