x

Polak w finale Gelato Festival World Masters

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    19.07.2021

W finale ogólnoświatowego konkursu branży lodziarskiej weźmie udział jeden Polak. Tomasz Szypuła z Lodziarni pod Orzechem przekonał jury swoimi lodami "Cud, miód, orzeszki".

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Finał jednego z największych konkursów branżowych dla przedstawicieli branży lodziarskiej odbędzie się pod koniec 2021 roku. Już dziś wiemy, że wystartuje w nim Tomasz Szypuła, reprezentant Polski z Lodziarni pod Orzechem w Baborowie. 

Gelato Festival World Master to wydarzenie, które wyłania najlepszych cukierników z branży lodziarskiej, szukając ich na całym globie. 8 lipca w Muzeum Gelato we Włoszech spotkali się przedstawiciele 8 najlepszych sklepów z lodami w Polsce. Wyłoniono ich w konkursie na przestrzeni ostatnich czterech lat. Każdy z zawodników miał do przygotowania lody, które oceniało jury złożone z przedstawicieli branży lodziarskiej. Tomasz Szypuła pokonał konkurencję przygotowując lody „Cud miód i orzeszki” z jogurtem greckim, miodem i karmelizowanymi orzechami włoskimi.

Po raz pierwszy od startu konkursu w tym roku jury techniczne postanowiło przyznać również wyróżnienie za kreatywność dla Pauliny Pieczykolan z lodziarni Bagietka w Kostrzynie. Nagrodę przyznano za lody o smaku rokitnika. 

Światowy finał konkursu odbędzie się w grudniu 2021 roku, a przed nim, w regionalnych finałach zmierzą się ze sobą włoscy cukiernicy.

 

 

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Pięć wyjątkowych dań od pięciu najlepszych szefów kuchni z Polski Południowej - według Żółtego Przewodnika Gault&Millau

Podczas Gault&Millau Tour w Krakowie przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Oto przepisy na popisowe dania Szefa Roku, Kobiety Szefa, Szefa Jutra, Szefa Kuchni Tradycyjnej i Młodego Talentu.

Lexus Hybrid cuisine - zbliża się wielkimi krokami

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedzi siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata.

L'ART DE LA CUISINE MARTELL 2018

Za nami już 16. edycja jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce - L’Art de la cuisine Martell 2018. Finał odbył się 3 marca w XVII- wiecznym hotelu Zamek Ryn. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński - szef kuchni hotelu Anders, który od 13 lat dba o prawidłowy przebieg konkursu.

Michał Molenda - nowa twarz Akademii Inspiracji MAKRO

Szef kuchni Michał Molenda dołączył do zespołu Akademii Inspiracji MAKRO, gdzie swoje międzynarodowe wykształcenie wykorzysta do tworzenia nowych, atrakcyjnych tematów szkoleń dla branży gastronomicznej.

Czwarta edycja targów Mazury HoReCa - za nami

Prestiżowe konkursy kulinarne, pokazy znanych szefów kuchni, specjalistyczne szkolenia, klienci z całej Polski i najlepsi dostawcy - tak można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia w Ostródzie.

Jakub Kasprzak przygotowuje się do europejskiej rozgrywki Bocuse d’Or

Polska reprezentowana przez Jakuba Kasprzaka zakwalifikowała się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się w dniach 3-4 września w Tallinie. Po raz kolejny nasz kandydat ma możliwość zaprezentowania się na międzynarodowej scenie kulinarnej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej