x

XV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Kategoria: Wino    23.07.2021

Jubileuszowe XV Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle odbędą się 28-29 sierpnia na jasielskim Rynku. Wielkie święto polskiego wina zgromadzi winiarzy z całego kraju, producentów z zagranicy, a także pasjonatów wina i amatorów pysznego jedzenia.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Podkarpacie i Jasło to ważne punkty na mapie „nowego” polskiego winiarstwa. Winiarstwo i enoturystyka są wpisane w strategię wizerunkową miasta. Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy Vinum pro Cultura dba o szerzenie dobrej kultury wina. Winiarskość regionu widać na każdym kroku: Jasielski Szlak Winny, winnica miejska, obsadzone winoroślą rondo, „witacze” przypominające swym kształtem butelki wina – to tylko niektóre eno-elementy tutejszej codzienności. W tym roku enoturyści dostaną dodatkowe zaproszenie i praktyczne narzędzie nawigacyjne – specjalny winiarski e-przewodnik po regionie.

Na Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle co roku przyjeżdża kilkudziesięciu wystawców winiarskich z całej Polski i zagranicy. Na jasielskim rynku można spotkać winiarzy, pasjonatów i znawców polskiego wina, degustować kilkaset win, w tym etykiety nagrodzone w prestiżowym, organizowanym od ośmiu lat, we współpracy ze Stowarzyszeniem Sommelierów Polskich Konkursie Polskich Win. Regionalne wina najlepiej smakują z lokalnymi potrawami, a na jasielskim Rynku nie zabraknie dobrego jedzenia.

Warsztaty degustacyjne
Na imprezę składają się również tematyczne warsztaty degustacyjne. W tym roku będą to:
„Polska vs. reszta świata” – znana od lat i budząca wiele emocji degustacja polskich i zagranicznych win w ciemno – prowadzenie Andrzej Strzelczyk;
„Im starsze tym lepsze?” – próba odpowiedzi (z wykorzystaniem konkretnych przykładów) na pytanie, jaki potencjał starzenia mają polskie wina i czy ich zakup można traktować jak inwestycję – prowadzenie Magdalena Śleziak;
„Z kieliszkiem dookoła Polski” oraz „Smaki Podkarpacia” – dwie przygody sensoryczne, pełne zaskakujących odkryć smaków i aromatów, nie tylko wina... – prowadzenie Katarzyna Korzeń i Tatiana Mucha.
Inne atrakcje MDW to pokazy i prezentacje winiarskie prowadzone przez uznanych profesjonalistów, między innymi przez członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Co jeszcze?
Od kilku lat Międzynarodowym Dniom Wina towarzyszy Konkurs Fotograficzny organizowany przez Muzeum Regionalne w Jaśle. Temat tegorocznego konkursu to: „Flora i fauna winnic”.
Jak co roku można będzie również odwiedzić lokalne winnice podczas Dnia Otwartego (27 sierpnia).
Dla miłośników winiarskich klimatów z Małopolski (i nie tylko) będzie atrakcja specjalna - pociąg enoturystyczny, który już po raz trzeci pojedzie na trasie Kraków –Jasło (MDW) – Kraków i pozwoli wszystkim, którzy zdecydują się na jednodniowy wypad do Jasła przeżyć niezapomnianą przygodę z polskim winem bez potrzeby zastanawiania się kto będzie kierowcą, a kto degustującym. O pasażerów pociągu zadba ekipa Winnicomanii. Dodatkowe atrakcje dla pasażerów to poczęstunek na, jasielskim dworcu oraz zwiedzanie miasta z przewodnikiem z Muzeum Regionalnego w Jaśle.

Kalendarz atrakcji Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle
5 - 6 sierpnia – VIII Konkurs Polskich Win
27 sierpnia – Dzień Otwartych Winnic
28 sierpnia – Koleją w Winne Klimaty
28 sierpnia – „Barwy wina” (warsztaty malarskie)
28 sierpnia – Z wizytą na winnicy miejskiej
28 – 29 sierpnia – Ogrody Winne i Jarmark Produktów Regionalnych oraz Warsztaty Degustacyjne

Dodatkowo: wręczenie dyplomów laureatom VIII Konkursu Polskich Win, korowód winiarski, pokazy i konkursy sommelierskie, pokazy światła i ognia, seanse filmowe.
Szczegóły dotyczące imprezy są dostępne na stronie wydarzenia: www.dniwina.pl, na stronie organizatorów: www.winiarzejaslo.pl oraz w mediach społecznościowych.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kalifornia zawitała do Łodzi

23 kwietnia 2018 r. w przestrzeniach Art Inkubatora w Łodzi podczas konferencji Food Service Summit. Odbyła się degustacja win kalifornijskich oraz warsztaty upsellingowe z AdamemPpawłowskim pod egidą California Wine Institute.

Kilka pytań do Dawida Sojki

O tym, dlaczego sommelier bywa detektywem, rozmawiamy z Dawidem Sojką, freelancerem w branży winiarskiej oraz aktywnym działaczem grupy Trójmiejskich Sommelierów.

Jakie wina podawać do letnich dań?

Smaczny posiłek z kieliszkiem wina może uprzyjemnić letni dzień. Podpowiadamy, jak dobierać wino, by podkreślić i uwydatnić smak najpopularniejszych, wakacyjnych dań.

Winobranie w Fortecy

O tym, jak smakują wina od 39 czołowych polskich winiarzy, przekonali się uczestnicy drugiej już edycji Festiwalu Polskiego Wina Białe Czerwone, która odbyła się 16 i 17 czerwca w stołecznej Fortecy. Głównemu wydarzeniu towarzyszyły degustacje komentowane, dyskusje z winiarzami i różne spotkania.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MAGDALENA GUMIELA

"Najwięcej satysfakcji daje mi zadowolenie gości. Energetyczna atmosfera panująca w restauracji również jest pozytywną częścią mojej pracy. Lubię, jak dużo się dzieje. To ładuje moje baterie na dalsze wyzwania. A tych w restauracji nie brakuje!"

TRANSFER PIOTRA PIETRASA

Piotr Pietras został szefem sommelierów w restauracji Hide w Londynie. Mężczyzna będzie odpowiedzialny za zespół 16 sommelierów oraz za kartę win liczącą prawie 6800 etykiet.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej