x

Sanepid umorzył postępowania wobec restauracji Schronisko Bukowina działającej podczas lockdownu

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    20.07.2021

Znany lokal z Bukowiny Tatrzańskiej, podobnie jak wiele innych, w obliczu kłopotów finansowych wynikających z lockdownu, zaczął w styczniu przyjmować gości wbrew ówczesnym obostrzeniom. O restauracji zrobiło się głośno, gdy współpracująca z nią Magda Gessler oświadczyła, że się temu sprzeciwia.

Schronisko Bukowina w Bukowinie Tatrzańskiej. Zdjęcie: materiały prasowe
Schronisko Bukowina w Bukowinie Tatrzańskiej. Zdjęcie: materiały prasowe
Teraz Sanepid umorzył postępowania wobec restauracji Schronisko Bukowina.
– Przyjęliśmy tę decyzję z radością i jednocześnie ulgą. Przestała nad nami wisieć groźba ogromnej kary, która wpędziłaby w nas gigantyczne kłopoty finansowe i zagroziła dalszemu funkcjonowaniu lokalu. (…) To dobra wiadomość dla wszystkich przedsiębiorców w obliczu nadchodzących podobno kolejnych obostrzeń. Miejcie na uwadze, że prawo jest po waszej stronie i podawajcie tę wiadomość do wszystkich, którzy obawiali się działać zgodnie z prawem – czytamy na profilu społecznościowym restauracji.

Kontrole i kary
Lokal w Bukowinie Tatrzańskiej, mimo obostrzeń, był otwarty od stycznia. Oprócz kilkunastu kontroli inspektorów sanepidu i policji, restaurację kontrolowały inne państwowe instytucje, w tym m. in. Inspekcja Handlowa, Urząd Celno-Skarbowy oraz Nadzór Budowlany.
– Działaliśmy cały czas legalnie. Działalność gospodarczą można ograniczać tylko w drodze ustawy, a nie w formie rozporządzenia. Ponadto funkcjonowaliśmy w reżimie sanitarnym – mówi szef Schroniska Bukowina Kamil Sakałus.

Prowadzący restaurację zapłacili pierwszą karę administracyjna nałożoną przez sanepid, która po odwołaniu wyniosła 25 tys. zł. Od tej kary przedsiębiorcy odwołali się do Sądu Administracyjnego. Wyrok w tej sprawie jeszcze nie zapadł.

Rozstanie z Magdą Gessler
Schronisko Bukowina to jedna z największych restauracji na Podhalu – obsługuje gości na trzech poziomach i dwóch tarasach. Została otwarta w grudniu 2015 roku. Zanim popadła w tarapaty wynikające z otwarcia się dla gości w czasie lockdownu, współpracowała ze znaną restauratorką Magdą Gessler i funkcjonowała pod nazwą Schronisko Smaków. 1 lutego ta współpraca się zakończyła.

– Pani Magda służyła mi wsparciem w kwestiach kulinarnych i wystroju wnętrz. Gdyby nie ona, nie byłbym tam, gdzie jestem teraz. Osiągnęliśmy razem naprawdę dużo, tworząc najpopularniejsze miejsce na kulinarnej mapie Podhala. Zostaliśmy np. docenieni przez czytelników Tygodnika Podhalańskiego i wybrani najlepszą restauracją na Podhalu – przyznaje Łukasz Zadylak, właściciel Schroniska.

Po ponad pięciu latach współpracy właściciel podjął decyzję, że należy pójść własną drogą i zacząć budować nową markę, bez udziału Magdy Gessler. Wypowiedział umowę w listopadzie 2020 roku z zachowaniem półrocznego okresu wypowiedzenia, który upływał w kwietniu 2021 r. Skąd więc szybsze zakończenie współpracy?

Główny wpływ miało na to oświadczenie Magdy Gessler na Facebooku, w którym sprzeciwiła się otwarciu lokalu w czasie lockdownu. – A jednocześnie nie zrezygnowała z pobierania opłat franczyzowych, mimo zamkniętej restauracji – tłumaczył w lutym Kamil Sakałus, dyrektor zarządzający Schroniska Smaków.

– Jest mi przykro, że muszę zakończyć współpracę, ale w biznesie trzeba się traktować poważnie. Nie można z jednej strony wystawiać faktury i kazać płacić, z drugiej – mówić, że otwarcie to samowola i zła decyzja – oświadczył w lutym właściciel Schroniska Smaków.

Zarówno podczas pierwszego jak i drugiego lockdownu restauracja nie zwolniła ani jednego pracownika, a nawet zwiększyła zatrudnienie. Było to możliwe dzięki rozwinięciu sprzedaży internetowej własnych przetworów. Firma zajmuje się także importem produktów kuchni włoskiej. Zaopatruje klientów indywidualnych i restauracje, delikatesy włoskie i sklepy z włoską żywnością. Ma swoją wędzarnię, w której wędzone są mięsa, ryby i wędliny.

PAP, red.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Gastronomia muśnięta czy zmiażdżona pandemią? Ocenia Linh Ziółkowska z restauracji Wi-Taj

Choć obecnie można swobodnie korzystać z oferty restauracji, barów i kawiarni, to jeszcze niedawno rzeczywistość wyglądała zupełnie inaczej. O ocenę zmian, które zaszły w czasie dwóch lat pandemii, trendów oraz rosnących cen żywności poprosiliśmy Linh Ziółkowską, menedżerkę restauracji Wi-Taj.

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej przeciwko ustawie weryfikacji covidowej

Sejm skierował do drugiego czytania ustawę, która upoważnia pracodawcę do sprawdzania, czy podlegający mu pracownicy są zaszczepieni. Dotyczy to także restauratorów. - To dyskryminacja - uważa Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.

Coraz więcej restauratorów żąda od gości okazania tzw. paszportu covidowego

Nie zaszczepiłeś się przeciwko Covid-19, nie jesteś ozdrowieńcem i nie masz ważnego przez 48 godzin testu z negatywnym wynikiem? Bez tzw. paszportu covidowego możesz nie wejść do wielu lokali gastronomicznych. Restauratorzy biorą sprawy w swoje ręce i chcą weryfikować klientów.

Maciej Nowaczyk, restaurator z Wrocławia: Czekając na nieuchronne

Jakie nastroje panują w gastronomii w obliczu czwartej fali pandemii? - Kolejny to już raz rząd bierze nas na przeczekanie. Mechanizmy uruchomi w ostatniej chwili. Z dnia na dzień. Pewnie znów z piątku na sobotę. Który to już raz - pisze wrocławski restaurator Maciej Nowaczyk.

Gastronomia tylko z paszportem covidowym? Restauratorzy podzieleni w tej kwestii

Polacy nie chcą kolejnego lockdownu gastronomii, ale są przeciwni szczepieniom i wprowadzeniu obostrzeń dla niezaszczepionych. Restauratorzy znaleźli się między młotem a kowadłem. Z jednej strony muszą chronić swoich gości i personel, z drugiej - starają się nie zrażać do siebie klientów.

Jak odnaleźć się w postpandemicznym gastroświecie?

Jeszcze wiosną, tak jak inni, zastanawiałem się, jak będzie wyglądał powrót do pracy po otwarciu lokali gastronomicznych. Obawiałem się, że rzeczywistość branży może okazać się mało kolorowa. Czy słusznie i czy w ogóle cokolwiek się zmieniło w barowym uniwersum?

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej