x

Adam Tomczak najlepszym polskim sommelierem 2021 roku

Kategoria: Wino    12.07.2021

Tegorocznym zwycięzcą mistrzostw Polski Sommelierów został Adam Tomczak pracujący w poznańskim Mielżyński Wines Spirits Specialities. Oprócz pierwszego miejsca w konkursie otrzymał także tytuł Mistrza Sommelierów Publiczności.

Adam Tomczak podczas finału /Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Adam Tomczak podczas finału /Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Po rocznej przerwie w warszawskim hotelu Regent odbyły się kolejne Mistrzostwa Polski Sommelierów. Znawcy wina z całego kraju rywalizowali ze sobą o tytuł najlepszego, wykazując się nie tylko znajomością trunków, ale także serwisu cygar, herbaty czy wiedzą ogólną.

Znajomość wina to nie wszystko
Eliminacje mistrzostw rozpoczęły się o 8:30 od testu pisemnego. Pytania dotyczyły nie tylko wina, ale także między innymi, whisky, cygar czy… herbaty. Zawodnicy musieli popisać się szybkością i wszechstronną wiedzą na temat regionów produkcji wina, sposobów serwowania alkoholi czy zasad obsługi gości.

Po części pisemnej przyszedł czas na test praktyczny, w którym sommelierzy mieli zidentyfikować zawartość swoich kieliszków. Na koniec, kandydaci musieli wykazać się wiedzą z zakresu food pairingu, proponując połączenia wina i potraw. Do półfinału udało się przejść dziesięciorgu zawodników, zaś w samym finale oglądać mogliśmy trójkę najlepszych z nich.
Arkadiusz Kurowski nalewający wino / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Arkadiusz Kurowski nalewający wino / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód

Tylko dwóch przeciwników

Finał z udziałem publiczności składał się z części praktycznej, sensorycznej i teoretycznej.
Znaleźli się w nim, poza Adamem Tomczakiem, także  Arkadiusz Kurowski z Flaming & Co.w Warszawie oraz Marcin Krzystolik z Winiarnii „Pod Czarnym Kotem" w Poznaniu. W pierwszej z finałowych konkurencji zawodnicy musieli udowodnić nie tylko znajomość serwowanych win, ale także umiejętność sprawnej obsługi gości. Na wykonanie wszystkich czynności mieli bowiem 15 minut. W tym czasie mieli za zadanie otworzyć i zdekantować wino dla pięciu osób, rozmawiając z gośćmi w języku angielskim, następnie podać wino białe i szampana, zrobić dwa koktajle grass hopper i zarekomendować słodkie wina oraz zaproponować do nich desery.

Do pokonania sommelierzy mieli tylko dwóch, za to bardzo trudnych przeciwników: stres i uciekający czas. Jedynie Arkadiuszowi Kurowskiemu z warszawskiego Flaming & Co udało się obsłużyć wszystkie stoliki. Jednak jury oceniało nie tylko szybkość obsługi, ale również wiedzę kandydatów i łatwość komunikacji z gośćmi.

Druga z konkurencji polegała na znalezieniu wspólnego mianownika dla dwóch par win białych: dwóch rieslingów z Australii i dwóch trunków z winorośli verdejo. Zawodnicy musieli nie tylko zidentyfikować wina, które może coś ze sobą łączyć, ale także wskazać, na czym owe podobieństwa polegają. Następnie, finaliści możliwie jak najdokładniej opisywali jedno z trzech wybranych jedynie na podstawie wyglądu, czerwonych win.

Marcin Krzystolik podczas finału mistrzostw / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Marcin Krzystolik podczas finału mistrzostw / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Konkurs wiedzy szerokiej
W ostatniej z finałowych konkurencji zawodnicy odpowiadali na przemian na wylosowane pytania. W tej części konkursu ważna była nie tylko wiedza dotycząca wina, ale także znajomość geografii, czy... kultury masowej. Finaliści byli pytani między innymi o najmniejszą apelacje win we Francji, a także o to, dla którego rocznika wina Mouton Rothschild etykietę zaprojektował Salvador Dali. – Finalistom, należą się ogromne brawa za umiejętność szybkiego analitycznego myślenia oraz zdolność adaptacji i opanowania emocji – podkreślał Tomasz Kolecki, przewodniczący jury.

W końcu, po całodniowych zmaganiach poznaliśmy wyniki. Najlepszym polskim sommelierem 2021 roku został Adam Tomczak. Otrzymał on także tytuł Mistrza Sommelierów Publiczności. Wyróżnienie to przyznawała zgromadzona w hotelu Regent publika, obserwując zmagania finałowej trójki zawodników.

– Wielka radość i duma ale i zmęczenie po ogromnym wysiłku włożonym w przygotowania. O sukcesie zdecydowała wytrwałość, determinacja i wiara, że ten tytuł jest do zdobycia. Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do tego, że wygrałem te mistrzostwa – napisał po zakończonych zmaganiach na swoim facebookowym profilu nowy mistrz Polski sommelierów.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

CALIFORNIA WINE FESTIVAL 2017

14 marca br. po raz pierwszy w ramach konferencji Food Service Summit odbyła się największa prezentacja win z Kalifornii na polskim rynku. Kalifornijscy winiarze oraz ich rodzimi importerzy tłumnie odwiedzili festiwal, prezentując najlepsze butelki ze swoich winnic.

Piąta edycja festiwalu Polskich wina i cydrów i druga edycja konkursu winiarskiego Polskie korki

Festiwal odbywa się corocznie na przełomie wiosny i lata w restauracji SPOT. Poznaniu - w tym roku w terminie 16-17 czerwca. Patronat Honorowy nad festiwalem objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego.

Kolejny polski Master Sommelier

20 sierpnia do grona 239 Master Sommelierów dołączył Piotr Pietras, który na co dzień pracuje jako head sommelier w londyńskiej restauracji Launceston Place. Do sukcesów (podwójny tytuł Mistrza Polski Sommelierów oraz Wicemistrza Europy Sommelierów) zaliczyć może właśnie ten zaszczytny tytuł.

Adam Pawłowski: Historie o Alentejo

Krajobraz regionu Alentejo utkany jest rozłożystymi, egzotycznie wyglądającymi drzewami z korka dębowego i latem można się tu poczuć jak na afrykańskiej sawannie. Zamiast dzikich zwierząt pasą się tam jednak woły, a kraina stoi chlebem, oliwą, rustykalną kuchnią i oczywiście winem.

15 lat z Generation Riesling

Generation Riesling to największe na świecie stowarzyszenie młodych winiarzy liczące około 530 członków. Właśnie obchodzi 15 rocznice powstania.

Adam Pawłowski: Polskie wina w restauracji

Jak personel i właściciele restauracji w Zielonej Górze zapatrują się na polskie wina? Zadałem to pytanie w stolicy lubuskiego regionu winiarskiego i... to, co usłyszałem, szybko sprowadziło mnie na ziemię.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej