x

Frytki - kulinarny hit McDonald’s

Kategoria: Karta - dania    14.07.2021

To jedna z najpopularniejszych pozycji w menu McDonald’s® na całym świecie. Tylko w 2020 r. w Polsce sprzedano ponad 144 mln porcji - ułożone w linii prostej sięgnęłyby z Ziemi do Księżyca. Frytki z Maka zawsze są robione w 100% z ziemniaków z polskich pól.

Frytki z McDonald's. Zdjęcie: Shutterstock.com
Frytki z McDonald's. Zdjęcie: Shutterstock.com
Pyszne, chrupiące i imponująco długie. Chociaż ich ojczyzną jest Belgia, frytki mają rzeszę zwolenników w każdym kraju. Smażone lub pieczone kartofle, które po raz pierwszy przygotowano w okolicach XVIII wieku, były początkowo ostatnią deską ratunku dla tych, którzy musieli chronić się przed głodem. Z biegiem czasu prosta przekąska stała się jednak popularnym dodatkiem do dań, w którym zakochali się między innymi żołnierze z Anglii, a następnie obywatele USA i reszty świata.

Wraz ze wzrostem popularności frytek, zaczęto również urozmaicać ich kształt. Dzisiaj mogą przybierać różne formy, ale niezależnie od tego czy są cienkie, grube, karbowane czy zakręcone, ich smak zna każdy, bez względu na narodowość.

Ziemniak z Polski gwarancją smaku
Idealne frytki to te, które powstały z wysokiej jakości ziemniaków. Takie są wykorzystywane między innymi przez McDonald’s.
– Wyjątkowy smak naszych frytek zawdzięczamy ziemniakom, uprawianych na polskich polach. Specjalnie wyselekcjonowane odmiany Innovator i Ludmilla charakteryzują się owalnymi, podłużnymi bulwami, kremową barwą oraz odpowiednią zawartością skrobi. Prosto z pola trafiają do naszego dostawcy – firmy Farm Frites Poland, która już od ponad 25 lat dostarcza frytki do restauracji McDonald’s nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Łącznie zaopatruje prawie 900 restauracji McDonald’s w 11 europejskich krajach – mówi Patrycja Pazio z biura prasowego McDonald’s Polska.

Lębork stolicą frytek

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
W Polsce za stolicę frytek można uznać Lębork. To tutaj na potrzeby restauracji McDonald’s w Polsce wytwarzanych jest rocznie aż 26 tys. ton frytek! W zakładzie produkcyjnym ziemniaki są myte , a następnie za pomocą pary wodnej usuwana jest z nich delikatna skórka.

Kolejnym krokiem jest nadanie im odpowiedniego kształtu. Specjalne noże wodne tną bulwy na słupki, aby chwilę później nowoczesne maszyny mogły wyselekcjonować tylko najlepsze frytki – te najdłuższe, mięsiste i pozbawione jakichkolwiek przebarwień. Kiedy są już wysuszone, zostają wstępnie usmażone w gorącym oleju roślinnym, a następnie mrożone, dzięki czemu są tak niesamowicie chrupiące.

Ostatecznie frytki trafiają do restauracji, gdzie są już tylko smażone w oleju roślinnym (mieszance oleju słonecznikowego i rzepakowego) i podawane gościom z dodatkiem soli. Niezależnie więc od tego, w której restauracji McDonald’s w Polsce zostaną kupione – frytki z Maka to zawsze 100% ziemniaków z polskich pól. To również gwarancja wysokiej jakości, doglądanej na każdym etapie produkcji oraz wyjątkowego smaku, który przez lata zdążyły pokochać miliony ludzi na całym świecie.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielki powrót deserowych klasyków

Dlaczego nie warto wykreślać z menu szarlotki i innych tradycyjnych, by nie rzec spowszedniałych, deserów? Rok 2023 może być najlepszym momentem na ich powrót w nowym, odświeżonym wydaniu.

JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken

Przepis pochodzi z restauracji Baken

Najdroższe pączki w Polsce serwuje... Kuba Wojewódzki. Ile kosztuje wariant z jadalnym złotem?

Tegoroczny cenowy rekord Tłustego Czwartku pobiła należąca do Kuby Wojewódzkiego trójmiejska restauracja Niewinni Czarodzieje Trzy Zero. Lokal poszedł na całość - oferował ekskluzywne pączki z jadalnym złotem w cenie 49 zł. Chętnych nie brakowało.

Pizza hawajska - hit czy kit? Już klasyka czy wciąż kulinarny obciach?

Pizza hawajska to danie, które jak żadne inne, podzieliło fanów włoskiej kuchni. Jedni ją uwielbiają, inni uważają za profanację, jeszcze inni kreatywnie ją modyfikują. Dlaczego ananas na pizzy wzbudza tak duże kontrowersje?

Świąteczne potrawy, które warto przyrządzić. Poznaj nasze propozycje

Wigilijne potrawy, wspólne gotowanie i dzielenie się przysmakami są nieodłącznymi elementami świątecznej magii. Dziś radzimy, co warto przyrządzić, by dobrze i różnorodnie zjeść w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Roślinne desery bez wyrzeczeń

Właściwie przygotowane roślinne torty, ciasta i kremy potrafią zaskakiwać nie tylko pomysłowością, ale przede wszystkim smakiem. Znalezienie alternatywy dla miodu, masła, jajek czy mleka jest znacznie łatwiejsze!

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej