x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Wino mistrzów, czyli jakim trunkiem Włosi uczcili zwycięstwo na Euro 2020

Kategoria: Wino    14.07.2021

Brunello di Montalcino DOCG 2013 jest jednym z najsłynniejszych i najdroższych win świata. Cechuje je wyjątkowa długowieczność - jego potencjał sięga 80 lat! To właśnie tym trunkiem z winiarni Biondi-Santi włoscy piłkarze wznosili toast po powrocie do kraju.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
13 lipca, już po powrocie do kraju, mistrzowie świata w piłce nożnej spotkali się na kolacji w Grand Hotel Parco dei Principi w Rzymie. Toast wznieśli winem Brunello di Montalcino DOCG 2013 z winiarni Biondi- Santi, które należy do najsłynniejszych i najdroższych. Jego koszt to około 900 zł.
– Wybór tego trunku dla każdego Włocha jest absolutnie oczywisty – mówi Paweł Gąsiorek, prezes Domu Wina, który jest wyłącznym polskim dystrybutorem winiarni Biondi-Santi.

Winiarnia Biondi-Santi cieszy się zasłużonym prestiżem.

Brunello di Montalcino z winiarni Biondi-Santi na tle mistrzowskiego Pucharu UEFA 2020. Zdjęcie: materiały prasowe
Brunello di Montalcino z winiarni Biondi-Santi na tle mistrzowskiego Pucharu UEFA 2020. Zdjęcie: materiały prasowe
– Jej sława rozpoczęła się w połowie XIX wieku, gdy Clemente Santi jako pierwszy winemaker we Włoszech postanowił wytwarzać wino z czystego sangiovese – opowiada Paweł Gąsiorek. – Swój charakter wino uzyskuje między innymi dzięki długiemu starzeniu w beczkach z dębu slawońskiego. W 1867 roku brunello z tej winiarni otrzymało medal na międzynarodowym konkursie winiarskim w Montepulciano. Dziś Brunello di Montalcino należy do najdroższych win z Włoch. W roku 2020 Biondi-Santi Brunello di Montalcino Riserva 2012 otrzymał od magazynu Wine Enthusiast 100 punktów w skali Parkera! Z taką oceną wino musi kosztować!  



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Za nami Varsovino & Taste Spain

20 winiarzy i 10 firm spożywczych z Hiszpanii zaprezentowało swoją najnowszą ofertę podczas degustacji Varsovino & Taste Spain, która odbyła się 20 września w hotelu Crowne Plaza w Warszawie. Wydarzenie gościło ponad 200 profesjonalnych gości z branży winiarskiej i spożywczo- delikatesowej.

Zwycięzcy Grand Prix Blind Tasting w Gdańsku

Arkadiusz Kurowski z warszawskiego Flaming & Co. zwyciężył Grand Prix w Gdańsku, konkurs organizowany przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w formule Blind Tasting. Drugie miejsce zajął Maciej Selwent z Vininova z Gdańska, a trzecie Bartosz Nowakowski z restauracji Czosnek i Oliwa w Bydgoszczy.

California Wine Weeks 2022

W tegorocznej akcji California Wine Weeks wzięło udział 40 restauracji i wine barów z całej Polski. Kampanię promocyjnej sprzedaży win kalifornijskich w HoReCa zorganizowano między 15 maja a 20 czerwca.

Adam Pawłowski: Winne Chiny

Ustępując tylko Hiszpanii i Francji, Chiny plasują się na trzecim miejscu wśród krajów o największym areale winnic. Czy to oznacza, że już wkrótce zaleje nas chińskie wino? Raczej nie, bo na większości winnic uprawiane są winogrona stołowe i na rodzynki. Niemniej jednak chińska branża rośnie w siłę.

Jacek Kapała z Winnicy Ingrid: Dogoniliśmy światowy peleton

Założona w 2008 r. winnica Ingrid należy do grona najstarszych komercyjnych w Polsce. Dziś rodzime etykiety zdobywają uznanie na światowych konkursach. O to jak przez 15 lat zmienił się polski rynek wina, pytamy współwłaściciela i założyciela winnicy Ingrid - Jacka Kapałę.

Pociąg z Krakowa na Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle (i z powrotem)

27 sierpnia o godzinie 7:42 ze stacji Kraków Główny ruszy pociąg na XVI Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej