x

Argentyńska uczta na dachu Warszawy. Autorem - Martin Gimenez Castro

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    15.07.2021

Co powiecie na kulinarną podróż do Argentyny? 16 i 17 lipca szef kuchni Martin Gimenez Castro zaprasza na ucztę w pop-upowej restauracji zero waste Neo(n) Bistro na dachu Hotelu Novotel. To świetna okazja, by poznać argentyńskie smaki i tradycje kulinarne.

Szef kuchni Martin Gimenez Castro. Zdjęcie: materiały prasowe
Szef kuchni Martin Gimenez Castro. Zdjęcie: materiały prasowe
Argentyńskie menu kolacji na dachu Hotelu Novotel przygotował Martin Gimenez Castro, szef kuchni i restaurator. Dla wielu jest autorytetem kulinarnym specjalizującym się w kuchni South American Modern – to autorskie połączenia najlepszych ryb, owoców morza i mięs przygotowanych za pomocą nowoczesnych technik kulinarnych.

Doświadczenie zdobywał w Ameryce Południowej oraz w USA, gdzie brał udział w prestiżowych konkursach np. James Beard Foundation. W Warszawie prowadzi restaurację Fine Dining – Ceviche Bar. Martin jest także znany jako zwycięzca I edycji polskiego programu Top Chef, ma na swoim koncie także takie wyróżnienia jak Najlepszy Szef Obcokrajowiec w Warszawie oraz Szef Jutra w Gault & Millau.

Czego możemy się spodziewać na talerzu? Tuńczyk z koglem moglem i pudrem z siana? Okoń z salsą verde i bodem? A może szczęka hamachi z sosem XO? Dwie lipcowe noce 16 i 17 wypełnią wyrafinowane smaki oraz egzotyczne składniki z Argentyny. A to wszystko wysoko w chmurach, w otoczeniu świateł miasta i wyjątkowego widoku na nocną Warszawę.

Wydarzenie odbędzie się w ramach pop-upowej restauracji Neo(n) Bistro. Oferuje ona serię unikalnych, jednorazowych kolacji przygotowywanych przez wiodących polskich szefów, a  organizowanych przez twórców Nocnego Marketu oraz Festiwali Restaurant Week i Fine Dining Week w na co dzień niedostępnych przestrzeniach Warszawy.

Kolacje zaplanowano od lipca do września 2021 r na dachu hotelu Novotel przy ulicy Parkingowej. Miejsca można rezerwować online na stronie  http://neonbistro.club.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Let’s drink about it - powraca World Class Cocktail Festival!

Kolejna odsłona World Class Cocktail Festival potrwa od 24 sierpnia do 18 września w sześciu największych polskich miastach. Goście Festiwalu mogą odwiedzić ponad 100 koktajlbarów i barów restauracyjnych oraz skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 35 zł.

Hub.Praga na Nocnym Markecie. Witek Iwański zaprezentuje street foodowe menu

Gościem Nocnego Marketu od 4 do 6 sierpnia będzie restauracja Hub.Praga. Specjalnie na tę okazję jej szef kuchni Witek Iwański przygotował menu, w którym znajdą się m.in. pączki z konfitowaną kaczką.

VIII Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

600 różnych rodzajów whisky w czasie dwóch dni - wszystko to podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze, na którym już po raz ósmy spotkają się producenci, dystrybutorzy i fani dojrzewających alkoholi mocnych.

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej