Pół miliona kaw, ponad 300 tysięcy croissantów i 400 tysięcy śniadań rocznie - tak w liczbach można podsumować sukces Charlotte. Bistro, działające w trzech miastach i 6 lokalach, już wkrótce będzie na wyciągnięcie ręki dla osób z całej Polski dzięki tworzącemu się właśnie sklepowi online, który umożliwi zakup markowych szlagierów Charlotte, takich jak czekolady, konfitury, miód z lawendą, słony karmel, domowa granola i zestawy z francuskim winem – wszystko z dostawą pod same drzwi.
Zbawiks – w dawnym sklepie rybnym
To jedna z kluczowych cech Charlotte – powstają one z poszanowaniem historii każdego wnętrza, detale architektoniczne są zachowywane i eksponowane, a design miejsca jest dostosowywany do charakteru okolicy i budynku, w którym się znajduje.
Menora, Dom Partii i Wilanów
Charlotte Menora przy ul. Próżnej w Warszawie to ukłon w stronę kultury żydowskiej. Wzorowana na tradycyjnej, żydowskiej piekarni i delikatesach Menora oferuje menu oparte na chlebie i wypiekach, takich jak bajgle, precle czy chałki. Dwa najnowsze warszawskie lokale to Charlotte Bouillon, zlokalizowana w dawnym Domu Partii przy Nowym Świecie oraz pierwsza lokalna Charlotte powstała w Miasteczku Wilanów.
Bouillon to francuska odsłona polskiego baru mlecznego – wraz z Charlotte Bouillon na warszawskiej mapie gastronomicznej pojawił się więc zupełnie nowy rodzaj baru, klasyczny i przystępny cenowo, który wypełnia lukę między street foodem a fine diningiem. Oprócz typowego dla Charlotte menu, można tam spróbować najbardziej znanych, francuskich ciepłych dań takich jak ratatouille czy bœuf Bourguignon.
Charlotte na Wilanowie to z kolei idealne miejsce dla lokalnych mieszkańców. Nowoczesny, ale domowy design został dopełniony unikatowym wspólnym stołem, który powstał z materiałów z recyklingu – przetworzonych butelek PET oraz opakowań po jogurtach. Mimo różnic, oba lokale spełniają te same role co wszystkie Charlotte w Polsce – mają być bezpretensjonalnym, codziennym miejscem spotkań z przyjemną atmosferą i prostym, dostępnym menu. Mimo paryskości, którą widać i czuć na każdym kroku, nastrój Charlotte to mieszanka czegoś francuskiego i polskiego, co stanowi o wyjątkowości tego konceptu.
Podstawa wszystkich śniadań, z których słynie Charlotte, to właśnie chleby i bagietki, wypiekane każdego dnia, o trzech różnych porach, w piekarni na Bielanach, a następnie rozwożone do wszystkich lokali w Warszawie. Ciasto powstaje na zakwasie z dzikich drożdży, żyjących na skórkach winogron z upraw ekologicznych, a chleb ręcznie formują doświadczeni piekarze. Oprócz kultowych wypieków, w Charlotte można też kupić markowe czekolady, konfitury, świetnej jakości herbaty, a wkrótce również słony karmel w charakterystycznym dla bistro słoiczku.Kraków – w teatralnej garderobie
Kolejna była Charlotte w Krakowie. W secesyjnej kamienicy przy Placu Szczepańskim mieścił się niegdyś jeden z pierwszych salonów samochodowych oraz garderoby Teatru Starego. Tak jak we wszystkich bistro inspirowanych pierwowzorem z Placu Zbawiciela i tutaj stanął „common” – wspólny stół, który łączy ludzi i zachęca do rozmów, nie tylko ze znajomymi.
Wieczorami światła w lokalach przygasają, a wspólny stół jest podnoszony, tak by dzienny, śniadaniowy klimat zamienić na barową atmosferę, idealną do kieliszka wina. Krakowska Charlotte, tak jak i Charlotte zlokalizowana we wrocławskiej Dzielnicy Czterech wyznań, mają jeden szczególny wyróżnik – każdego dnia wypieki przygotowywane są w lokalach na miejscu.
Atrakcje z okazji jubileuszu
Bistro przygotowało z okazji urodzin wiele niespodzianek i wyjątkowych atrakcji dla swoich gości i przyjaciół. Jedną z nich jest stworzony specjalnie na 10. urodziny QUIZ - to pigułka wiedzy o historii Charlotte, a także mnóstwo ciekawostek i anegdot z nią związanych.
W weekendy - piątek, sobota, niedziela - we wszystkich lokalach Charlotte dostępne jest specjalne menu urodzinowe. W karcie można znaleźć błękitne latte ze spiruliną, limitowane eklery oraz tort Charlotte z mascarpone, konfiturą malinową, konfiturą pomarańczową, otoczony macaronsami, sprzedawany także w zestawie z winem musującym.