x

Nabór do projektu Etykiety Polskich Win

Kategoria: Wino    22.07.2021

Do połowy września potrwa nabór chętnych do uczestnictwa w drugiej edycji projektu Etykiety Polskich Win. Studenci grafiki Uniwersytetu SWPS wespół z Winoteką Ars Vini i portalem Have a Bite wezmą na kreatywny warsztat opakowania dla polskich winiarzy.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Jeśli produkujecie wino, jesteście managerami winnej marki lub znacie winnice, którym przydałoby się stworzenie lub odświeżenie istniejących etykiet – teraz jest na to kolejna szansa, ponieważ wystartował nabór do drugiej edycji projektu Etykiety Polskich Win.

To projekt, w którym studenci i studentki pod czujnym okiem zespołu dydaktyków Katedry Grafiki, projektantów komunikacji wizualnej i fachowców związanych z branżą winiarską oraz kulinarną będą eksperymentować z warstwą wizualną, zadając pytania, które pozwolą określić niepowtarzalny charakter przyszłego opakowania, być może etykiety, która ozdobi kolejne roczniki win. Zadanie studentów i studentek będzie polegało na tym, żeby współpracując z polskimi winnicami, wydobyć ich kapitał tożsamościowy i przedstawić go w formie etykiety.

Nabór winnic i twórców winnych marek do projektu właśnie się rozpoczął. Udział w projekcie jest bezpłatny
– W nadchodzącym roku akademickim poświęcimy czas, energię i spore zasoby kreatywności oraz umiejętności graficznych do projektowania etykiet dla tutejszych win, koncentrując się na działaniu społecznym, partycypacyjnym i zorientowanym na użytkownika. Zależy nam przede wszystkim na tym, aby tutejsze winiarstwo zyskało jasny, klarowny, wolny od sprzeczności profil wizualny przy jednoczesnym poszanowaniu odrębności każdej winnicy. Stoimy bowiem na stanowisku, że etykieta – i szerzej – opakowanie jest podstawowym nośnikiem tożsamości organizacji (marki), świadczy o jej statusie, charakterystyce oraz zapewnia oryginalność na półce sklepowej. To etykieta sprzedaje wino! – mówi dr Mariusz Wszołek z Uniwersytetu SWPS.

Żeby wziąć udział w projekcie, należy wypełnić tutaj krótki formularz.

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Regionalne zawody sommelierskie

Sommelierzy z całej Polski mają szansę sprawdzić swoją wiedzę i umiejętności w regionalnych zawodach tematycznych. Jesienią Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zorganizuje konkursy Grand Prix w Katowicach (4 września), Gdańsku (18 września) i Szczecinie (4-5 listopada).

Piękna i pyszna Loara

Kiedy ostatnio otworzyłeś/-aś butelkę wina z Loary? Założę się, że zajmie ci dobrą chwilę, żeby przypomnieć sobie ten moment! Etykiety z Doliny Loary pozostają dla polskiego konsumenta nadal nieodkryte, a skoro nie ma na nie popytu, to i podaży brak.

Gruzińskie wino podbija Polskę. Rozmowa z sommelierem Szymonem Milonasem

Polska jest trzecim największym odbiorcą gruzińskiego wina. W 2021 r. trafiło do nas 7 mln butelek tego trunku, co oznacza wzrost eksportu o 34% w porównaniu z 2020 r. Trafiają głównie do sprzedaży detalicznej, ale przecierają także szlaki w gastronomii.

"Wine Folly" - książkowa wersja słynnego serwisu Winefolly.com

Jesteś miłośnikiem wina? Ten praktyczny poradnik na pewno ci się przyda! Polska edycja "Wine Folly" została uhonorowana prestiżową nagrodą Best in the World Gourmand/ World cookbook Award.

Konkurs Polskich Win - można się zgłaszać!

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs odbędzie się 5 - 6 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. Na zgłoszenia win do rywalizacji organizatorzy czekają do 23 lipca.

Zwycięzcy konkursu Polskie Korki 2022. Festiwal Polskie Wina za nami!

Poznańska restauracja SPOT. po raz dziewiąty gościła winiarzy, producentów i koneserów polskiego wina. na festiwalu Polskie Wina. Poznaliśmy tam zwycięzców konkursu Polskie Korki 2022.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej