x

Znany barman Adam Brańczyk otworzył letni bar Tutaj. w Ustroniu

Kategoria: Miejsca    06.08.2021

Od początku wakacji w beskidzkim Ustroniu działa bar Tutaj. oferujący napoje i lody. To koncept znanego barmana Adama Brańczyka, dwukrotnego mistrza świata w konkurencji flair.

W środku utytułowany barman Adam Brańczyk. W tle jego bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
W środku utytułowany barman Adam Brańczyk. W tle jego bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Bar jest konceptem tymczasowym – mieści się w turkusowej przyczepie ustawionej przy ulicy Parkowej 20 w beskidzkim Ustroniu, tuż przy Parku Kuracyjnym. Turkusowe leżaki zachęcają przechodniów do tego, by na chwilę przystanąć, rozsiąść się, napić, odpocząć. Lokalizacja wymarzona, bo przechodzi tędy mnóstwo spragnionych spacerowiczów.

– To letni pop-up bar. Przyjazny dla każdego koncept, który ma być letnią oazą dla turystów i mieszkańców podczas wakacji. Chcemy nadać świeżości lokalnej scenie gastronomicznej w covidowej rzeczywistości – wyjaśnia Adam Brańczyk.

Bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Brańczyk jest profesjonalnym barmanem specjalizującym się w sztuce flair, czyli przygotowywaniu koktajli w niemal akrobatyczny sposób, porównywany do żonglerki. Wielokrotnie reprezentował Polskę w międzynarodowych konkursach barmańskich. Ma na swym koncie takie sukcesy jak m. in. dwukrotny tytuł Mistrza Świata, dwukrotny tytuł Mistrza Niemiec, wicemistrzostwo świata z 2013 r. i wicemistrzostwo Azji zdobyte rok później.
– Całość gastronomicznego doświadczenia zebranego przez ostatnie 15 lat postanowiłem ucieleśnić tworząc koncept Tutaj. w Ustroniu – mówi Adam Brańczyk.

Bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Co znajdziemy w ofercie baru? – Serwujemy bezalkoholowe drinki, izotoniczne lemoniady, kawę z polskiej palarni i rzemieślnicze lody – wymienia Brańczyk.
W menu m. in. bezalkoholowe mojito, kawa mrożona z domową bitą śmietaną z nutą wanilii, rooibos z nutami lawendy i pomarańczy, koktajl z musu z mango i marakui.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Restauracja Tarasowa we Wrocławiu z Katarzyną Daniłowicz jako executive chefem

W odnowionej wrocławskiej Hali Stulecia otworzyła się restauracja Tarasowa, nawiązująca do historii Wrocławia i czerpiąca inspiracje z dawnych książek kucharskich. Za koncepcję kulinarną miejsca odpowiada Katarzyna Daniłowicz.

Restauracja Nine's Roberta Lewandowskiego uruchomiła sklepik z gadżetami online

NINE's Restaurant & Sports Bar Roberta Lewandowskiego ma w ofercie nie tylko dania i napoje, ale także gadżety, które są gratką dla fanów sportu. Na prośby gości sprzedaż, dotąd odbywająca się tylko stacjonarnie w restauracji w Browarach Warszawskich, teraz ruszyła także online sklepiku NINE's Shop.

Cztery Pory Roku z Poznania - restauracja z najlepszym daniem głównym według gości Restaurant Week [WYWIAD]

Goście ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week uznali, że najlepsze danie główne w Polsce przygotowała restauracja Cztery Pory Roku z Poznania. Za tym sukcesem stoi szef kuchni Maciej Małgowski, z którym rozmawiamy o menu lokalu.

Euskadi jako pierwszy lokal w Polsce z prestiżowym certyfikatem Restaurants from Spain

Krakowska restauracja Euskadi jako pierwsza w Polsce została uhonorowana przez hiszpańskie władze certyfikatem Restaurants from Spain. To międzynarodowy znak jakości wyróżniający te lokale poza Hiszpanią, które oferują autentycznie hiszpańską kuchnię i produkty wysokiej jakości.

Thai Wok w warszawskim Wola Parku - wizytówka nowego stylu sieci

Serwująca kuchnię tajska sieć Thai Wok realizuje swoje plany inwestycyjne i otwiera kolejną restaurację, tym razem w centrum handlowym Wola Park w Warszawie. To pierwszy lokal sieci w zupełnie nowym designie, który marka będzie wdrażać w innych otwierających się placówkach.

MOXO w Fabryce Norblina - otwarcie w IV kwartale 2022 roku

MOXO w XIX-wiecznym budynku Hali Odlewni na ternie Fabryki Norblina ma być połączeniem restauracji i klubu muzycznego. Koncept, którego twórcami są Tomik Grewiński i Bertrand Jasiński z Amvox International, wystartuje w IV kwartale 2022 roku. Trwa właśnie konkurs na szefa kuchni lokalu.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej