x

Paloma Inn w Warszawie - koktajle, desery i śledzie

Kategoria: Miejsca    13.07.2021

Paloma Inn to nowy lokal właścicielek Palomy Nad Wisłą, Pacyfiku i Prochowni. Jego ofertę gastronomiczną określają jako "retro-futurystyczną". We wnętrzu króluje radosna zieleń, a w menu - pod kolor - m.in. absynt podawany w formie fontanny.

Bar Paloma Inn. Zdjęcie: Tymon Nogalski
Bar Paloma Inn. Zdjęcie: Tymon Nogalski
Bar Paloma Inn mieści się przy ul. Hożej 58/60 w stolicy, ale wejście zlokalizowane jest od Poznańskiej. Prowadzą go trzy przyjaciółki: Marianna, właścicielka Prochowni oraz Kasia i Sylwia z Pacyfiku. Wspólnie cała trójka zarządza Palomą Nad Wisłą w budynku Muzeum Sztuki Nowoczesnej.

Wnętrze nowej Palomy w stylu space-age powstawało przez rok pandemicznego zamknięcia. – To efekt naszych wspólnych zajawek estetycznych, nostalgii za czasami Jetsonów, atomu i podróży na Księżyc – mówią właścicielki.

A jak wygląda menu?

Oferta baru Paloma Inn. Zdjęcie: Tymon Nogalski
Oferta baru Paloma Inn. Zdjęcie: Tymon Nogalski
– Retro-futurystyczna jest również nasza karta: klasyczne koktajle w nowych odsłonach, kawior (ale wegański), trufle, pikle, tost hawajski i amerykańskie desery z wisienką. Wszystko to ze sprawdzonych źródeł, pod czujnym okiem naszej wspaniałej szefowej kuchni Natalii. Tak! Nasz team to w większość baby! – dodają.

Dania serwowany są w taki sposób, że przypominają nieco... biżuterię. – Ale to nie biżuteria, ani cukiernia. To menu Paloma Inn. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a bankietowa kanapka ze śledziem JUŻ jest ikoniczna mimo, że jesteśmy otwarci dopiero od kilku dni – chwalą się dziewczyny.

Oprócz tego w lokalu na gości czekają takie atrakcje jak fontanna absyntowa lub fondue serowe. Oficjalny start  21 lipca.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Falafel Bejrut ma poważne problemy finansowe. Twórcy lokalu proszą internautów o pomoc

Falafel Bejrut potrzebuje pomocy. Legendarny warszawski lokal uruchomił w serwisie Zrzutka.pl zbiórkę na pokrycie zadłużenia. - To dla nas ostatnia szansa - mówią.

Ramen People: jak ramen zawojował Kraków

Od 2016 r. współtworzymy z Rafałem Brzostkiem alternatywne miejsca gastronomiczne, skupiające się wokół kuchni azjatyckiej. Jesteśmy partnerami w życiu prywatnym i zawodowym. Obecnie prowadzimy w Krakowie dwa ramen shopy pod marką Ramen People, a także bar z kuchnią Hongkongu - Wschód Bar.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej