x

"The Food of Oaxaca: Recipes and Stories from Mexico's Culinary Capital" Alejandro Ruiz

Kategoria: Lifestyle - książki    09.08.2021

"The Food of Oaxaca" napisał meksykański szef kuchni Alejandro Ruiz. Jako 12-latek stracił matkę i wyjechał z rodzinnego miasta, a gdy po ponad dziesięciu latach do niego powrócił, miał potrzebę odbudowania korzeni, o czym pisze we wstępie.

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe
Ruiz podkreśla, że nie zawsze wszystko opiera się wyłącznie na aptekarskich proporcjach i sztywnych zasadach, ale także na obserwacji, intuicji oraz doświadczeniu (i własnych błędach). Kolejne rozdziały pokazują jego kulinarną drogę na szczyt – od dzieciństwa i pierwszych kroków w kuchni do najlepszych restauracji. La Raya de Zimatlánot to miejsce, w którym spędził najmłodsze lata i stąd pochodzi przepis na królika gotowanego z oregano, limonką i czosnkiem. W kolejnej części gromadzi przepisy z czasów, gdy mieszkał na wybrzeżu, np. krewetki w maśle z mojo de ajo. Ostatni rozdział skupia się na powrocie do Oaxaca i przepisach z jego restauracji (m.in. słynne kwiaty dyni nadziewane ricottą). Smakowita podróż do miasta uważanego za kulinarną stolicę Meksyku! 

„THE FOOD OF OAXACA: RECIPES AND STORIES FROM MEXICO’S CULINARY CAPITAL”, ALEJANDRO RUIZ, KNOPF PUBLISHING GROUP, 2021 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 6/2021 nr 206.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"TRADYCJE KULINARNE NORWEGII" autorstwa MAGDALENY TOMASZEWSKIEJ-BOLAŁEK

Magdalena Tomaszewska-Bolałek to badaczka kultury i kierowniczka Food Studies na SWPS, a także autorka bloga Kuchniokracja.

"WINO. PRZELANE NA PAPIER" autorstwa KUBY JANICKIEGO, MAGDALENY KUBIACZYK, JOANNY PLICHTY i TOMASZA KOSIŃSKIEGO

Nie trzeba być specjalistą od wina, żeby rozpoznać dobre etykiety, pić wino i czerpać z tego przyjemność - z takiego założenia wychodzą autorzy książki "Wino. Przelane na papier".

"LUKULLUS. NOWE CIASTKARSTWO" ALBERTA JUDYCKIEGO i JACKA MALARSKIEGO

Właściciele warszawskiej cukierni Lukullus, Albert Judycki i Jacek Malarski, stworzyli rozpoznawalną markę.

"Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" Bartka Kieżuna

Czy kiedykolwiek na lekcjach historii "wchodziliście" do królewskiej kuchni? Zaglądaliście do staropolskich przepisów kulinarnych, by przekonać się, co jadali monarchowie na Wawelu? Dzięki publikacji Bartka Kieżuna "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" można teraz nadrobić zaległości.

Bartosz Paluszkiewicz: W międzywojennej Warszawie sukcesem była każda restauracja działająca dłużej niż rok

Złe traktowanie pracowników, upadłości, skandale. A z drugiej strony - europejska jakość. Taką gastronomię opisuje Bartosz Paluszkiewicz w książce "Warszawskie przedwojenne restauracje, bary, kawiarnie". Czy problemy i sukcesy lokali międzywojnia są podobne do bolączek współczesnej branży HoReCa?

Sophie Gordon "The whole vegetable: sustainable recipes for a happier planet"

Zero waste czy sustainability to hasła odmieniane dzisiaj przez wszystkie przypadki. Wykorzystanie całych warzyw, powrót do dawnych metod obróbki i przetwarzania żywności, sprawdzanie pochodzenia produktów i dbanie o ich jakość to tylko kilka umiejętności, których możemy nauczyć się z książki.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej