x

Adam Adamczak nowym szefem kuchni w Concordia Taste

Kategoria: Ludzie    08.07.2021

Po sześciu latach Adam Adamczak powrócił do poznańskiej Concordii. Jako szef kuchni zastąpił tam Tomasza Olewskiego.

Adam Adamczak pracował w poznańskiej Concordii przez trzy lata. Ma na swoim koncie tytuł “Młody Talent” 2015 oraz “Szef Jutra” 2017 Gault&Millau. Był także nominowany do nagrody The Best Chef Award 2017 i niemal zdobył tytuł Top Chefa, docierając do finału czwartej edycji popularnego show. – Cieszymy się, że Adam jest z nami. Wiemy, z kim współpracujemy, ja ufam Adamowi, on ufa na pewno mnie, jasno i otwarcie komunikujemy się ze sobą, wiemy co nam odpowiada. Chcemy, żeby to miejsce odnosiło sukcesy i przyniosło sukces samemu Adamowi – mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka poznańskiej restauracji Concordia Taste.

Zadowolenia z powrotu nie kryje też sam szef kuchni. – Znam to miejsce od podszewki. Zaczynałem jako kucharz, potem awansowałem na zastępce szefa kuchni i w końcu na szefa kuchni. Także zaliczam ten powrót do przyjemnych – przyznaje Adam Adamczak.

W nowej karcie Concordii ma nie zabraknąć miejsca na lokalne produkty. W pierwszym menu “nowego - starego” szefa znalazły się m.in. drobiowa wątróbka w towarzystwie truskawek, arbuza i fermentowanego pieprzu, krem ze szczawiu i pokrzyw, czy pierogi z pieczonym młodym ziemniakiem. – Chcemy aby główną rolę grał produkt, pozyskany od dostawców z Wielkopolski. W najbliższym czasie pojawią się nowe pozycje w karcie, prowadzimy na razie rozmowy z dostawcami – mówi Adam Adamczak.

Tomasz Olewski, szefować będzie również w Poznaniu. Objął stery w restauracji The Time przy Młyńskiej 12.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Dagmara Piasecka Ramos nową dyrektor generalną i prezes zarządu w PepsiCo Polska

Zmiany w PepsiCo Polska. Od 4 lipca Dagmara Piasecka Ramos obejmie stanowisko dyrektor generalnej i prezes zarządu. Zastąpi Michała Jaszczyka, który awansował na wiceprezesa ds. rozwoju i transformacji rynków franczyzowych w Europie i dyrektora generalnego rynków franczyzowych w Europie Centralnej.

Krzysztof Bielawski szefem kuchni w bydgoskim Słonecznym Młynie

Po 10 latach Krzysztof Bielawski powrócił do bydgoskiego hotelu Słoneczny Młyn, tym razem na stanowisko szefa kuchni. - To miejsce, które otworzyło mi oczy na gastronomię - przyznaje. Serwuje tu dania z sałatami, kwiatami i ziołami z hotelowej szklarni.

Agnieszka Rojewska mistrzynią World Coffee in Good Spirits Championship!

Ogromny sukces baristki Agnieszki Rojewskiej! Zajęła pierwsze miejsce w tegorocznych Mistrzostwach Świata Coffee in Good Spirits w Mediolanie organizowanych przez Specialty Coffee Association (SCA).

Jacek Majcherek szefem kuchni w toruńskiej restauracji Szeroka No. 9

Znany z udziału w programie Top Chef Jacek Majcherek powrócił do toruńskiej restauracji Szeroka No. 9 na stanowisko szefa kuchni. Zapowiada, że lada dzień poznamy szczegóły nowego, sezonowego menu.

Krzysiek Rzyman: ekologiczna droga kawiarni STOR

Gdy mówimy o ekologicznej rewolucji w gastronomii, na myśl przychodzą kawiarnie STOR. To tam na co dzień króluje idea less waste i zielona energia. Z właścicielem kawiarni, aktywistą i podcasterem Krzyśkiem Rzymanem rozmawiamy o tym, jak mała zmiana może wpływać na kształtowanie świata.

Dawid Szkudlarek - transfer z Folwarku Folińscy do cateringu Smaczna Dieta

Dawid Szkudlarek po prawie 10 latach rozstał się z restauracją Siedem Stołów w Folwarku Folińscy. Od niedawna jest szefem kuchni cateringu dietetycznego Smaczna Dieta - Restauracja w pudełku.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej