x

Argentyńska uczta na dachu Warszawy. Autorem - Martin Gimenez Castro

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    15.07.2021

Co powiecie na kulinarną podróż do Argentyny? 16 i 17 lipca szef kuchni Martin Gimenez Castro zaprasza na ucztę w pop-upowej restauracji zero waste Neo(n) Bistro na dachu Hotelu Novotel. To świetna okazja, by poznać argentyńskie smaki i tradycje kulinarne.

Szef kuchni Martin Gimenez Castro. Zdjęcie: materiały prasowe
Szef kuchni Martin Gimenez Castro. Zdjęcie: materiały prasowe
Argentyńskie menu kolacji na dachu Hotelu Novotel przygotował Martin Gimenez Castro, szef kuchni i restaurator. Dla wielu jest autorytetem kulinarnym specjalizującym się w kuchni South American Modern – to autorskie połączenia najlepszych ryb, owoców morza i mięs przygotowanych za pomocą nowoczesnych technik kulinarnych.

Doświadczenie zdobywał w Ameryce Południowej oraz w USA, gdzie brał udział w prestiżowych konkursach np. James Beard Foundation. W Warszawie prowadzi restaurację Fine Dining – Ceviche Bar. Martin jest także znany jako zwycięzca I edycji polskiego programu Top Chef, ma na swoim koncie także takie wyróżnienia jak Najlepszy Szef Obcokrajowiec w Warszawie oraz Szef Jutra w Gault & Millau.

Czego możemy się spodziewać na talerzu? Tuńczyk z koglem moglem i pudrem z siana? Okoń z salsą verde i bodem? A może szczęka hamachi z sosem XO? Dwie lipcowe noce 16 i 17 wypełnią wyrafinowane smaki oraz egzotyczne składniki z Argentyny. A to wszystko wysoko w chmurach, w otoczeniu świateł miasta i wyjątkowego widoku na nocną Warszawę.

Wydarzenie odbędzie się w ramach pop-upowej restauracji Neo(n) Bistro. Oferuje ona serię unikalnych, jednorazowych kolacji przygotowywanych przez wiodących polskich szefów, a  organizowanych przez twórców Nocnego Marketu oraz Festiwali Restaurant Week i Fine Dining Week w na co dzień niedostępnych przestrzeniach Warszawy.

Kolacje zaplanowano od lipca do września 2021 r na dachu hotelu Novotel przy ulicy Parkingowej. Miejsca można rezerwować online na stronie  http://neonbistro.club.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bogusław Linda tańczy w reklamie nowego burgera z McDonald’s

Bogusław Linda zagrał w reklamie McDonald’s, prezentując... niezwykły taniec. Znany z kultowych ról aktor to kolejna osobowość polskiej kultury - po m.in. Michale Żebrowskim, Borysie Szycu czy idolu młodego pokolenia raperze Macie - zaangażowana w kampanię fastfoodowej sieci.

Festiwal Syryjski w gdańskiej Stacji Food Hall

W dniach 23-26 marca w Stacji Food Hall trwać będzie Festiwal Syryjski. Podczas imprezy spróbować będzie można dań oraz koktajli inspirowanych kulinarnym dziedzictwem Bliskiego Wschodu.

Fundacja Taka Akcja zakupi mobilne KTG dla ukraińskich kobiet w ciąży

Wskaźnik przyrostu naturalnego w Ukrainie spada, a warunki wojenne spowodowały, że wskaźnik ciąż patologicznych przewyższa 30 proc. Problem ten schodzi na dalszy plan, kiedy kraj działa w stanie wyższej konieczności. Fundacja Taka Akcja chce to zmienić i rusza ze zbiórką charytatywną NEW HOPE.

Trzecia odsłona kolacji Grand Dinners już w maju

Kolejne kolacje z cyklu Grand Dinners odbędą się 15 i 16 maja w Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich. Swoje popisowe dania zaserwują tym razem Jean-Philippe Blondet, Arnaud Bignon i gospodarz wieczoru Tomasz Łagowski.

Body Chief startuje ze szkołą gotowania. Na poczatek - warsztaty z Magdą Gessler

Marka cateringu dietetycznego Body Chief wraz z otwarciem nowej siedziby pod Poznaniem uruchamia autorską szkołę gotowania. Warsztaty kulinarne będą w niej prowadzić doświadczeni kucharze i znani blogerzy kulinarni. Pierwszy cykl zajęć poprowadzi restauratorka Magda Gessler.

Brzmienie jedzenia ideą wiosennej edycji Restaurant Week. Wystartowały rezerwacje

Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach Restaurant Week - czyli festiwal popisowych menu w restauracjach - powraca pod hasłem #FoodSoundsGood! Jak dobrze brzmi jedzenie? Będzie można się przekonać od 22 marca do 30 kwietnia w około 400 lokalach w Polsce. Cena trzech dań i koktajlu wynosi 69 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej