x

World Class Cocktail Festival w Warszawie. Które miejsca odwiedzić?

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    15.07.2021

Wybrane bary z największych miast w Polsce proponują ponad 300 koktajli przygotowanych przez mistrzów sztuki barmańskiej. W Warszawie w Festiwalu bierze udział aż 46 koktajlbarów. Gdzie warto pójść? Podpowiadamy!

Koktajl z El Koktel. Zdjęcie: materiały prasowe
Koktajl z El Koktel. Zdjęcie: materiały prasowe
Czwarta edycja World Class Cocktail Festival już wystartowała i potrwa do 1 sierpnia. To dobra okazja, by spróbować światowych koktajli przygotowanych przez mistrzów sztuki barmańskiej. Na www.CocktailFestival.pl trwają rezerwacje miejsc w barach – dwa koktajle kupicie w cenie 35 zł (ok. 50% rabatu).
A my podpowiadamy, które miejsca w stolicy warto odwiedzić.

El Koktel
Koktajlbar inspiruje się klasycznymi koktajlami, ale kreuje smaki oparte o nowe techniki i formy podania. Podczas Festiwalu będziecie mogli spróbować m.in. 50 Shades of Earl Grey (Bulleit Bourbon / falernum / herbata / bergamotka), Jasmine Spritz (Tanqeray London Dry / chmiel / jaśmin / buchu) lub Peach, plase! (Ketel One Citroen / brzoskwinia / cytryna / aksamitna miętowo-bursztynowa pianka).

Weles
To ukryty koktajlbar, nieoznaczony żadnym szyldem i schowany za niepozornymi drzwiami. Mimo, że mieści się w ścisłym centrum stolicy, nie każdy tu trafi. Miejsce szeptane, o którym wiedzą tylko nieliczni, piwnica, stylowo ubrani barmani i światowej klasy koktajle.
W festiwalowym menu znajdują się m.in.: Róża bez Kolców (Tanquray No. 10 / Home Made Creme de cassis / Syrop Różany / Sok z cytryny / Białko), Penicylina (Johnnie Walker Black Label, Imbir, Miód, Białko, Cytryna, Angostura) czy Marchewkowy Sour (Bulleit Rye / Marchewka / Cytryna / Białko).

Backroom Warsaw

Koktajl. z BackRoom Warsaw Zdjęcie: materiały prasowe
Koktajl. z BackRoom Warsaw Zdjęcie: materiały prasowe
Jeśli chcecie poczuć klimat Ameryki lat 30., to BackRoom Warsaw jest doskonałym adresem! Oprócz doskonałych koktajli czeka tu na was muzyczna uczta z brzmieniami jazzu, swingu i art deco. Podróż w czasie gwarantowana!
Podczas World Class Cocktail Festival można spróbować takich koktajli jak: Italian Breakfast (Tanqueray No. 10 / konfitura rabarbarowa na bazie negroni / laktofermentowany rabarbar / sok z cytryny), Impeachment (Bulleit Bourbon aperitif brzoskwiniowy kordiał jogurtowy), Peru (Captain Morgan White Rum / Coulis Verde z ananasa, ogórka, mięty, kolendry i jalapeno sok z limonki) oraz Awase Miso (Tanqueray No. 10 fino sherry / syrop z miso, trawy cytrynowej i liści limonki / ocet śliwkowy / likier z nektarynki kwas mlekowy).

Nola Bar
Bar z Nowego Orleanu w samym centrum Warszawy. Funk, soul i blues, nowoorleańskie koktajle oraz barowe jedzenie inspirowane kuchnią kreolską i cajun. Proste zasady, jakościowe składniki i niecodzienne połączenia to motywy przewodnie nie tylko karty dań, ale także festiwalowych propozycji koktajlowych.
Co ciekawe nazwy koktajli inspirowane są huraganami. Spróbujemy tu zatem Emily (Gordon's Pink Gin / Grapefruit soda/ Peychaud's bitters / sok z limonki), Rity (Johnny Walker Black Label / Ginger Ale / sok z limonki / bitters tatarak-albedo), Wilmy (Ketel One Citron / Archers / marakuja / cytryna) oraz Katriny (Bulleit bourbon / Southern Comfort / Louisiana chipotle sauce). Fani Nowego Orleanu, przybywajcie!

Worek Kości

Koktajl z baru Worek Kości. Zdjęcie: materiały prasowe
Koktajl z baru Worek Kości. Zdjęcie: materiały prasowe
Literacki cocktail bar inspirowany twórczością Stephena Kinga. Pierwszy polski dom burleski i jedyny na świecie koktajlbar, w którym odbywają się wykłady z kryminalistyki i psychologii sądowej. Scena dla muzyki jazzowej, smooth jazzowej i filmowej.
Mistrzowie sztuki barmańskiej spcejlanie na Festiwal przygotowali cztery wspaniałe kompozycje koktajlowe. Wśród nich: Mroczna Wieża (Ketel One Vodka / herbata Formosa Oolong / pianka kaktusowa), Outsider (Ketel One Citroen / kiwi / przytulia / liście kafiru), Colorado Kid (Tanqueray no. Ten / kordiał z korzenia arcydzięgla, rumianku i grejpfruta) oraz Mgła (Singelton 12yo Lagavulin 16yo / jabłko / miód / cytryna / absynt).



UWAGA! Festiwal jest przeznaczony wyłącznie dla osób powyżej 18 roku życia - weryfikacja przy odbiorze koktajli.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nowa kampania "Cisowianka - Tradycja, która nieprzerwanie trwa do dziś"

Nałęczów Zdrój, producent wody mineralnej Cisowianka i Cisowianka Perlage, uruchamia ogólnopolską kampanię reklamową, w której po raz kolejny potwierdza, jak ważna jest dla niego historia regionu, z którego pochodzi.

W USA zabrakło... keczupu. Winny Covid-19

Na skutek pandemicznych obostrzeń w Stanach Zjednoczonych brakuje keczupu, a popyt na jednorazowe saszetki z tym dodatkiem sprawił, że ich cena rośnie.

Kisimy na Placu Bankowym

Wykłady i warsztaty poświęcone kiszeniu, ostrygi i prosecco, kultowe samochody oraz wiele innych atrakcji przy dźwiękach zespołu dixielandowego - to wszystko 7 września na Placu Bankowym w Warszawie.

NOWE WYRÓŻNIENIA DLA POLSKICH RESTAURACJI

Na początku marca ukazała się najnowsza edycja jednego z najważniejszych przewodników gastronomicznych na świecie - Czerwonego Przewodnika "Main Cities of Europe ". Po raz kolejny wydawnictwo obejmuje dwa polskie miasta: Warszawę i Kraków.

Zniżka 15 zł na Restaurant Week dla czytelników Ouichef.pl i "Food Service"!

Jeszcze do niedzieli 27 czerwca potrwa wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week. Jego organizatorzy przygotowali promocję dla czytelników Ouichef.pl i "Food Service" - zniżkę 15 zł na całe zamówienie. Oto rabatowe kody!

Kongres BIOEXPO 2020 promuje żywność ekologiczną

Zainteresowanie ekologiczną żywnością w Polsce wciąż rośnie. Okazją do wymiany profesjonalnej wiedzy o biożywności i zdobycia informacji, jak odpowiednio rozpocząć produkcję ekologiczną, będzie Kongres BIOEXPO, który odbędzie się 8-10 października w PTAK WARSAW EXPO.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej