x

Piknik - Ogrody Wina w Dworze Sieraków

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    12.07.2021

Już po raz dziewiąty - 24 lipca - miłośnicy wina spotkają się w parku dworu Sieraków koło Krakowa na imprezie Piknik - Ogrody Wina. W tym roku do spróbowania będzie prawie 100 win z 22 krajów Starego i Nowego Świata.

To wydarzenie w stylu eleganckiego garden party. Co roku, na zaproszenie organizatora – Domu Wina – spotykają się na niej entuzjaści wina: podróżnicy, dziennikarze, blogerzy, producenci, eksperci i amatorzy. Nie inaczej będzie i w tym roku. Ze względu jednak na sytuację epidemiologiczną, liczba miejsc jest ściśle limitowana.

Głównym wydarzeniem pikniku będzie otwarta degustacja, w której każdy uczestnik spotkania może krążyć między stoiskami winiarzy z kilkudziesięciu regionów całego świata, degustując wina i prowadzić o nich niekończące się dyskusje. W tym roku do spróbowania będzie prawie 100 win z 22 krajów Starego i Nowego Świata. O każdym z nich będzie można porozmawiać ze specjalistami Grupy Dom Wina. O stronę kulinarną i zaopatrzenie bufetów zadba restauracja Dworu Sieraków.

Tłem imprezy będzie piękny park, z którego rozpościera się widok na malownicze beskidzkie wzgórza. Edycje z lat 2013-2019 miały bardzo międzynarodowy charakter i każdorazowo gromadziły ponad 500 gości. Degustacjom towarzyszył bogaty program kulturalny i edukacyjny. W tym roku, z uwagi na obowiązujące ograniczenia i utrudnienia w podróżach, winiarzy z zagranicy będzie mniej, a oferta programowa nieco skromniejsza.

Nie zmieni się jedno – impreza zachowa swój elegancki, niespieszny, ogrodowy charakter. Tradycją sierakowskich imprez jest noszenie kapeluszy zarówno przez panie, jak i panów.
– Degustacja najlepszych win świata w ciekawym towarzystwie, rozmowy z ekspertami, dobre jedzenie, bezpośrednie spotkania z ludźmi – to rzeczy, za którymi tęskniliśmy od wielu miesięcy i wreszcie jest szansa na ich spełnienie – mówi Paweł Gąsiorek, prezes Domu Wina, który jest głównym organizatorem imprezy.

Piknik jest głównym wydarzeniem całego winiarskiego weekendu, który zaplanowano w Dworze Sieraków od 23 do 25 lipca. W programie jest także m.in. degustacja win różowych pt. „Rosé na medal”, prowadzona przez Michała Bardela, dyrektora konkursu International Rosé Championship. Goście spróbują 8 medalowych win tegorocznej edycji konkursu. Zaplanowano też kolację pt. Viva España, na którą zaproszą redaktorzy magazynu „Czas Wina”. Dziennikarze zaprezentują swoje ulubione wina z takich nietuzinkowych hiszpańskich regionów i apelacji jak Bierzo, Navarra, Sardón del Duero czy Empordá. Szef kuchni Dworu Sieraków przygotuje pięciodaniowe menu inspirowane kuchnią Półwyspu Iberyjskiego.

Szczegółowy program, informacja o biletach oraz mapa dojazdu na stronie:  domwina.pl/piknik

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

SMAKKi GASTROTARGI

SMAKKi GASTROTARGI odbędą się 23-25 marca 2023 roku w Centrum EXPO XXI w Warszawie. Poza ofertą innowacyjnych produktów i rozwiązań dla gastronomii odwiedzający otrzymają solidną porcję praktycznej wiedzy, która pomoże odnaleźć się w trudnych okolicznościach biznesowych.

Taste The Wine - polska kolacja degustacyjna w Concordia Taste

Winiarskie perełki z trzech polskich winnic będą główną atrakcją Taste The Wine - polskiej kolacji degustacyjnej, która 24 listopada odbędzie się w poznańskiej restauracji Concordia Taste. W programie także aukcja charytatywna dzieł sztuki na… butelkach i fotografii z winobrania.

Targi HORECA®/GASTROFOOD/ENOEXPO®

Ponad 250 wystawców zaprezentuje produkty, sprzęt i rozwiązania niezbędne w restauracji czy hotelu podczas targów HORECA®/ GASTROFOOD/ ENOEXPO®, które odbędą się 16-18 listopada w EXPO Kraków.

Monin Cup Poland 2022 - piąta edycja barmańskiego konkursu

Finał 5 edycji Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego Monin Cup Poland 2022 odbędzie się 17 października w lokalu NINE's Restaurant & Sport Bar w Warszawie.

Whisky Live Warsaw 2022

Festiwal Whisky Live Warsaw powraca! 28 i 29 października na gości imprezy czekać będą wyjątkowe sesje degustacyjne masterclass oraz rekordowa liczba wystawców.

Next Day Studio 2022

Magazyny "Food Service", "Media Marketing Polska" oraz "Handel" łączą siły w kolejnej edycji projektu Next Day Studio. Od 2 listopada, w każdą listopadową środę będziemy poruszać tematy ważne z punktu widzenia pracowników i właścicieli gastronomii.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej