x

Łódzki barman Bartłomiej Wójcik zwycięzcą World Class Poland 2021

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    27.07.2021

Nigdy się nie poddawaj - z tą dewizą Bartłomiej Wójcik z Łodzi startował we wszystkich dotychczasowych edycjach konkursu barmańskiego World Class Poland. W szóstym krajowym finale wreszcie zdobył statuetkę i przepustkę na światowe zawody.

Łódzki barman Bartłomiej Wójcik zwycięzcą World Class Poland 2021. Zdjęcie: materiały prasowe
Łódzki barman Bartłomiej Wójcik zwycięzcą World Class Poland 2021. Zdjęcie: materiały prasowe
Każdego roku w World Class ponad 10 tysięcy barmanów na sześciu kontynentach przechodzi przez sito krajowych eliminacji, by wziąć udział w światowym finale. W Polsce konkurs odbywa się od 2015 roku. Po tytuł polskiego Barmana Roku sięgnęli dotąd: Maciej Mazur, Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik. O tytuł Barmana Roku 2021 w krajowym półfinale i finale ubiegało się 22 najlepszych polskich barmanów i barmanek z 8 polskich miast, w tym aż 6 kobiet.

Tegoroczny zwycięzca
W World Class Poland 2021 zwyciężył weteran konkursu, Bartłomiej Wójcik ze Spirit Bar (PURO Hotel) w Łodzi. Pochodzi z Gubina (woj. lubuskie). Z wykształcenia jest fotografem, a w profesji barmana – samoukiem i pasjonatem. To jego szósty start w krajowych kwalifikacjach. We wszystkich edycjach World Class w Polsce dotarł do finału.

– Po pięciu startach w krajowych eliminacjach, łączeniu pracy i życia rodzinnego z przygotowaniami, w tegorocznym konkursie towarzyszyły wielkie emocje. Zawsze było tak blisko do tytułu! Chwilami byłem bliski rezygnacji. Dziś jestem ogromnie szczęśliwy, że się nie poddałem i będę mógł reprezentować Polskę w globalnym finale – mówi Wójcik, Barman Roku World Class Poland 2021.

Reality show
Do tej pory fani kultury koktajlowej mogli obserwować krajowy finał konkursu na żywo w Warszawie. W 2020 roku w związku z pandemią rywalizacja została odwołana. Po roku przerwy powróciła w nowej formule: barmańskiego reality show, który poprowadził dziennikarz i prezenter Maciej Rock.

– W tym roku barmani spotkali się w Cukrowni Żnin, z zachowaniem norm bezpieczeństwa, by pod okiem międzynarodowych sędziów zmierzyć się w sześciu konkurencjach. W rezultacie powstało kilka odcinków programu rozrywkowego, który jednocześnie pokazuje kuchnię zawodu barmana i wielkie emocje towarzyszące zmaganiom – relacjonuje Bartosz Paśko, koordynator polskiej edycji konkursu World Class.

– Od lat widzowie zasiadają przed telewizorami lub monitorami, by obserwować grillowanie, blanszowanie, ale też krople potu na czołach uczestników kulinarnych reality shows. Czas na barmanów! Zamiast piekielnej kuchni, zobaczycie piekielnie trudne zadania barmańskie, wzloty, ale i upadki uczestników. Przekonacie się też, co kryje się za tajemniczą miksturą, którą podaje wam barman – mówi Maciej Rock, prowadzący program.
Zmagania konkursowe najlepszych barmanów w krajowej edycji World Class 2021 można zobaczyć w formie sześcioodcinkowego reality show, na stronie www.worldclass.onet.pl.

Półfinaliści

TOP 6 World Class Poland 2021. Zdjęcie: materiały prasowe
TOP 6 World Class Poland 2021. Zdjęcie: materiały prasowe
To utalentowani ludzie z wiedzą, pasją i entuzjazmem. Mają od 21 do 39 lat. Wśród nich są bardzo doświadczeni barmani nawet z 16-to letnim stażem, a także „młode wilki”, które szlify w profesji zdobywają od około 3 lat. Na co dzień pracują w koktajlbarach w Krakowie, Warszawie, Gdańsku, Bydgoszczy, Lublinie, Łodzi, Opolu i Katowicach. W programie mierzą się z czasem i tremą, tworząc niezwykłe koktajle pod okiem międzynarodowej sławy jurorów oraz kamer.

TOP 6 World Class Poland 2021
    1. Bartłomiej Wójcik, Spirit Bar (PURO Hotel, Łódź)
    2. Alicja Bączyk, TAG. (Kraków)
    3. Ewelina Figiel, Loreta Bar (PURO Hotel, Warszawa)
    4. Cezary Nowak, TAG. (Kraków)
    5. Grzegorz Pikulski, NEON (Kraków)
    6. Angelika Leśniewicz (Salty Bar, Gdańsk)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Piąta edycja konferencji Plant-Powered Perspectives

Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie. Jak zwykle zapewni przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

Pierwsze spotkanie rady programowej Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

18 lipca 2022 r. w Restauracji Belvedere odbyła się pierwsza Rada Programowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wśród uczestników wydarzenia znaleźli się zarówno trenerzy kulinarni, eksperci Akademii jak i przedstawiciele Organizatora oraz marki Chefs Culinar - Mecenasa Akademii.

Monin Cup Poland 2022: rusza piąta edycja barmańskiego konkursu

Ruszają eliminacje do 5 edycji Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego Monin Cup Poland 2022. Mogą wziąć w nim udział zarówno profesjonalni barmani jak i osoby dopiero szkolące się w barowym fachu.

Geranium najlepszą restauracją na świecie. Poznaliśmy listę The World’s 50 Best 2022

Kopenhaskie Geranium zostało uznane za najlepszą restaurację świata w corocznym rankingu The World’s 50 Best. Lokal otrzymał także tytuł najlepszego w Europie. W zestawieniu 50 gastronomicznych gigantów zabrakło miejsca z Polski.

Carlo Petrini nie jest już prezesem Slow Food. Na czele organizacji stanął Edward Mukiibi

Podczas ósmego międzynarodowego kongresu Slow Food Edward Mukiibi został wybrany nowym prezesem organizacji. Zastąpił na tym stanowisku dotychczasowego prezesa i twórcę ruchu, Carlo Petriniego.

Polacy z trzema medalami na Olimpiadzie Vera Pizza Napoletana

Przemysław Szkudlarek i Tomasz Wolski zdobyli odpowiednio srebrny oraz brązowy medal podczas Olimpiady Vera Pizza Napoletana. Wśród amatorów najlepszym okazał się także Polak, Kamil Błaszczyk. Odbywające się w Neapolu zawody ściągają do Włoch profesjonalnych pizzaiolo z całego świata.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej