x

Nowe restauracje Sphinx - w Krośnie, Bielsku-Białej i Częstochowie

Kategoria: Miejsca    22.07.2021

Sieć Sphinx oferuje wybór dań inspirowanych bliskowschodnimi smakami, w tym popularną shoarmę czy mięsa i ryby z grilla. Wielbiciele lżejszych dań znajdą w karcie dania typu fit i bezmięsne. Teraz można ich skosztować w nowych lokalach w Krośnie, Bielsku-Białej i Częstochowie.

Standardowy wystrój restauracji Sphinx. Zdjęcie: materiały prasowe
Standardowy wystrój restauracji Sphinx. Zdjęcie: materiały prasowe
Wszystkie nowe lokale działają w modelu franczyzowym. W Krośnie restauracja Sphinx została otwarta przy ul. Franciszkańskiej 1, w starej kamienicy. Oferuje 54 miejsca siedzące wewnątrz lokalu, a do końca września także 60 w ogródku na płycie Rynku.

Została urządzona według standardu obowiązującego w całej sieci – wnętrze udekorowano charakterystycznymi kolorowymi lampami z tykw, zaś na ścianach umieszczono orientalne ozdoby. Lokal podzielono na strefy zielenią, daje też możliwość organizacji bardziej prywatnego spotkania z rodziną lub przyjaciółmi w piwnicach. – Niewątpliwie klimat będzie budować też fakt, że nasza placówka w Krośnie powstała w miejscu dawnej restauracji Portius, która istniała tutaj już przed I wojną światową – mówi Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska.

Restauracja Sphinx w Krośnie. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Sphinx w Krośnie. Zdjęcie: materiały prasowe
Jak wszystkie lokale sieci Sfinks, także ten Krośnie jest przyjazny dla rodzin z dziećmi – oferuje specjalne Kids Menu dla najmłodszych, zapewnia też możliwość skorzystania podwyższonych krzesełek i przewijaka.
Sphinx w Krośnie jest otwarty w godz. 11.00-22.00 od niedzieli do czwartku, zaś w piątki i soboty do 23:00.

Pierwszy lokal w Bielsku-Białej działa w centrum miasta, przy ul. Cechowej 18. Ma powierzchnię ponad 200 m kw. Składa się z sali wewnątrz lokalu na 26 stolików oraz ogródka sezonowego. Goście będą mogli z niego korzystać do końca września. Bielski Sphinx też jest urządzony zgodnie ze standardami sieci.
W ostatnim czasie ruszyła też nowa restauracja Sphinx w Częstochowie - przy al. Najświętszej Maryi Panny 49.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Falafel Bejrut ma poważne problemy finansowe. Twórcy lokalu proszą internautów o pomoc

Falafel Bejrut potrzebuje pomocy. Legendarny warszawski lokal uruchomił w serwisie Zrzutka.pl zbiórkę na pokrycie zadłużenia. - To dla nas ostatnia szansa - mówią.

Ramen People: jak ramen zawojował Kraków

Od 2016 r. współtworzymy z Rafałem Brzostkiem alternatywne miejsca gastronomiczne, skupiające się wokół kuchni azjatyckiej. Jesteśmy partnerami w życiu prywatnym i zawodowym. Obecnie prowadzimy w Krakowie dwa ramen shopy pod marką Ramen People, a także bar z kuchnią Hongkongu - Wschód Bar.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej