x

Frytki - kulinarny hit McDonald’s

Kategoria: Karta - dania    14.07.2021

To jedna z najpopularniejszych pozycji w menu McDonald’s® na całym świecie. Tylko w 2020 r. w Polsce sprzedano ponad 144 mln porcji - ułożone w linii prostej sięgnęłyby z Ziemi do Księżyca. Frytki z Maka zawsze są robione w 100% z ziemniaków z polskich pól.

Frytki z McDonald's. Zdjęcie: Shutterstock.com
Frytki z McDonald's. Zdjęcie: Shutterstock.com
Pyszne, chrupiące i imponująco długie. Chociaż ich ojczyzną jest Belgia, frytki mają rzeszę zwolenników w każdym kraju. Smażone lub pieczone kartofle, które po raz pierwszy przygotowano w okolicach XVIII wieku, były początkowo ostatnią deską ratunku dla tych, którzy musieli chronić się przed głodem. Z biegiem czasu prosta przekąska stała się jednak popularnym dodatkiem do dań, w którym zakochali się między innymi żołnierze z Anglii, a następnie obywatele USA i reszty świata.

Wraz ze wzrostem popularności frytek, zaczęto również urozmaicać ich kształt. Dzisiaj mogą przybierać różne formy, ale niezależnie od tego czy są cienkie, grube, karbowane czy zakręcone, ich smak zna każdy, bez względu na narodowość.

Ziemniak z Polski gwarancją smaku
Idealne frytki to te, które powstały z wysokiej jakości ziemniaków. Takie są wykorzystywane między innymi przez McDonald’s.
– Wyjątkowy smak naszych frytek zawdzięczamy ziemniakom, uprawianych na polskich polach. Specjalnie wyselekcjonowane odmiany Innovator i Ludmilla charakteryzują się owalnymi, podłużnymi bulwami, kremową barwą oraz odpowiednią zawartością skrobi. Prosto z pola trafiają do naszego dostawcy – firmy Farm Frites Poland, która już od ponad 25 lat dostarcza frytki do restauracji McDonald’s nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Łącznie zaopatruje prawie 900 restauracji McDonald’s w 11 europejskich krajach – mówi Patrycja Pazio z biura prasowego McDonald’s Polska.

Lębork stolicą frytek

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
W Polsce za stolicę frytek można uznać Lębork. To tutaj na potrzeby restauracji McDonald’s w Polsce wytwarzanych jest rocznie aż 26 tys. ton frytek! W zakładzie produkcyjnym ziemniaki są myte , a następnie za pomocą pary wodnej usuwana jest z nich delikatna skórka.

Kolejnym krokiem jest nadanie im odpowiedniego kształtu. Specjalne noże wodne tną bulwy na słupki, aby chwilę później nowoczesne maszyny mogły wyselekcjonować tylko najlepsze frytki – te najdłuższe, mięsiste i pozbawione jakichkolwiek przebarwień. Kiedy są już wysuszone, zostają wstępnie usmażone w gorącym oleju roślinnym, a następnie mrożone, dzięki czemu są tak niesamowicie chrupiące.

Ostatecznie frytki trafiają do restauracji, gdzie są już tylko smażone w oleju roślinnym (mieszance oleju słonecznikowego i rzepakowego) i podawane gościom z dodatkiem soli. Niezależnie więc od tego, w której restauracji McDonald’s w Polsce zostaną kupione – frytki z Maka to zawsze 100% ziemniaków z polskich pól. To również gwarancja wysokiej jakości, doglądanej na każdym etapie produkcji oraz wyjątkowego smaku, który przez lata zdążyły pokochać miliony ludzi na całym świecie.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Podwędzany jesiotr

Podwędzany jesiotr według przepisu Pawła Chomentowskiego.

Wielkie grillowanie

Na zewnątrz robi się coraz ładniej i coraz cieplej. Chętniej wychodzimy z domu, częściej spotykamy się ze znajomymi w plenerze. Na mapy miast powracają ogródki restauracyjne, foodtrucki oraz sezonowe bary. Rozpoczyna się też sezon piknikowo-grillowy.

Andrzeja Polana sposoby na ziemniaki. 3 przepisy na dania z kartofli

Jemy je najczęściej w formie dodatku do mięsa czy warzyw. Mimo to, ziemniaki, szczególnie jesienią doskonale sprawdzają się jako składniki klusek, placków, a nawet... kiełbasek. Andrzej Polan pokazuje, jak kreatywnie można wykorzystać poczciwe kartofle.

Trendy w deserach lodowych: co będziemy jeść tego lata?

Proste albo niezwykle złożone, słodkie albo orzeźwiające, mleczne lub owocowe - desery lodowe mogą mieć tysiące wariantów. Część z nich chętnie spróbowalibyśmy jeszcze tego lata.

Zdrowe i zapomniane. Te mięsa warto znać

Perliczka była mięsem arystokratów, gęsina daniem dla mas, a strusina pojawiła się na rynku niedawno jako kulinarna nowinka. Co je łączy? Stale rosnąca popularność, zawartość witamin, składników odżywczych i mikroelementów oraz prostota w przygotowaniu.

Vegan mania! - wegańska pizza w Telepizzy

W wybranych lokalach Telepizza może zamówić wegańską pizzę na bazie Violife o smaku Goudy. Do wyboru jest własna kompozycja pizzy ze wszystkich roślinnych składników dostępnych w ofercie albo jedna z dwóch gotowych rodzajów pizz wegańskich - Pizza Popcorn lub Pizza Ananasita.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej