x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Browar Okocim inwestuje w piwo bezalkoholowe

Kategoria: Twój biznes - wiedza    16.07.2021

Podkrakowski browar został rozbudowany o nową instalację do produkcji piwa 0%. Z każdych 100 hektolitrów okocimskiego lagera może teraz powstać 92 hektolitry piwa bezalkoholowego oraz 8 hektolitrów wysokoprocentowego alkoholu.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Pierwsze rozruchy instalacji w Browarze Okocim odbyły się na początku 2021 roku. Proces usuwania alkoholu następuje łagodnie w próżni, pod ciśnieniem 100 m barów i obejmuje kilka etapów, m.in. odgazowywanie oraz wstępną i właściwą de-alkoholizację. Obróbka piwa odbywa się w niskiej temperaturze, aby utrzymać wysoką stabilność i zapewnić najwyższą jakość piwa.

– Pracujemy na urządzeniu o wysokim stopniu wydajności, dzięki któremu z każdych 100 hl lagera uzyskujemy 92 hl piwa 0.0% oraz 8 hl alkoholu o stężeniu 78% – mówi Paweł Zych, manager ds. produkcji w Browarze Okocim w Brzesku.

– To nowe, zaawansowane technologicznie rozwiązanie pozwoli nam jeszcze pełniej odpowiadać na rosnące zainteresowanie konsumentów piwami bezalkoholowymi, zarówno klasycznymi, jak też w wariantach smakowych – dodaje.

Piwa bezalkoholowe to w ostatnich latach najszybciej rosnący segment rynku. W 2020 r., mimo pandemii, zanotowały one wysoki wzrost popularności i przekroczyły wartość 1 miliarda złotych. Na koniec ub. roku udział wartościowy piw 0,0% w kategorii piwa wyniósł 5,7%, w porównaniu do 4,7% w 2019 r. Największe wzrosty wolumenowe odnotowały bezalkoholowe smakowe lagery (+34%) i bezalkoholowe lagery (+13%).

Na tegoroczny sezon Carlsberg Polska przygotowała nowości m.in.: Carlsberg Pilsner 0,0%, Okocim Radler 0,0% Mango z marakują oraz Somersby Strawberry and Lime 0,0%, dostępne w sklepach w specjalnie przygotowanych lodówkach Strefy Orzeźwienia. Łącznie w ofercie piw bezalkoholowych znajduje się 13 produktów zaspokajających różne gusta konsumentów.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wyposażenie: jak ułatwić sobie pracę?

Dziś, jak nigdy wcześniej w kuchni i na sali liczą się higiena, automatyzacja pracy oraz szybkość działania. Niezależnie od tego, czy planujemy urządzenie ogródka, wymianę zmywarki czy zakup pieca, powinniśmy myśleć o tym, jak ułatwić sobie pracę - również w obliczu zagrożenia epidemicznego.

Jedna piąta restauracji Burger King w Polsce w rękach holdingu QSRP

20 restauracji należących do BK SEE Poland S.A. weszło w struktury grupy QSR Platform Holding. QSRP to nowo powstały międzynarodowy operator zarządzający już tysiącem restauracji szybkiej obsługi w Europie.

Sfinks już z 93 wirtualnymi restauracjami

Sfinks Polska - właściciel marek gastronomicznych Sphinx, Chłopskie Jadło czy Piwiarnia Warki - w pandemii rozwija sieć wirtualnych restauracji, czyli bez stacjonarnego lokalu. Obsługują one wyłącznie zamówienia w dowozie i na wynos.

Roślinne "mięso" w restauracjach IKEA

W restauracjach IKEA można zjeść nowe danie roślinne - penne z wegańskim sosem bolońskim i "roślinnym" mięsem. Receptura potrawy powstała we współpracy z The Vegetarian Butcher, marką Unilever.

Wpływ płacy minimalnej na ceny w polskiej gastronomii

Jednym z istotnych czynników kształtujących ceny sprzedaży jest wysokość pensji minimalnej. Jak dostosować aktualny model biznesowy restauracji do narzuconego wzrostu płacy minimalnej i utrzymać w tej sytuacji stały wartościowo wynik finansowy? Zapraszam do lektury.

Epidemia koronawirusa a podatki

Przedsiębiorcy, którzy już teraz odczuli finansowe skutki epidemii koronowirusa, nie muszą czekać na nową specustawę, ale już dziś mogą starać się o odroczenie terminu płatności podatku lub umorzenie swoich należności podatkowych. Wnioski można składać przez platformę ePUAP.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej