x

World Class Cocktail Festival w Warszawie. Które miejsca odwiedzić?

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    15.07.2021

Wybrane bary z największych miast w Polsce proponują ponad 300 koktajli przygotowanych przez mistrzów sztuki barmańskiej. W Warszawie w Festiwalu bierze udział aż 46 koktajlbarów. Gdzie warto pójść? Podpowiadamy!

Koktajl z El Koktel. Zdjęcie: materiały prasowe
Koktajl z El Koktel. Zdjęcie: materiały prasowe
Czwarta edycja World Class Cocktail Festival już wystartowała i potrwa do 1 sierpnia. To dobra okazja, by spróbować światowych koktajli przygotowanych przez mistrzów sztuki barmańskiej. Na www.CocktailFestival.pl trwają rezerwacje miejsc w barach – dwa koktajle kupicie w cenie 35 zł (ok. 50% rabatu).
A my podpowiadamy, które miejsca w stolicy warto odwiedzić.

El Koktel
Koktajlbar inspiruje się klasycznymi koktajlami, ale kreuje smaki oparte o nowe techniki i formy podania. Podczas Festiwalu będziecie mogli spróbować m.in. 50 Shades of Earl Grey (Bulleit Bourbon / falernum / herbata / bergamotka), Jasmine Spritz (Tanqeray London Dry / chmiel / jaśmin / buchu) lub Peach, plase! (Ketel One Citroen / brzoskwinia / cytryna / aksamitna miętowo-bursztynowa pianka).

Weles
To ukryty koktajlbar, nieoznaczony żadnym szyldem i schowany za niepozornymi drzwiami. Mimo, że mieści się w ścisłym centrum stolicy, nie każdy tu trafi. Miejsce szeptane, o którym wiedzą tylko nieliczni, piwnica, stylowo ubrani barmani i światowej klasy koktajle.
W festiwalowym menu znajdują się m.in.: Róża bez Kolców (Tanquray No. 10 / Home Made Creme de cassis / Syrop Różany / Sok z cytryny / Białko), Penicylina (Johnnie Walker Black Label, Imbir, Miód, Białko, Cytryna, Angostura) czy Marchewkowy Sour (Bulleit Rye / Marchewka / Cytryna / Białko).

Backroom Warsaw

Koktajl. z BackRoom Warsaw Zdjęcie: materiały prasowe
Koktajl. z BackRoom Warsaw Zdjęcie: materiały prasowe
Jeśli chcecie poczuć klimat Ameryki lat 30., to BackRoom Warsaw jest doskonałym adresem! Oprócz doskonałych koktajli czeka tu na was muzyczna uczta z brzmieniami jazzu, swingu i art deco. Podróż w czasie gwarantowana!
Podczas World Class Cocktail Festival można spróbować takich koktajli jak: Italian Breakfast (Tanqueray No. 10 / konfitura rabarbarowa na bazie negroni / laktofermentowany rabarbar / sok z cytryny), Impeachment (Bulleit Bourbon aperitif brzoskwiniowy kordiał jogurtowy), Peru (Captain Morgan White Rum / Coulis Verde z ananasa, ogórka, mięty, kolendry i jalapeno sok z limonki) oraz Awase Miso (Tanqueray No. 10 fino sherry / syrop z miso, trawy cytrynowej i liści limonki / ocet śliwkowy / likier z nektarynki kwas mlekowy).

Nola Bar
Bar z Nowego Orleanu w samym centrum Warszawy. Funk, soul i blues, nowoorleańskie koktajle oraz barowe jedzenie inspirowane kuchnią kreolską i cajun. Proste zasady, jakościowe składniki i niecodzienne połączenia to motywy przewodnie nie tylko karty dań, ale także festiwalowych propozycji koktajlowych.
Co ciekawe nazwy koktajli inspirowane są huraganami. Spróbujemy tu zatem Emily (Gordon's Pink Gin / Grapefruit soda/ Peychaud's bitters / sok z limonki), Rity (Johnny Walker Black Label / Ginger Ale / sok z limonki / bitters tatarak-albedo), Wilmy (Ketel One Citron / Archers / marakuja / cytryna) oraz Katriny (Bulleit bourbon / Southern Comfort / Louisiana chipotle sauce). Fani Nowego Orleanu, przybywajcie!

Worek Kości

Koktajl z baru Worek Kości. Zdjęcie: materiały prasowe
Koktajl z baru Worek Kości. Zdjęcie: materiały prasowe
Literacki cocktail bar inspirowany twórczością Stephena Kinga. Pierwszy polski dom burleski i jedyny na świecie koktajlbar, w którym odbywają się wykłady z kryminalistyki i psychologii sądowej. Scena dla muzyki jazzowej, smooth jazzowej i filmowej.
Mistrzowie sztuki barmańskiej spcejlanie na Festiwal przygotowali cztery wspaniałe kompozycje koktajlowe. Wśród nich: Mroczna Wieża (Ketel One Vodka / herbata Formosa Oolong / pianka kaktusowa), Outsider (Ketel One Citroen / kiwi / przytulia / liście kafiru), Colorado Kid (Tanqueray no. Ten / kordiał z korzenia arcydzięgla, rumianku i grejpfruta) oraz Mgła (Singelton 12yo Lagavulin 16yo / jabłko / miód / cytryna / absynt).



UWAGA! Festiwal jest przeznaczony wyłącznie dla osób powyżej 18 roku życia - weryfikacja przy odbiorze koktajli.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Robot-kelner w Pizza Hut. Sieć stawia na innowacje

Pizza Hut prowadzi od maja test robotów BellaBot w dwóch lokalizacjach w Polsce. Obsłużeni przez roboty-kelnerów mogą zostać goście warszawskiego Zodiaka przy ul. Widok 26 oraz lokalu Wrocław Rynek. Roboty z sympatycznymi buziami kotów wspierają pracę zespołu, wywołując uśmiechy konsumentów.

Za nami Whisky Day Cracow

Czwarty raz z rzędu Kraków stał się polską stolicą obchodów międzynarodowego dnia whisky, nieoficjalnego święta, które dało początek festiwalowi Whisky Day Cracow.

Ginweek - rusza nowy festiwal poświęcony ginowi

Moda na gin rozkwita w polskich barach! Od 1 do 19 czerwca w pięciu największych polskich miastach odbędzie się premierowa edycja festiwalu promocji kultury ginu - GinWeek. W ponad 60 topowych barach można skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 39 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej