x

Adam Adamczak nowym szefem kuchni w Concordia Taste

Kategoria: Ludzie    08.07.2021

Po sześciu latach Adam Adamczak powrócił do poznańskiej Concordii. Jako szef kuchni zastąpił tam Tomasza Olewskiego.

Adam Adamczak pracował w poznańskiej Concordii przez trzy lata. Ma na swoim koncie tytuł “Młody Talent” 2015 oraz “Szef Jutra” 2017 Gault&Millau. Był także nominowany do nagrody The Best Chef Award 2017 i niemal zdobył tytuł Top Chefa, docierając do finału czwartej edycji popularnego show. – Cieszymy się, że Adam jest z nami. Wiemy, z kim współpracujemy, ja ufam Adamowi, on ufa na pewno mnie, jasno i otwarcie komunikujemy się ze sobą, wiemy co nam odpowiada. Chcemy, żeby to miejsce odnosiło sukcesy i przyniosło sukces samemu Adamowi – mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka poznańskiej restauracji Concordia Taste.

Zadowolenia z powrotu nie kryje też sam szef kuchni. – Znam to miejsce od podszewki. Zaczynałem jako kucharz, potem awansowałem na zastępce szefa kuchni i w końcu na szefa kuchni. Także zaliczam ten powrót do przyjemnych – przyznaje Adam Adamczak.

W nowej karcie Concordii ma nie zabraknąć miejsca na lokalne produkty. W pierwszym menu “nowego - starego” szefa znalazły się m.in. drobiowa wątróbka w towarzystwie truskawek, arbuza i fermentowanego pieprzu, krem ze szczawiu i pokrzyw, czy pierogi z pieczonym młodym ziemniakiem. – Chcemy aby główną rolę grał produkt, pozyskany od dostawców z Wielkopolski. W najbliższym czasie pojawią się nowe pozycje w karcie, prowadzimy na razie rozmowy z dostawcami – mówi Adam Adamczak.

Tomasz Olewski, szefować będzie również w Poznaniu. Objął stery w restauracji The Time przy Młyńskiej 12.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

PAWEŁ OSZCZYK DOŁĄCZYŁ DO MAKRO POLSKA

Dotychczasowy szef kuchni warszawskiej restauracji La Rotisserie od sierpnia obejmie stanowisko kierownika działu ds. grupy klientów HoReCa. W Makro Polska Paweł Oszczyk będzie odpowiedzialny za tworzenie, realizację i komunikację strategii.

SŁODKA GWIAZDA MEKSYKU

Dwa lata temu znalazł się w gronie 20 najlepszych cukierników na świecie. Reprezentował Meksyk w konkursie cukierniczym World Chocolate Masters w Paryżu. Udział w tym prestiżowym wydarzeniu zapewnił sobie, pokonując rywali z Ameryki Łacińskiej.

BĘDZIEMY JEŚĆ ROŚLINNIE

Jej misją jest sprawienie, by jedzenie wegańskie było dostępne na każdym rogu ulicy. Nie jest jednak wojującą weganką, lecz twardo stąpającą po ziemi business woman. Potrafi badać rynek i przepowiadać trendy - przeczytajcie, o czym opowiedziała nam Malka Kafka.

Joris Bijdendijk, szef kuchni restauracji RIJSK®

O kuchni polskiej z perspektywy Holendra, jej cechach szczególnych oraz o podróżach kulinarnych, rozmawiamy z szefem kuchni jednogwiazdkowej restauracji RIJSK®, współtwórcą LowFood Symposium.

DOSKONAŁA W NIEDOSKONAŁOŚCI

Janice Wong dwukrotnie zdobyła tytuł najlepszej szefowej cukierni Azji. Pod posturą filigranowej 34-latki kryje się tygrys biznesu. Po spektakularnym sukcesie singapurskiego 2am:dessertbar, cukierni połączonej z koktajlbarem, zdecydowała się na ekspansję marki na rynkach zagranicznych.

Tytuł najlepszego barmana globu dla Kanadyjki

Dobiegł końca finał World Class 2017 w Meksyku. Polskę reprezentował Janusz Lemiesz z Warszawy. Po raz drugi w 9-letniej historii konkursu trofeum trafiło w kobiece ręce: Kanadyjki, Kaitlyn Stewart. Nabór do kolejnej edycji ruszy jesienią tego roku.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej