x

World Class Cocktail Festival w Warszawie. Które miejsca odwiedzić?

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    15.07.2021

Wybrane bary z największych miast w Polsce proponują ponad 300 koktajli przygotowanych przez mistrzów sztuki barmańskiej. W Warszawie w Festiwalu bierze udział aż 46 koktajlbarów. Gdzie warto pójść? Podpowiadamy!

Koktajl z El Koktel. Zdjęcie: materiały prasowe
Koktajl z El Koktel. Zdjęcie: materiały prasowe
Czwarta edycja World Class Cocktail Festival już wystartowała i potrwa do 1 sierpnia. To dobra okazja, by spróbować światowych koktajli przygotowanych przez mistrzów sztuki barmańskiej. Na www.CocktailFestival.pl trwają rezerwacje miejsc w barach – dwa koktajle kupicie w cenie 35 zł (ok. 50% rabatu).
A my podpowiadamy, które miejsca w stolicy warto odwiedzić.

El Koktel
Koktajlbar inspiruje się klasycznymi koktajlami, ale kreuje smaki oparte o nowe techniki i formy podania. Podczas Festiwalu będziecie mogli spróbować m.in. 50 Shades of Earl Grey (Bulleit Bourbon / falernum / herbata / bergamotka), Jasmine Spritz (Tanqeray London Dry / chmiel / jaśmin / buchu) lub Peach, plase! (Ketel One Citroen / brzoskwinia / cytryna / aksamitna miętowo-bursztynowa pianka).

Weles
To ukryty koktajlbar, nieoznaczony żadnym szyldem i schowany za niepozornymi drzwiami. Mimo, że mieści się w ścisłym centrum stolicy, nie każdy tu trafi. Miejsce szeptane, o którym wiedzą tylko nieliczni, piwnica, stylowo ubrani barmani i światowej klasy koktajle.
W festiwalowym menu znajdują się m.in.: Róża bez Kolców (Tanquray No. 10 / Home Made Creme de cassis / Syrop Różany / Sok z cytryny / Białko), Penicylina (Johnnie Walker Black Label, Imbir, Miód, Białko, Cytryna, Angostura) czy Marchewkowy Sour (Bulleit Rye / Marchewka / Cytryna / Białko).

Backroom Warsaw

Koktajl. z BackRoom Warsaw Zdjęcie: materiały prasowe
Koktajl. z BackRoom Warsaw Zdjęcie: materiały prasowe
Jeśli chcecie poczuć klimat Ameryki lat 30., to BackRoom Warsaw jest doskonałym adresem! Oprócz doskonałych koktajli czeka tu na was muzyczna uczta z brzmieniami jazzu, swingu i art deco. Podróż w czasie gwarantowana!
Podczas World Class Cocktail Festival można spróbować takich koktajli jak: Italian Breakfast (Tanqueray No. 10 / konfitura rabarbarowa na bazie negroni / laktofermentowany rabarbar / sok z cytryny), Impeachment (Bulleit Bourbon aperitif brzoskwiniowy kordiał jogurtowy), Peru (Captain Morgan White Rum / Coulis Verde z ananasa, ogórka, mięty, kolendry i jalapeno sok z limonki) oraz Awase Miso (Tanqueray No. 10 fino sherry / syrop z miso, trawy cytrynowej i liści limonki / ocet śliwkowy / likier z nektarynki kwas mlekowy).

Nola Bar
Bar z Nowego Orleanu w samym centrum Warszawy. Funk, soul i blues, nowoorleańskie koktajle oraz barowe jedzenie inspirowane kuchnią kreolską i cajun. Proste zasady, jakościowe składniki i niecodzienne połączenia to motywy przewodnie nie tylko karty dań, ale także festiwalowych propozycji koktajlowych.
Co ciekawe nazwy koktajli inspirowane są huraganami. Spróbujemy tu zatem Emily (Gordon's Pink Gin / Grapefruit soda/ Peychaud's bitters / sok z limonki), Rity (Johnny Walker Black Label / Ginger Ale / sok z limonki / bitters tatarak-albedo), Wilmy (Ketel One Citron / Archers / marakuja / cytryna) oraz Katriny (Bulleit bourbon / Southern Comfort / Louisiana chipotle sauce). Fani Nowego Orleanu, przybywajcie!

Worek Kości

Koktajl z baru Worek Kości. Zdjęcie: materiały prasowe
Koktajl z baru Worek Kości. Zdjęcie: materiały prasowe
Literacki cocktail bar inspirowany twórczością Stephena Kinga. Pierwszy polski dom burleski i jedyny na świecie koktajlbar, w którym odbywają się wykłady z kryminalistyki i psychologii sądowej. Scena dla muzyki jazzowej, smooth jazzowej i filmowej.
Mistrzowie sztuki barmańskiej spcejlanie na Festiwal przygotowali cztery wspaniałe kompozycje koktajlowe. Wśród nich: Mroczna Wieża (Ketel One Vodka / herbata Formosa Oolong / pianka kaktusowa), Outsider (Ketel One Citroen / kiwi / przytulia / liście kafiru), Colorado Kid (Tanqueray no. Ten / kordiał z korzenia arcydzięgla, rumianku i grejpfruta) oraz Mgła (Singelton 12yo Lagavulin 16yo / jabłko / miód / cytryna / absynt).



UWAGA! Festiwal jest przeznaczony wyłącznie dla osób powyżej 18 roku życia - weryfikacja przy odbiorze koktajli.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wilanowski projekt kulinarny z Nagrodą Europa Nostra 2019!

"Miejsce przy królewskim stole", projekt Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie realizowany w Villi Intrata znalazł się wśród zwycięzców Nagród Dziedzictwa Europejskiego - Nagród Europa Nostra 2019. Jury doceniło warsztaty, pokazy i konferencje naukowe związane z rekonstrukcją staropolskich przepi

uroczyste otwarcie Siedziby Segafredo Zanettii Szkoły Baristów Coffee Art Masters

W czwartek, 27 września, w budynku Adgar Park West w Warszawie, zostanie otwarta nowa siedziba Segafredo Zanetti, w której jednocześnie będzie działała szkoła baristyczna Coffee Art Masters.

Restauracja Przyjazna Dzieciom

Każdy rodzic wie, że znalezienie w restauracji smacznego, ale i ciekawego posiłku dla malucha, może czasem stanowić wyzwanie. Aby ułatwić życie wszystkim, którzy chcą zabrać najmłodszych do restauracji, powstał program Restauracja Przyjazna Dzieciom.

Dzień Rogalika. Piekarnia Chaud Pain przygotowała największy croissant w Polsce

Puszyste i błyszczące od glazury croissanty czy rumiane, nadziewane rogaliki drożdżowe - to właśnie one mają swoje święto! 30 stycznia przypada Dzień Rogalika. Piekarnia rzemieślnicza Chaud Pain z Warszawy przygotowała na ten dzień wyjątkowego croissanta - olbrzyma.

Women in Coffee - wsparcie dla kobiet popłynie także z Polski

Women in Coffee to projekt mający na celu wsparcie emancypacji kobiet z krajów rozwijających się zaangażowanych w proces produkcji kawy. W tym roku w projekt angażuje się także Polska.

Kawowe poniedziałki McCafé

Nowy tydzień najlepiej zacząć od dobrej kawy, dlatego w każdy poniedziałek w McDonald’s będzie można ją kupić jedynie za 2 zł w ramach "Kawowych Poniedziałków McCafé".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej