x

"The Food of Oaxaca: Recipes and Stories from Mexico's Culinary Capital" Alejandro Ruiz

Kategoria: Lifestyle - książki    09.08.2021

"The Food of Oaxaca" napisał meksykański szef kuchni Alejandro Ruiz. Jako 12-latek stracił matkę i wyjechał z rodzinnego miasta, a gdy po ponad dziesięciu latach do niego powrócił, miał potrzebę odbudowania korzeni, o czym pisze we wstępie.

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe
Ruiz podkreśla, że nie zawsze wszystko opiera się wyłącznie na aptekarskich proporcjach i sztywnych zasadach, ale także na obserwacji, intuicji oraz doświadczeniu (i własnych błędach). Kolejne rozdziały pokazują jego kulinarną drogę na szczyt – od dzieciństwa i pierwszych kroków w kuchni do najlepszych restauracji. La Raya de Zimatlánot to miejsce, w którym spędził najmłodsze lata i stąd pochodzi przepis na królika gotowanego z oregano, limonką i czosnkiem. W kolejnej części gromadzi przepisy z czasów, gdy mieszkał na wybrzeżu, np. krewetki w maśle z mojo de ajo. Ostatni rozdział skupia się na powrocie do Oaxaca i przepisach z jego restauracji (m.in. słynne kwiaty dyni nadziewane ricottą). Smakowita podróż do miasta uważanego za kulinarną stolicę Meksyku! 

„THE FOOD OF OAXACA: RECIPES AND STORIES FROM MEXICO’S CULINARY CAPITAL”, ALEJANDRO RUIZ, KNOPF PUBLISHING GROUP, 2021 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 6/2021 nr 206.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

MAKRO razem z Federacją Polskich Banków Żywności przekazuje żywność potrzebującym

Sieć hurtowni MAKRO Polska od października 2016 r. przekazała już ponad 3,3 mln kg produktów, które za pośrednictwem Federacji Polskich Banków Żywności trafiły do osób potrzebujących. Współpracą objęte są wszystkie hale w Polsce.

"Czytaj skład. Gotuj z głową!" Jagody Fabickiej i Katarzyny Rady

Produkty dobrej jakości są dziś dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wystarczy zgromadzić pewną wiedzę i rozwinąć kreatywność.

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Pawłowskiego i Adama Chrząstowskiego

Premiera książki "Gościnność od kuchni" odbędzie się 22 czerwca. Do autorów pierwszej części "Gościnności" Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego dołączył znany szef kuchni Adam Chrząstowski.

Włoskie klasyki według Jamiego

"Jamie gotuje po włosku" to murowany hit. Po pierwsze, książka traktuje o ukochanej przez Polaków kuchni włoskiej, po drugie, napisał ją Jamie Oliver, jeden z najpopularniejszych kucharzy, a do tego właściciel kilkudziesięciu restauracji i aktywista społeczny.

"Everyone can bake" Dominique Ansel

Cukiernie i piekarnie to ten sektor gastronomii, który w ciągu ostatnich tygodni mógł w miarę normalnie funkcjonować i w związku z tym nie został poważnie sparaliżowany przez kryzys.

"Portugalia do zjedzenia" Bartka Kieżuna

Różnorodność natury, produktów i restauracji sprawiają, że od paru lat do Porto i Lizbony ciągnie z Polski coraz więcej turystów. Miłości do Portugalii uległ także Bartek Kieżun, dziennikarz i autor książek kulinarnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej