x

Polak w finale Gelato Festival World Masters

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    19.07.2021

W finale ogólnoświatowego konkursu branży lodziarskiej weźmie udział jeden Polak. Tomasz Szypuła z Lodziarni pod Orzechem przekonał jury swoimi lodami "Cud, miód, orzeszki".

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Finał jednego z największych konkursów branżowych dla przedstawicieli branży lodziarskiej odbędzie się pod koniec 2021 roku. Już dziś wiemy, że wystartuje w nim Tomasz Szypuła, reprezentant Polski z Lodziarni pod Orzechem w Baborowie. 

Gelato Festival World Master to wydarzenie, które wyłania najlepszych cukierników z branży lodziarskiej, szukając ich na całym globie. 8 lipca w Muzeum Gelato we Włoszech spotkali się przedstawiciele 8 najlepszych sklepów z lodami w Polsce. Wyłoniono ich w konkursie na przestrzeni ostatnich czterech lat. Każdy z zawodników miał do przygotowania lody, które oceniało jury złożone z przedstawicieli branży lodziarskiej. Tomasz Szypuła pokonał konkurencję przygotowując lody „Cud miód i orzeszki” z jogurtem greckim, miodem i karmelizowanymi orzechami włoskimi.

Po raz pierwszy od startu konkursu w tym roku jury techniczne postanowiło przyznać również wyróżnienie za kreatywność dla Pauliny Pieczykolan z lodziarni Bagietka w Kostrzynie. Nagrodę przyznano za lody o smaku rokitnika. 

Światowy finał konkursu odbędzie się w grudniu 2021 roku, a przed nim, w regionalnych finałach zmierzą się ze sobą włoscy cukiernicy.

 

 

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Targi World of Coffee 2022 [RELACJA]

Gwatemalska kawa, wsparcie dla Ukrainy, studnie dla Afryki i Mistrzostwa Świata Baristów z polskim akcentem - oto czym żyły targi World of Coffee, które odbyły się pod koniec czerwca w Mediolanie. Najważniejsze wydarzenie branży kawowej odwiedziła rekordowa liczba ponad 11000 osób z całego świata.

XXI Madrid Fusion w styczniu 2023 roku

XXI edycja światowego kongresu gastronomicznego Madrid Fusion odbędzie się 23 - 25 stycznia w 2023 roku.

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, twórca sieci hoteli Gołębiewski

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, założyciel sieci hoteli Gołębiewski oraz fabryki cukierniczej Tago. Zmarł 21 czerwca - poinformowała Agnieszka Gawińska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w firmie Tago.

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club - laureatami nagród AIG PRIX 2022

Podczas uroczystej gali w warszawskim Hotelu Raffles Europejski wręczono nagrody AIG PRIX przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Tegoroczni laureaci to Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club.

Konkurs "Czas na rybę!" - jest o co walczyć!

Laureaci trzech pierwszych miejsc ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" pojadą na wycieczkę do Włoch, do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast trzy najlepsze drużyny w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych wezmą udział w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem pieców UNOX.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej