Sześć dwuosobowych zespołów zawodowych kucharzy wyłonionych po pierwszym etapie kwalifikacji (zgłoszenia można nadsyłać do 15 sierpnia) zmierzy się w konkurencji jaką będzie przyrządzanie zupy z tuszki królika oraz dania głównego z łopatki jelenia.
Dziczyzna i mięso królicze to specjalizacja głównego organizatora konkursu, firmy Las-Kalisz z Tomnic k. Krotoszyna, która w tym roku świętuje 30-lecie istnienia. Umiejętności kucharzy będzie oceniało dziewięcioosobowe jury pod przewodnictwem Kurta Schellera. Wydarzenie poprowadzi Adam Chrząstowski.
Pierwsza edycja mistrzostw odbyła się w marcu 2019 r. Przystawkę z combra królika z kością oraz danie główne z combra sarny z kością najlepiej przyrządzili wówczas Tomasz Kasperlik i Piotr Mazur z restauracji Halka w hotelu Aries w Zakopanem.
Szczegóły na www.mistrzostwadziczyzna.pl.