x

Znany barman Adam Brańczyk otworzył letni bar Tutaj. w Ustroniu

Kategoria: Miejsca    06.08.2021

Od początku wakacji w beskidzkim Ustroniu działa bar Tutaj. oferujący napoje i lody. To koncept znanego barmana Adama Brańczyka, dwukrotnego mistrza świata w konkurencji flair.

W środku utytułowany barman Adam Brańczyk. W tle jego bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
W środku utytułowany barman Adam Brańczyk. W tle jego bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Bar jest konceptem tymczasowym – mieści się w turkusowej przyczepie ustawionej przy ulicy Parkowej 20 w beskidzkim Ustroniu, tuż przy Parku Kuracyjnym. Turkusowe leżaki zachęcają przechodniów do tego, by na chwilę przystanąć, rozsiąść się, napić, odpocząć. Lokalizacja wymarzona, bo przechodzi tędy mnóstwo spragnionych spacerowiczów.

– To letni pop-up bar. Przyjazny dla każdego koncept, który ma być letnią oazą dla turystów i mieszkańców podczas wakacji. Chcemy nadać świeżości lokalnej scenie gastronomicznej w covidowej rzeczywistości – wyjaśnia Adam Brańczyk.

Bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Brańczyk jest profesjonalnym barmanem specjalizującym się w sztuce flair, czyli przygotowywaniu koktajli w niemal akrobatyczny sposób, porównywany do żonglerki. Wielokrotnie reprezentował Polskę w międzynarodowych konkursach barmańskich. Ma na swym koncie takie sukcesy jak m. in. dwukrotny tytuł Mistrza Świata, dwukrotny tytuł Mistrza Niemiec, wicemistrzostwo świata z 2013 r. i wicemistrzostwo Azji zdobyte rok później.
– Całość gastronomicznego doświadczenia zebranego przez ostatnie 15 lat postanowiłem ucieleśnić tworząc koncept Tutaj. w Ustroniu – mówi Adam Brańczyk.

Bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Co znajdziemy w ofercie baru? – Serwujemy bezalkoholowe drinki, izotoniczne lemoniady, kawę z polskiej palarni i rzemieślnicze lody – wymienia Brańczyk.
W menu m. in. bezalkoholowe mojito, kawa mrożona z domową bitą śmietaną z nutą wanilii, rooibos z nutami lawendy i pomarańczy, koktajl z musu z mango i marakui.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Stolica Cafe - Bogdan Gałązka odmienia kawiarnie warszawskiego Kina Iluzjon

Bogdan Gałązka, wraz ze wspólnikiem Piotrem Wierzbowskim wygrał przetarg na prowadzenie kawiarni w warszawskim kinie Iluzjon. Stolica Cafe ma zadebiutować pod koniec stycznia i stać się miejscem spotkania filmu z kuchnią.

Kino ze Smakiem - kolacja z filmem w barze Setki Powodów przy Muzeum Polskiej Wódki

Seans filmowy połączony z inspirowaną jego fabułą kolacją autorstwa Michała Brysia - to nowa oferta baru Setki Powodów w Muzeum Polskiej Wódki. - Dla mnie jako szefa kuchni, reżysera i aktora to okazja do stworzenia unikatowego wydarzenia, w którym połączymy sztukę filmową z kulinarną - mówi Bryś.

Pisarz Szczepan Twardoch stworzył kartę koktajli dla baru Lane’s w Warszawie

W stołecznym gin barze Lane’s w Hotelu Bristol można spotkać bohaterów powieści Szczepana Twardocha - zagościli tam Pokora, Ljubow, Widuch i Baronessa. Wszystko za sprawą autorskiej karty koktajli Lane’s by Szczepan Twardoch, którą pisarz współtworzył z szefem baru Arnoldem Skibą.

Kopenhaska Noma przestanie istnieć? "Bycie restauracją już nas nie definiuje"

Noma - najbardziej znana duńska restauracja i jedna z najlepszych na świecie - ogłosiła, że kończy działalność w dotychczasowej formule. Co dalej? W 2025 roku stanie się "gigantycznym laboratorium" pod szyldem Noma 3.0.

Piekarnia Dickery w kolejnym mieście. Gofry w kształcie penisa i waginy dostępne także w Katowicach

W Katowicach zadebiutowała piekarnia Dickery, która oferuje gofry w kształcie męskich i żeńskich narządów płciowych. To już kolejne miasto, w którym te kontrowersyjne wypieki są dostępne. Na otwarciu były tłumy.

McDonald's rośnie: ma już w Polsce ponad 500 lokali!

W 2022 r. McDonald's otworzył łącznie 30 restauracji, w tym 19 zarządzanych przez franczyzobiorców. Miniony rok przyniósł też otwarcie jubileuszowej 500. restauracji, która znajduje się w Wyszkowie. - Nie zwalniamy tempa. Przed nami kolejne otwarcia - zapowiada sieć.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej