x

Letnie koktajle z World Class Cocktail Festival. Zdradzamy przepisy!

Kategoria: Karta - napoje    21.07.2021

Autorskimi przepisami na letnie i orzeźwiające kompozycje podzielili się z nami barmani z warszawskich, lubelskich i rzeszowskich koktajlbarów biorących udział w World Class Cocktail Festival. Sprawdźcie, jak je przygotować!

Burgund z baru LAS w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Burgund z baru LAS w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Do 1 sierpnia trwa czwarta edycja World Class Cocktail Festival. To doskonała okazja, by spróbować światowej klasy drinków stworzonych przez mistrzów sztuki barmańskiej. Rezerwacje trwają na stronie cocktailfestival.pl.
A oto przepisy na niektóre kompozycje.

Burgund z baru LAS w Warszawie
Koktajl owocowy i mocno orzeźwiający.

Składniki:
    • 40 ml Bulleit Bourbon
    • 10 ml likieru fiołkowego
    • 10 ml soku z limonki
    • 50 ml syropu porzeczkowego

Składniki na syrop porzeczkowy:
    • 500 g czarnej porzeczki
    • 200 g cukru
    • 500 ml wody
    • 10 g cukru fiołkowego
    • skórka z grapefruita

Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop porzeczkowy. Wszystkie składniki na syrop gotujemy, cedzimy przez sitko, a następnie chłodzimy. Tak powstały płyn mieszamy na lodzie wraz ze wszystkimi składnikami na koktajl. Koktajl przelewamy do szkła i dekorujemy według uznania.

Mango Kong z baru Nocny Portier w Lublinie
Orzeźwiający koktajl z owocową słodyczą.

Mango Kong z baru Nocny Portier w Lublinie. Zdjęcie: materiały prasowe
Mango Kong z baru Nocny Portier w Lublinie. Zdjęcie: materiały prasowe
Składniki:
    • 40 ml rumu Captain Morgan White
    • 40 ml kordiału mango-limonka
    • 8 listków bazylii

Wykonanie:
Wszystkie składniki wlewamy do shakera, bazylii dajemy klapsa i dorzucamy do shakera. Całość energicznie wstrząsamy i przelewamy przez double strainer do szklanki typu tiki na kruszonym lodzie. W upalny dzień koktajl można dopełnić lemoniadą bądź tonikiem.
Dekorujemy listkiem bazylii.

Violet z baru Zest w Rzeszowie
Koktajl polecany paniom. Łączy słodkie smaki kokosa i fiołka, zgrabnie ukrywając moc jaką dają mu biały rum i wino musujące.
Violet z baru Zest w Rzeszowie. Zdjęcie: materiały prasowe
Violet z baru Zest w Rzeszowie. Zdjęcie: materiały prasowe
Składniki:
    • 40 ml rumu Captain Morgan White (infuzowanego herbatą Butterfly Pea Tea)
    • 20 ml likieru kokosowego
    • 20 ml soku z limonki
    • 10 ml syropu violet (Monin)
    • 10 ml syropu coco (Monin)
    • top up - wytrawne wino musujące lub gazowane

Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz wina wlewamy i mieszamy w shakerze z lodem, następnie przelewamy całość do schłodzonego wcześniej kieliszka do szampana. Dopełniamy winem musującym i mieszamy za pomocą łyżki barmańskiej.
Infuzowanie rumu: na 500 ml rumu dodajemy około 12-14 g Butterfly Pea Tea i pozostawiamy na około 6 godzin.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jak ozdabiać koktajle? Radzą czołowi polscy barmani

Ozdabiane owocowymi szpatułkami, skórkami cytrusów, liśćmi ziół, pudrem czy jadalną farbą. Choć to smak gra główne skrzypce, to niebanalne podanie koktajli również jest bardzo istotne

Matcha - od japońskiego rytuału do globalnej gastronomii

Niegdyś niszowa japońska zielona herbata matcha stała się modnym towarem w gastronomii. Kto by przypuszczał, że produkt od wieków stosowany głównie podczas uduchowionych elitarnych ceremonii herbacianych trafi pod strzechy - do sieciowych kawiarni czy rzemieślniczych lodziarni.

Koktajlowe menu na trudne czasy

Ostatni kwartał 2022 r. może być dla barmanów i właścicieli barów w Polsce trudny. Projektując jesienną kartę koktajli, trzeba będzie uwzględniać rosnące ceny produktów oraz niedostępność do tej pory łatwo osiągalnych składników. To jednak - wbrew pozorom - może być całkiem dobra wiadomość.

Bawarka wraca do łask

Połączenie herbaty i mleka wzbudza różne emocje. Bawarkę albo się kocha, albo nienawidzi.Tak jak połączenie kawy z mlekiem wydaje się w stu procentach naturalne, to dodawanie do herbaty czegoś innego niż cukru i cytryny może wydawać się nieco oryginalne.

Piwo Roberta Makłowicza podbija rynek

Piwo Miłosław & Makłowicz ArcyIPA - opracowane przez krytyka kulinarnego Roberta Makłowicza oraz wielkopolski Browar Fortuna - pojawiło się na rynku w kwietniu i od tego czasu podbija serca konsumentów. Choć do podsumowania sezonu daleko, to już wiadomo, że sprzedaż trunku będzie rekordowa.

Letnie koktajle

Lato to czas, który sprzyja spotkaniom w luźnej atmosferze i wypadom na drinka z grupą znajomych. Co się pija o tej porze roku? Na jaką ofertę postawić, by to do waszego lokalu trafili spragnieni relaksu i letnich koktajli goście?

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej