Aby uhonorować najlepsze lokale roku 2021, MAKRO Polska zorganizowało specjalny plebiscyt. Klienci, którzy odwiedzili restauracje położone na Kulinarnych Szlakach Polskich Skarbów lub złożyli zamówienie na wynos, mogli przyznać od 1 do 5 „koron” i wyróżnić w ten sposób najlepsze adresy.
– Zdecydowaliśmy się kontynuować głosowanie nawet w trudnym czasie lockdownu gastronomii i okazało się, że była to dobra decyzja – mówi Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej MAKRO Polska. – Łącznie na ponad 100 restauracji biorących udział w plebiscycie oddano blisko 15 tysięcy głosów. Tym cenniejszy jest przy tym fakt, że wyboru zwycięzców dokonali ci, którym na gastronomii zależy najbardziej, czyli jej klienci.
W czerwcu zwycięskie lokale otrzymały nagrody i dyplomy. MAKRO wydało też specjalny album prezentujący najlepsze restauracje ze wszystkich siedmiu regionów objętych akcją. W albumie znalazły się m.in. opowieści o dawnej kuchni oraz regionalne listy „TOP 10 kultowych dań”, a całość może stać się świetną inspiracją do wakacyjnych podróży szlakiem kulinarnym. Można go zobaczyć, odwiedzając właśnie restauracje biorące udział w programie Polskich Skarbów Kulinarnych, a także pod tym linkiem.Lista restauracji nagrodzonych w edycji 2021
WARSZAWA
1. Restauracja Future&Wine
2. Restauracja Pyzy Flaki Gorące
3. Restauracja U Lotników
KRAKÓW
1. Restauracja Skansen Smaków, Cholerzyn k. Krakowa
2. Restauracja Kazimir
3. Restauracja TA’AM w Hotelu M29
TRÓJMIASTO I POMORZE
1. Restauracja Kobaltowa w Hotelu Tristan, Kąty Rybackie
2. Restauracja Baryłka, Gdańsk
3. Restauracja Canis, Gdańsk
WROCŁAW I DOLNY ŚLĄSK
1. Restauracja Browar Jedlinka, Jedlina Zdrój
2. Restauracja Michałowa Gospoda, Szklarska Poręba
3. Restauracja Excellent w Hotelu Orient Palace, Bielany Wrocławskie
POZNAŃ I WIELKOPOLSKA
1. Restauracja KTW Park, Kalisz (ex aequo)
1. Restauracja Pod Gruszą, Rokietnica (ex aequo)
3. Tawerna Czarny Bocian, Nowe Miasto nad Wartą
WARMIA I MAZURY
1. Restauracja Cudne Manowce, Olsztyn
2. Kawiarnia Moja, Olsztyn
3. Restauracja Przystanek Zatoka, Sząbruk
ZAKOPANE I PODHALE
1. Restauracja Mała Szwajcaria w Zakopanem|
2. Restauracja Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka
3. Restauracja Kopieniec w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu
Nowa edycja
1 lipca rozpoczęła się kolejna, trzecia już edycja plebiscytu „Najlepsza restauracja”. Głosy można oddawać na stronie internetowej programu www.polskieskarby.pl. Organizatorzy przygotowali też specjalną formę wyróżnienia wybitnych szefów kuchni związanych z Polskimi Skarbami Kulinarnymi: „Złote Korony” otrzymają osobowości kulinarne szczególnie zasłużone dla idei promowania dziedzictwa kuchni polskiej.
– Bardzo zależy nam na wspieraniu restauracji w tym trudnym dla gastronomii czasie – wyjaśnia Magdalena Figurna. – Tym bardziej cieszymy się, że lokale biorące udział w programie Polskie Skarby Kulinarne ponownie zapraszają gości w swoje progi. Serdecznie zapraszamy Państwa w imieniu restauratorów i szefów kuchni, byście je odwiedzili i głosowali na Najlepszą Restaurację.