x

Cukiernia Deseo w łódzkiej Fuzji

Kategoria: Miejsca    15.07.2021

Pierwszą lokalizacją cukierni Deseo Patisserie & Chocolaterie poza granicami Warszawy będzie łódzka Fuzja. Koncept zajmie 75 m kw. na parterze historycznego budynku tuż obok zabytkowej elektrowni Karola Scheiblera. Kunsztowne desery pojawią się tam w drugim kwartale 2022 roku.

Jagodowe ciastko z Deseo. Zdjęcie: materiały prasowe
Jagodowe ciastko z Deseo. Zdjęcie: materiały prasowe
Pod szyldem Deseo funkcjonują obecnie cztery cukiernie w Warszawie. Ta w Łodzi będzie pierwszym lokalem marki poza stolicą. Mieścić się będzie w sercu Fuzji z widokiem na secesyjną elektrownię oraz Ogrody Anny – zielony dziedziniec kompleksu. Funkcjonować będzie na zasadzie franczyzy.

Słodkości i wnętrze inspirowane duchem pofabrycznej Łodzi
Założycielami Deseo Patisserie & Chocolaterie są Łukasz Smoliński i Natalia Sitarska, para podróżników prowadzących od wielu lat popularny blog podróżniczo-kulinarny Tasteaway. W swoich cukierniach oferują zarówno klasyczne połączenia smakowe, jak i te bardziej orientalne z nutą imbiru, mango, czy japońskiej organicznej herbaty matcha. Wszystkie słodkości to małe cukiernicze dzieła sztuki.

– Nowa lokalizacja to wyzwanie, ale i początek kolejnej cukierniczej przygody. Nasze desery podbiły już serca warszawiaków, teraz chcemy zachwycić różnorodnymi smakami także mieszkańców Łodzi. Słodkości, które zaproponujemy w Fuzji będą inspirowane duchem tego pofabrycznego miasta. Chcemy czerpać z Łodzi garściami to, co stanowi jej kwintesencję, tak by nasi goście mogli zasmakować Łodzi w całej okazałości. Także design cukierni nawiązywać będzie do lokalizacji, tradycji i historii miasta – mówi Łukasz Smoliński, założyciel Deseo.

Miastotwórcza Fuzja

Łódzka Fuzja. Wizualizacja: materiały prasowe
Łódzka Fuzja. Wizualizacja: materiały prasowe
Dlaczego wybór lokalizacji padł na Fuzję? – Koncept, który stworzyliśmy jest unikalny, zainspirowany naszymi podróżami i doświadczeniami z różnych zakątków świata. Dlatego też miejsce, w którym otwieramy cukiernię musi być równie niezwykłe jak słodycze, które tworzymy. Wybraliśmy Fuzję, która jest przestrzenią absolutnie wyjątkową na mapie Polski. Łódzka Fuzja to wspaniałe miejsce do rozwoju naszego butikowego konceptu, cieszymy się, że będziemy mieli okazję współtworzyć klimat tego miejsca – wyjaśnia Smoliński.

Deseo Patisserie & Chocolaterie to kolejny unikatowy format, z którym firma Echo Investment podpisała umowę najmu powierzchni w Fuzji.
– Fuzja to jeden z naszych najważniejszych miastotwórczy projektów. A sukces nowych miejskich przestrzeni niewątpliwie związany jest z perfekcyjnie dobraną ofertą gastronomiczną i usługową. Nasz zespół stawia zatem na wyróżniające się koncepty, co do których mamy pewność, że wpiszą się w wyjątkowy industrialny charakter inwestycji. Bardzo cieszymy się, że w zrewitalizowanych wnętrzach dawnych zakładów łódzkiego „króla bawełny” zagości jedna z najlepszych polskich cukierni, z którą mamy przyjemność współpracować także w Browarach Warszawskich – mówi Karolina Prędota-Krystek, head of food & beverage w Echo Investment.

Łódzka Fuzja. Wizualizacja: materiały prasowe
Łódzka Fuzja. Wizualizacja: materiały prasowe
Fuzja to wieloetapowa inwestycja, która łączyć będzie funkcję biurową, handlowo–usługową, gastronomiczną, a także budynki mieszkalne, plac miejski (Ogrody Anny) i otwarte, zielone tereny wspólne liczące blisko 4 ha. Wszystko w otoczeniu historycznej zabudowy dawnych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera, które stanowią dziedzictwo Łodzi Fabrycznej. Łącznie na 8 ha zlokalizowanych będzie 20 budynków, z czego 14 to obiekty historyczne.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Deseo w Browarach Warszawskich otwarte

W Browarach Warszawskich na Woli przybywa ciekawych konceptów gastronomicznych. Kolejna nowa miejscówka to lokal sieci cukierni Deseo serwującej kunsztowne ciastka. Słodkie dzieła sztuki w gablotach przyciągają wzrok najbardziej wyrafinowanych łasuchów.

Kawiarnie Cofix Polska w Warszawie

Sieć Cofix zadebiutowała w Polsce w czerwcu tego roku i obecnie ma kawiarnie w trzech lokalizacjach w Warszawie.

Warszawska Restauracja Forty

Na terenie industrialnego Fortu Mokotów stoi otoczony starymi drzewami zabytkowy budynek z czerwonej cegły. Do niedawna funkcjonował jako przestrzeń eventowa, a po trzymiesięcznym remoncie powstała w nim restauracja Forty, która pierwszych gości przyjęła w grudniu.

Piekarniocukiernia - koncept na czas pandemii

Gastronomia nie znosi próżni. W czasie pandemii, gdy restauracje wciąż są zamykane, sprawdza się koncept, który nie wymaga obsługi gości przy stoliku - piekarniocukiernia. Takich miejsc wciąż przybywa!

ZONI

W czerwcu na gastronomicznej mapie Warszawy pojawiły się dwa nowe miejsca - restauracja Zoni z wysoko cenionym szefem kuchni Aleksandrem Baronem na czele oraz siostrzane bistro WuWu, którego szefową kuchni została Adriana Marczewska. ul. plac Konesera 1, Warszawa

Świąteczny catering w restauracjach Artura Jarczyńskiego

Boże Narodzenie tuż tuż! Sprawdzamy jakie świąteczne menu na wynos (lub z dostawą do domu) przygotowały warszawskie restauracje Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna i U Szwejka, Otto Pompieri, Jeff`s.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej