x

"Przewodnik polskie wina 2021" Macieja Nowickiego, Tomasza Prange-Barczyńskiego i Wojciecha Bońkowskiego

Kategoria: Lifestyle - książki    09.08.2021

Oto pierwszy przewodnik po polskich winnicach! W ostatnich latach nasz rynek win przeżywa rozkwit, a nowe krajowe winnice wyrastają jak grzyby po deszczu.

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe
Książka autorstwa winiarskich dziennikarzy i specjalistów – Macieja Nowickiego, Tomasza Prange-Barczyńskiego i Wojciecha Bońkowskiego – to nie tylko spis adresów około 320 winnic. To także niezależne oceny win i komentarze autorów, którzy od lat degustują polskie wina. Chcecie się dowiedzieć więcej o szczepach uprawianych w Polsce czy o samych regionach winiarskich? Eksperci omawiają te kwestie. Jest tu też sporo praktycznych wskazówek, które przydadzą się podczas podróżowania po winnicach. Jeśli zamierzacie się wybrać na winiarski festiwal czy konferencję, tutaj znajdziecie ich kalendarz. Wstęp napisał Marek Kondrat. Ostrzegamy: po takiej lekturze jest ogromna szansa, że następny urlop spędzicie, jeżdżąc po kraju z książką w ręku, odwiedzając winnice i degustując rodzime wina. 

„PRZEWODNIK POLSKIE WINA 2021”, MACIEJ NOWICKI, TOMASZ PRANGE-BARCZYŃSKI, WOJCIECH BOŃKOWSKI, WYD. FERMENT, 2021 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 6/2021 nr 206.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"TRADYCJE KULINARNE NORWEGII" autorstwa MAGDALENY TOMASZEWSKIEJ-BOLAŁEK

Magdalena Tomaszewska-Bolałek to badaczka kultury i kierowniczka Food Studies na SWPS, a także autorka bloga Kuchniokracja.

"WINO. PRZELANE NA PAPIER" autorstwa KUBY JANICKIEGO, MAGDALENY KUBIACZYK, JOANNY PLICHTY i TOMASZA KOSIŃSKIEGO

Nie trzeba być specjalistą od wina, żeby rozpoznać dobre etykiety, pić wino i czerpać z tego przyjemność - z takiego założenia wychodzą autorzy książki "Wino. Przelane na papier".

"LUKULLUS. NOWE CIASTKARSTWO" ALBERTA JUDYCKIEGO i JACKA MALARSKIEGO

Właściciele warszawskiej cukierni Lukullus, Albert Judycki i Jacek Malarski, stworzyli rozpoznawalną markę.

"Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" Bartka Kieżuna

Czy kiedykolwiek na lekcjach historii "wchodziliście" do królewskiej kuchni? Zaglądaliście do staropolskich przepisów kulinarnych, by przekonać się, co jadali monarchowie na Wawelu? Dzięki publikacji Bartka Kieżuna "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" można teraz nadrobić zaległości.

Bartosz Paluszkiewicz: W międzywojennej Warszawie sukcesem była każda restauracja działająca dłużej niż rok

Złe traktowanie pracowników, upadłości, skandale. A z drugiej strony - europejska jakość. Taką gastronomię opisuje Bartosz Paluszkiewicz w książce "Warszawskie przedwojenne restauracje, bary, kawiarnie". Czy problemy i sukcesy lokali międzywojnia są podobne do bolączek współczesnej branży HoReCa?

Sophie Gordon "The whole vegetable: sustainable recipes for a happier planet"

Zero waste czy sustainability to hasła odmieniane dzisiaj przez wszystkie przypadki. Wykorzystanie całych warzyw, powrót do dawnych metod obróbki i przetwarzania żywności, sprawdzanie pochodzenia produktów i dbanie o ich jakość to tylko kilka umiejętności, których możemy nauczyć się z książki.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej