x

Paloma Inn w Warszawie - koktajle, desery i śledzie

Kategoria: Miejsca    13.07.2021

Paloma Inn to nowy lokal właścicielek Palomy Nad Wisłą, Pacyfiku i Prochowni. Jego ofertę gastronomiczną określają jako "retro-futurystyczną". We wnętrzu króluje radosna zieleń, a w menu - pod kolor - m.in. absynt podawany w formie fontanny.

Bar Paloma Inn. Zdjęcie: Tymon Nogalski
Bar Paloma Inn. Zdjęcie: Tymon Nogalski
Bar Paloma Inn mieści się przy ul. Hożej 58/60 w stolicy, ale wejście zlokalizowane jest od Poznańskiej. Prowadzą go trzy przyjaciółki: Marianna, właścicielka Prochowni oraz Kasia i Sylwia z Pacyfiku. Wspólnie cała trójka zarządza Palomą Nad Wisłą w budynku Muzeum Sztuki Nowoczesnej.

Wnętrze nowej Palomy w stylu space-age powstawało przez rok pandemicznego zamknięcia. – To efekt naszych wspólnych zajawek estetycznych, nostalgii za czasami Jetsonów, atomu i podróży na Księżyc – mówią właścicielki.

A jak wygląda menu?

Oferta baru Paloma Inn. Zdjęcie: Tymon Nogalski
Oferta baru Paloma Inn. Zdjęcie: Tymon Nogalski
– Retro-futurystyczna jest również nasza karta: klasyczne koktajle w nowych odsłonach, kawior (ale wegański), trufle, pikle, tost hawajski i amerykańskie desery z wisienką. Wszystko to ze sprawdzonych źródeł, pod czujnym okiem naszej wspaniałej szefowej kuchni Natalii. Tak! Nasz team to w większość baby! – dodają.

Dania serwowany są w taki sposób, że przypominają nieco... biżuterię. – Ale to nie biżuteria, ani cukiernia. To menu Paloma Inn. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a bankietowa kanapka ze śledziem JUŻ jest ikoniczna mimo, że jesteśmy otwarci dopiero od kilku dni – chwalą się dziewczyny.

Oprócz tego w lokalu na gości czekają takie atrakcje jak fontanna absyntowa lub fondue serowe. Oficjalny start  21 lipca.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

KOREA TOWN

Właściciele koreańskiego baru Miss Kimchi - Paweł Łapiński i Aneta Łapińska - otworzyli w marcu restaurację Korea Town na warszawskim Mokotowie. Restauracja jest niewielka, przeznaczona na 22 miejsca siedzące i ok. 15 w ogródku. Szefową kuchni jest właścicielka Aneta Łapińska.

Mięsny Befsztyk na warszawskim Żoliborzu

We wrześniu na warszawskim Żoliborzu powstał Befsztyk. Jest to już drugie miejsce pod tą marką. Pierwszy sklep mięsno-wędliniarski Befsztyk został założony w 1994 r. na Mokotowie.

Oficyna - awangardowa kuchnia polska

Restauracja Oficyna nazwę zawdzięcza lokalizacji - została umiejscowiona w budynku powstałym na miejscu dawnej oficyny pałacu w Rozalinie. Jej otwarcie w połowie lutego poprzedziły niezwykle skrupulatne, dwuletnie przygotowania.

Kiyrnicka by Saguła - połączenie nowoczesności z góralską tradycją w Kościelisku

Szefem kuchni jest Sławomir Saguła, który gotuje zawodowo i z zamiłowania, wyznając zasadę, że "kucharz to nie zawód tylko styl życia".

Mr. Pancake i Pizza Boyz - jak sobie radzą w czasie pandemii?

Popularne wśród młodych i chętnie odwiedzane przez rodziny lokale Mr. Pancake i Pizza Boyz odniosły sukces, łącząc nowoczesne podejście do gastronomii i marketing idący z duchem czasu. Teraz, jak cała branża gastronomiczna, przeżywają trudne chwile. Jak sobie radzą?

Pascal Brodnicki uruchamia sieć restauracji. Start w tym roku

Pascal Franchise, sieć popularnego kucharza i celebryty ma objąć lokale szybkiej obsługi z posiłkami na wynos, codzienną restaurację i boksy w abonamecnie. Biznes ma ruszyć w marcu 2021 roku.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej