x

Plebiscyt Najlepsza Restauracja programu Polskie Skarby Kulinarne

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    19.07.2021

Znamy zwycięzców plebiscytu Najlepsza Restauracja 2021! 1 lipca ruszyła kolejna edycja programu wraz z nowym konkursem.

Najlepsza Restauracja programu Polskie Skarby Kulinarne 2021. Zdjęcie: materiały prasowe
Najlepsza Restauracja programu Polskie Skarby Kulinarne 2021. Zdjęcie: materiały prasowe
Polskie Skarby Kulinarne to jeden z najważniejszych programów MAKRO Polska, skupiony na odnowieniu i promocji bogatego dziedzictwa kuchni polskiej. W ciągu trzech lat m.in. dzięki zaangażowaniu restauracji z siedmiu regionów (Warszawy, Krakowa, Trójmiasta i Pomorza, Wrocławia i Dolnego Śląska, Poznania i Wielkopolski, Warmii i Mazur oraz Zakopanego i Podhala) udało się odszukać i na nowo interpretować zapomniane receptury, szefom kuchni przekazać historyczne inspiracje, a konsumentom pokazać prawdziwe bogactwo narodowej kuchni.

Aby uhonorować najlepsze lokale roku 2021, MAKRO Polska zorganizowało specjalny plebiscyt. Klienci, którzy odwiedzili restauracje położone na Kulinarnych Szlakach Polskich Skarbów lub złożyli zamówienie na wynos, mogli przyznać od 1 do 5 „koron” i wyróżnić w ten sposób najlepsze adresy.

– Zdecydowaliśmy się kontynuować głosowanie nawet w trudnym czasie lockdownu gastronomii i okazało się, że była to dobra decyzja – mówi Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej MAKRO Polska. – Łącznie na ponad 100 restauracji biorących udział w plebiscycie oddano blisko 15 tysięcy głosów. Tym cenniejszy jest przy tym fakt, że wyboru zwycięzców dokonali ci, którym na gastronomii zależy najbardziej, czyli jej klienci.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
W czerwcu zwycięskie lokale otrzymały nagrody i dyplomy. MAKRO wydało też specjalny album prezentujący najlepsze restauracje ze wszystkich siedmiu regionów objętych akcją. W albumie znalazły się m.in. opowieści o dawnej kuchni oraz regionalne listy „TOP 10 kultowych dań”, a całość może stać się świetną inspiracją do wakacyjnych podróży szlakiem kulinarnym. Można go zobaczyć, odwiedzając właśnie restauracje biorące udział w programie Polskich Skarbów Kulinarnych, a także pod tym linkiem.

Lista restauracji nagrodzonych w edycji 2021
WARSZAWA
1. Restauracja Future&Wine
2. Restauracja Pyzy Flaki Gorące
3. Restauracja U Lotników

KRAKÓW
1. Restauracja Skansen Smaków, Cholerzyn k. Krakowa
2. Restauracja Kazimir
3. Restauracja TA’AM w Hotelu M29

TRÓJMIASTO I POMORZE
1. Restauracja Kobaltowa w Hotelu Tristan, Kąty Rybackie
2. Restauracja Baryłka, Gdańsk
3. Restauracja Canis, Gdańsk

WROCŁAW I DOLNY ŚLĄSK
1. Restauracja Browar Jedlinka, Jedlina Zdrój
2. Restauracja Michałowa Gospoda, Szklarska Poręba
3. Restauracja Excellent w Hotelu Orient Palace, Bielany Wrocławskie

POZNAŃ I WIELKOPOLSKA
1. Restauracja KTW Park, Kalisz (ex aequo)
1. Restauracja Pod Gruszą, Rokietnica (ex aequo)
3. Tawerna Czarny Bocian, Nowe Miasto nad Wartą

WARMIA I MAZURY
1. Restauracja Cudne Manowce, Olsztyn
2. Kawiarnia Moja, Olsztyn
3. Restauracja Przystanek Zatoka, Sząbruk

ZAKOPANE I PODHALE
1. Restauracja Mała Szwajcaria w Zakopanem|
2. Restauracja Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka
3. Restauracja Kopieniec w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu

Nowa edycja
1 lipca rozpoczęła się kolejna, trzecia już edycja plebiscytu „Najlepsza restauracja”. Głosy można oddawać na stronie internetowej programu www.polskieskarby.pl. Organizatorzy przygotowali też specjalną formę wyróżnienia wybitnych szefów kuchni związanych z Polskimi Skarbami Kulinarnymi: „Złote Korony” otrzymają osobowości kulinarne szczególnie zasłużone dla idei promowania dziedzictwa kuchni polskiej.

– Bardzo zależy nam na wspieraniu restauracji w tym trudnym dla gastronomii czasie – wyjaśnia Magdalena Figurna. – Tym bardziej cieszymy się, że lokale biorące udział w programie Polskie Skarby Kulinarne ponownie zapraszają gości w swoje progi. Serdecznie zapraszamy Państwa w imieniu restauratorów i szefów kuchni, byście je odwiedzili i głosowali na Najlepszą Restaurację.

 


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Medaliści olimpiady pizzy wsparli WOŚP w nietypowy sposób

Zdobywcy miejsc na olimpiadzie Vera Pizza Napoletana w Neapolu spotkali się w Pabianicach. Tym razem jednak nie po to, by ze sobą rywalizować, a wspólnie zebrać pieniądze na szczytny cel, przygotowując nietypową pizzę.

Festiwal Pizzy w Pizzy Hut najdroższy od lat. Internauci bezlitośni

Festiwal Pizzy w Pizza Hut to wydarzenie, które odbywa się pod hasłem: Jesz i pijesz, ile chcesz. Za z góry określoną kwotę można zamówić dowolną ilość pizzy, z napojami lub bez. Internauci ostro krytykują tegoroczne ceny akcji i dają upust emocjom w komentarzach.

Trwa głosowanie w plebiscycie na Najlepszy Roślinny Produkt 2022

Piąty plebiscyt na Najlepszy Roślinny Produkt Roku 2022 kampanii RoślinnieJemy wszedł w kolejny etap. Do 31 stycznia konsumenci mogą oddawać głosy na produkty i marki, które szczególnie zapadły im w pamięć, wpłynęły na ich zwyczaje żywieniowe lub ułatwiły dostęp do pełnowartościowej diety roślinnej.

Kraków z najtańszą ofertą wegańską w Europie

Kraków zajął pierwsze miejsce w rankingu europejskich miast z najbardziej atrakcyjną cenowo ofertą wegańskich restauracji. W pierwszej dwudziestce znalazły się także Warszawa i Łódź. Zestawienie utworzono na podstawie analizy danych z 3,5 miliona roślinnych lokali na świecie.

Selgros Cash & Carry i Caritas Polska zapraszają potrzebujących do wigilijnego stołu

Caritas Polska zorganizuje 24 grudnia spotkania wigilijne dla potrzebujących. W 85 miastach przygotowane zostaną stoły z daniami wigilijnymi, a także paczki świąteczne dla 20 tysięcy osób. Kolejny rok z rzędu partnerem strategicznym wydarzenia i fundatorem produktów jest Selgros Cash & Carry.

Zwycięskie restauracje plebiscytu gości Restaurant Week

135 tysięcy gości Restaurant Week spotkało się przy wspólnym stole w tegorocznej edycji festiwalu. Po wizycie w jednej z ponad 400 restauracji w kraju mieli oni szansę, by ocenić dania, obsługę i atmosferę lokalu. Oto wyniki plebiscytu.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej