x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Browar Okocim inwestuje w piwo bezalkoholowe

Kategoria: Twój biznes - wiedza    16.07.2021

Podkrakowski browar został rozbudowany o nową instalację do produkcji piwa 0%. Z każdych 100 hektolitrów okocimskiego lagera może teraz powstać 92 hektolitry piwa bezalkoholowego oraz 8 hektolitrów wysokoprocentowego alkoholu.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Pierwsze rozruchy instalacji w Browarze Okocim odbyły się na początku 2021 roku. Proces usuwania alkoholu następuje łagodnie w próżni, pod ciśnieniem 100 m barów i obejmuje kilka etapów, m.in. odgazowywanie oraz wstępną i właściwą de-alkoholizację. Obróbka piwa odbywa się w niskiej temperaturze, aby utrzymać wysoką stabilność i zapewnić najwyższą jakość piwa.

– Pracujemy na urządzeniu o wysokim stopniu wydajności, dzięki któremu z każdych 100 hl lagera uzyskujemy 92 hl piwa 0.0% oraz 8 hl alkoholu o stężeniu 78% – mówi Paweł Zych, manager ds. produkcji w Browarze Okocim w Brzesku.

– To nowe, zaawansowane technologicznie rozwiązanie pozwoli nam jeszcze pełniej odpowiadać na rosnące zainteresowanie konsumentów piwami bezalkoholowymi, zarówno klasycznymi, jak też w wariantach smakowych – dodaje.

Piwa bezalkoholowe to w ostatnich latach najszybciej rosnący segment rynku. W 2020 r., mimo pandemii, zanotowały one wysoki wzrost popularności i przekroczyły wartość 1 miliarda złotych. Na koniec ub. roku udział wartościowy piw 0,0% w kategorii piwa wyniósł 5,7%, w porównaniu do 4,7% w 2019 r. Największe wzrosty wolumenowe odnotowały bezalkoholowe smakowe lagery (+34%) i bezalkoholowe lagery (+13%).

Na tegoroczny sezon Carlsberg Polska przygotowała nowości m.in.: Carlsberg Pilsner 0,0%, Okocim Radler 0,0% Mango z marakują oraz Somersby Strawberry and Lime 0,0%, dostępne w sklepach w specjalnie przygotowanych lodówkach Strefy Orzeźwienia. Łącznie w ofercie piw bezalkoholowych znajduje się 13 produktów zaspokajających różne gusta konsumentów.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Marketing restauracji - wsparcie z głową

Wytypowanie profesjonalnej agencji marketingowej dla lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwanie. Kluczem do wyboru właściwej firmy powinno być hasło "dla gastronomii"

Myśl globalnie, dyskutuj lokalnie

Najpilniejsze problemy świata kulinariów - im poświęcona była pierwsza konferencja European Food Summit, zorganizowana w marcu w Lublanie. Wspólnym mianownikiem większości wystąpień było hasło zrównoważonego rozwoju gastronomii.

Offline/online - komunikacja restauracji w nowych warunkach

Spadek sprzedaży, zdemotywowany zespół i brak zainteresowania nawet ze strony stałych gości - z tym wszystkim mierzą się obecnie restauracje. Prezentujemy jeden sprawdzony przez nas sposób, który pozwoli odświeżyć relacje z klientami i zwiększyć zaangażowanie pracowników.

Badanie: nawet trzy lata na odbudowę branży HoReCa

Sektor HoReCa, obejmujący hotele, restauracje i catering, na odbudowę może potrzebować nawet trzech lat - wynika z badania Barometr COVID-19 Puls Biznesu.

Dostawy z DeliGoo już w Warszawie

Specjalizujący się w dostawach na żądanie polski startup DeliGoo uruchomił oddział w Warszawie, oferując restauratorom i przedsiębiorcom ze stolicy szybkie dostawy posiłków oraz przesyłek. To już 20. miasto, w którym obecni są kurierzy firmy.

Akademia Leona Koźmińskiego i McDonald’s Polska tworzą wspólnie studia

W całej Europie coraz popularniejsze są studia dualne, czyli praktyczne kierunki łączce naukę i przedmioty teoretyczne z praktyką zawodową. Tego typu kierunki poszukiwane są również w Polsce.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej