x

Adam Tomczak najlepszym polskim sommelierem 2021 roku

Kategoria: Wino    12.07.2021

Tegorocznym zwycięzcą mistrzostw Polski Sommelierów został Adam Tomczak pracujący w poznańskim Mielżyński Wines Spirits Specialities. Oprócz pierwszego miejsca w konkursie otrzymał także tytuł Mistrza Sommelierów Publiczności.

Adam Tomczak podczas finału /Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Adam Tomczak podczas finału /Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Po rocznej przerwie w warszawskim hotelu Regent odbyły się kolejne Mistrzostwa Polski Sommelierów. Znawcy wina z całego kraju rywalizowali ze sobą o tytuł najlepszego, wykazując się nie tylko znajomością trunków, ale także serwisu cygar, herbaty czy wiedzą ogólną.

Znajomość wina to nie wszystko
Eliminacje mistrzostw rozpoczęły się o 8:30 od testu pisemnego. Pytania dotyczyły nie tylko wina, ale także między innymi, whisky, cygar czy… herbaty. Zawodnicy musieli popisać się szybkością i wszechstronną wiedzą na temat regionów produkcji wina, sposobów serwowania alkoholi czy zasad obsługi gości.

Po części pisemnej przyszedł czas na test praktyczny, w którym sommelierzy mieli zidentyfikować zawartość swoich kieliszków. Na koniec, kandydaci musieli wykazać się wiedzą z zakresu food pairingu, proponując połączenia wina i potraw. Do półfinału udało się przejść dziesięciorgu zawodników, zaś w samym finale oglądać mogliśmy trójkę najlepszych z nich.
Arkadiusz Kurowski nalewający wino / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Arkadiusz Kurowski nalewający wino / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód

Tylko dwóch przeciwników

Finał z udziałem publiczności składał się z części praktycznej, sensorycznej i teoretycznej.
Znaleźli się w nim, poza Adamem Tomczakiem, także  Arkadiusz Kurowski z Flaming & Co.w Warszawie oraz Marcin Krzystolik z Winiarnii „Pod Czarnym Kotem" w Poznaniu. W pierwszej z finałowych konkurencji zawodnicy musieli udowodnić nie tylko znajomość serwowanych win, ale także umiejętność sprawnej obsługi gości. Na wykonanie wszystkich czynności mieli bowiem 15 minut. W tym czasie mieli za zadanie otworzyć i zdekantować wino dla pięciu osób, rozmawiając z gośćmi w języku angielskim, następnie podać wino białe i szampana, zrobić dwa koktajle grass hopper i zarekomendować słodkie wina oraz zaproponować do nich desery.

Do pokonania sommelierzy mieli tylko dwóch, za to bardzo trudnych przeciwników: stres i uciekający czas. Jedynie Arkadiuszowi Kurowskiemu z warszawskiego Flaming & Co udało się obsłużyć wszystkie stoliki. Jednak jury oceniało nie tylko szybkość obsługi, ale również wiedzę kandydatów i łatwość komunikacji z gośćmi.

Druga z konkurencji polegała na znalezieniu wspólnego mianownika dla dwóch par win białych: dwóch rieslingów z Australii i dwóch trunków z winorośli verdejo. Zawodnicy musieli nie tylko zidentyfikować wina, które może coś ze sobą łączyć, ale także wskazać, na czym owe podobieństwa polegają. Następnie, finaliści możliwie jak najdokładniej opisywali jedno z trzech wybranych jedynie na podstawie wyglądu, czerwonych win.

Marcin Krzystolik podczas finału mistrzostw / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Marcin Krzystolik podczas finału mistrzostw / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Konkurs wiedzy szerokiej
W ostatniej z finałowych konkurencji zawodnicy odpowiadali na przemian na wylosowane pytania. W tej części konkursu ważna była nie tylko wiedza dotycząca wina, ale także znajomość geografii, czy... kultury masowej. Finaliści byli pytani między innymi o najmniejszą apelacje win we Francji, a także o to, dla którego rocznika wina Mouton Rothschild etykietę zaprojektował Salvador Dali. – Finalistom, należą się ogromne brawa za umiejętność szybkiego analitycznego myślenia oraz zdolność adaptacji i opanowania emocji – podkreślał Tomasz Kolecki, przewodniczący jury.

W końcu, po całodniowych zmaganiach poznaliśmy wyniki. Najlepszym polskim sommelierem 2021 roku został Adam Tomczak. Otrzymał on także tytuł Mistrza Sommelierów Publiczności. Wyróżnienie to przyznawała zgromadzona w hotelu Regent publika, obserwując zmagania finałowej trójki zawodników.

– Wielka radość i duma ale i zmęczenie po ogromnym wysiłku włożonym w przygotowania. O sukcesie zdecydowała wytrwałość, determinacja i wiara, że ten tytuł jest do zdobycia. Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do tego, że wygrałem te mistrzostwa – napisał po zakończonych zmaganiach na swoim facebookowym profilu nowy mistrz Polski sommelierów.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Regionalne zawody sommelierskie

Sommelierzy z całej Polski mają szansę sprawdzić swoją wiedzę i umiejętności w regionalnych zawodach tematycznych. Jesienią Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zorganizuje konkursy Grand Prix w Katowicach (4 września), Gdańsku (18 września) i Szczecinie (4-5 listopada).

Piękna i pyszna Loara

Kiedy ostatnio otworzyłeś/-aś butelkę wina z Loary? Założę się, że zajmie ci dobrą chwilę, żeby przypomnieć sobie ten moment! Etykiety z Doliny Loary pozostają dla polskiego konsumenta nadal nieodkryte, a skoro nie ma na nie popytu, to i podaży brak.

Gruzińskie wino podbija Polskę. Rozmowa z sommelierem Szymonem Milonasem

Polska jest trzecim największym odbiorcą gruzińskiego wina. W 2021 r. trafiło do nas 7 mln butelek tego trunku, co oznacza wzrost eksportu o 34% w porównaniu z 2020 r. Trafiają głównie do sprzedaży detalicznej, ale przecierają także szlaki w gastronomii.

"Wine Folly" - książkowa wersja słynnego serwisu Winefolly.com

Jesteś miłośnikiem wina? Ten praktyczny poradnik na pewno ci się przyda! Polska edycja "Wine Folly" została uhonorowana prestiżową nagrodą Best in the World Gourmand/ World cookbook Award.

Konkurs Polskich Win - można się zgłaszać!

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs odbędzie się 5 - 6 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. Na zgłoszenia win do rywalizacji organizatorzy czekają do 23 lipca.

Zwycięzcy konkursu Polskie Korki 2022. Festiwal Polskie Wina za nami!

Poznańska restauracja SPOT. po raz dziewiąty gościła winiarzy, producentów i koneserów polskiego wina. na festiwalu Polskie Wina. Poznaliśmy tam zwycięzców konkursu Polskie Korki 2022.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej