x

Adam Tomczak najlepszym polskim sommelierem 2021 roku

Kategoria: Wino    12.07.2021

Tegorocznym zwycięzcą mistrzostw Polski Sommelierów został Adam Tomczak pracujący w poznańskim Mielżyński Wines Spirits Specialities. Oprócz pierwszego miejsca w konkursie otrzymał także tytuł Mistrza Sommelierów Publiczności.

Adam Tomczak podczas finału /Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Adam Tomczak podczas finału /Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Po rocznej przerwie w warszawskim hotelu Regent odbyły się kolejne Mistrzostwa Polski Sommelierów. Znawcy wina z całego kraju rywalizowali ze sobą o tytuł najlepszego, wykazując się nie tylko znajomością trunków, ale także serwisu cygar, herbaty czy wiedzą ogólną.

Znajomość wina to nie wszystko
Eliminacje mistrzostw rozpoczęły się o 8:30 od testu pisemnego. Pytania dotyczyły nie tylko wina, ale także między innymi, whisky, cygar czy… herbaty. Zawodnicy musieli popisać się szybkością i wszechstronną wiedzą na temat regionów produkcji wina, sposobów serwowania alkoholi czy zasad obsługi gości.

Po części pisemnej przyszedł czas na test praktyczny, w którym sommelierzy mieli zidentyfikować zawartość swoich kieliszków. Na koniec, kandydaci musieli wykazać się wiedzą z zakresu food pairingu, proponując połączenia wina i potraw. Do półfinału udało się przejść dziesięciorgu zawodników, zaś w samym finale oglądać mogliśmy trójkę najlepszych z nich.
Arkadiusz Kurowski nalewający wino / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Arkadiusz Kurowski nalewający wino / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód

Tylko dwóch przeciwników

Finał z udziałem publiczności składał się z części praktycznej, sensorycznej i teoretycznej.
Znaleźli się w nim, poza Adamem Tomczakiem, także  Arkadiusz Kurowski z Flaming & Co.w Warszawie oraz Marcin Krzystolik z Winiarnii „Pod Czarnym Kotem" w Poznaniu. W pierwszej z finałowych konkurencji zawodnicy musieli udowodnić nie tylko znajomość serwowanych win, ale także umiejętność sprawnej obsługi gości. Na wykonanie wszystkich czynności mieli bowiem 15 minut. W tym czasie mieli za zadanie otworzyć i zdekantować wino dla pięciu osób, rozmawiając z gośćmi w języku angielskim, następnie podać wino białe i szampana, zrobić dwa koktajle grass hopper i zarekomendować słodkie wina oraz zaproponować do nich desery.

Do pokonania sommelierzy mieli tylko dwóch, za to bardzo trudnych przeciwników: stres i uciekający czas. Jedynie Arkadiuszowi Kurowskiemu z warszawskiego Flaming & Co udało się obsłużyć wszystkie stoliki. Jednak jury oceniało nie tylko szybkość obsługi, ale również wiedzę kandydatów i łatwość komunikacji z gośćmi.

Druga z konkurencji polegała na znalezieniu wspólnego mianownika dla dwóch par win białych: dwóch rieslingów z Australii i dwóch trunków z winorośli verdejo. Zawodnicy musieli nie tylko zidentyfikować wina, które może coś ze sobą łączyć, ale także wskazać, na czym owe podobieństwa polegają. Następnie, finaliści możliwie jak najdokładniej opisywali jedno z trzech wybranych jedynie na podstawie wyglądu, czerwonych win.

Marcin Krzystolik podczas finału mistrzostw / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Marcin Krzystolik podczas finału mistrzostw / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Konkurs wiedzy szerokiej
W ostatniej z finałowych konkurencji zawodnicy odpowiadali na przemian na wylosowane pytania. W tej części konkursu ważna była nie tylko wiedza dotycząca wina, ale także znajomość geografii, czy... kultury masowej. Finaliści byli pytani między innymi o najmniejszą apelacje win we Francji, a także o to, dla którego rocznika wina Mouton Rothschild etykietę zaprojektował Salvador Dali. – Finalistom, należą się ogromne brawa za umiejętność szybkiego analitycznego myślenia oraz zdolność adaptacji i opanowania emocji – podkreślał Tomasz Kolecki, przewodniczący jury.

W końcu, po całodniowych zmaganiach poznaliśmy wyniki. Najlepszym polskim sommelierem 2021 roku został Adam Tomczak. Otrzymał on także tytuł Mistrza Sommelierów Publiczności. Wyróżnienie to przyznawała zgromadzona w hotelu Regent publika, obserwując zmagania finałowej trójki zawodników.

– Wielka radość i duma ale i zmęczenie po ogromnym wysiłku włożonym w przygotowania. O sukcesie zdecydowała wytrwałość, determinacja i wiara, że ten tytuł jest do zdobycia. Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do tego, że wygrałem te mistrzostwa – napisał po zakończonych zmaganiach na swoim facebookowym profilu nowy mistrz Polski sommelierów.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Adam Pawłowski: vege food and wine

To prawda, że najwięcej klasycznych połączeń bazuje na produktach zwierzęcych, ale diety i upodobania kulinarne nieuchronnie zmierzają w stronę wege, co pobudza kreatywność i otwiera nowy rozdział w księgach food & wine pairingu.

Wina (wcale nie tak) egzotyczne

Jak zwiększyć atrakcyjność karty win i ich sprzedaż? W poszukiwaniu butelek zejść z utartej ścieżki!

Wino bardziej socjalne

Dobra, przemyślana karta win to dla lokalu nie tylko źródło dodatkowych, czasem znaczących przychodów, ale także istotny element budowania wizerunku. Dookreśla koncept w percepcji gości i lokuje go w odpowiednim miejscu na ich mentalnych mapach.

Adam Pawłowski: Raport z winnic

Ciągłość powtarzalnych trendów pogodowych przechodzi do historii. Ostatnia dekada pokazuje, że jedyne, czego można być pewnym, to… nieprzewidywalności. Susza, rekordowo wysokie temperatury, pożary i zaburzony kalendarz prac są największymi wyzwaniami tegorocznych zbiorów.

Kursy Court of Master Sommeliers w Warszawie

Sommelierzy i sommelierki z Europy i świata ponownie przybędą do Warszawy żeby zmierzyć się z egzaminami w ramach międzynarodowych kursów Court of Master Sommeliers.

Magda Gessler z własną marką win. Dostępne online i w sieci Żabka

Znana restauratorka Magda Gessler wkracza na polski rynek alkoholi z własną marką win - "R". Trunki pochodzące z winnicy Bodegas Villarrica Manor w Hiszpanii zostały osobiście wyselekcjonowane przez nią i Janusza Palikota. Kolekcja win jest dostępna online i w sieci Żabka.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej