x

Adam Adamczak nowym szefem kuchni w Concordia Taste

Kategoria: Ludzie    08.07.2021

Po sześciu latach Adam Adamczak powrócił do poznańskiej Concordii. Jako szef kuchni zastąpił tam Tomasza Olewskiego.

Adam Adamczak pracował w poznańskiej Concordii przez trzy lata. Ma na swoim koncie tytuł “Młody Talent” 2015 oraz “Szef Jutra” 2017 Gault&Millau. Był także nominowany do nagrody The Best Chef Award 2017 i niemal zdobył tytuł Top Chefa, docierając do finału czwartej edycji popularnego show. – Cieszymy się, że Adam jest z nami. Wiemy, z kim współpracujemy, ja ufam Adamowi, on ufa na pewno mnie, jasno i otwarcie komunikujemy się ze sobą, wiemy co nam odpowiada. Chcemy, żeby to miejsce odnosiło sukcesy i przyniosło sukces samemu Adamowi – mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka poznańskiej restauracji Concordia Taste.

Zadowolenia z powrotu nie kryje też sam szef kuchni. – Znam to miejsce od podszewki. Zaczynałem jako kucharz, potem awansowałem na zastępce szefa kuchni i w końcu na szefa kuchni. Także zaliczam ten powrót do przyjemnych – przyznaje Adam Adamczak.

W nowej karcie Concordii ma nie zabraknąć miejsca na lokalne produkty. W pierwszym menu “nowego - starego” szefa znalazły się m.in. drobiowa wątróbka w towarzystwie truskawek, arbuza i fermentowanego pieprzu, krem ze szczawiu i pokrzyw, czy pierogi z pieczonym młodym ziemniakiem. – Chcemy aby główną rolę grał produkt, pozyskany od dostawców z Wielkopolski. W najbliższym czasie pojawią się nowe pozycje w karcie, prowadzimy na razie rozmowy z dostawcami – mówi Adam Adamczak.

Tomasz Olewski, szefować będzie również w Poznaniu. Objął stery w restauracji The Time przy Młyńskiej 12.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Dobro&Dobro Cafe rusza na podbój Europy i nie tylko

O początkach firmy, jej kolejnych konceptach, planach i gustach kawowych opowiadają Inna Yarova i Oleg Yarovyi, właściciele sieci Dobro&Dobro Cafe, Sushi:Sushi Cafe, Prosecco Oyster Bar.

Robert Trzópek: polska kuchnia regionów

W swojej restauracji Bez Gwiazdek postawił na odważny pomysł - serwowanie tylko dań regionalnych. Co miesiąc spróbujemy w niej menu z różnych części Polski. Z Robertem Trzópkiem rozmawiamy o kulinarnym potencjale regionów, najlepszych polskich produktach i przyszłości fine diningu.

Przemysław Klima zagrał w filmie promującym serial HBO "The Last of US"

HBO zaprosiło do udziału w filmie promującym serial "The Last of US" Przemysława Klimę, szefa kuchni i właściciela krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, aktualnie jedynego w Polsce lokalu wyróżnionego gwiazdką Michelin. Co zgotował kucharz na planie osadzonym w postapokaliptycznych realiach?

Aleksandra i Jacek Dojnikowscy: W kierunku prostoty

Zadebiutowali 10 lat temu, otwierając jedną z pierwszych śniadaniowni, która rozwinęła się w sieć BUŁKĘ PRZEZ BIBUŁKĘ. Sukces tego brandu pozwolił im na stworzenie - POLLYPIZZA i BAKEN. O tym, jak wyróżnić się na rynku opowiadają restauratorzy ALEKSANDRA i JACEK DOJNIKOWSCY.

Robert Makłowicz inspiratorem menu w warszawskim Hotelu Bristol

Dzięki Robertowi Makłowiczowi od marca karta dań restauracji Marconi w Hotelu Bristol przenosić będzie smakoszy w różne zakątki świata. Kulinarny obieżyświat i miłośnik kuchni co miesiąc zaproponuje gościom kulinarną podróż w inne miejsce. Na początek zaplanował wizytę w belgijskiej Flandrii.

Agnieszka Rojewska poprowadzi szkolenia w Five Elephant

Jedna z najbardziej utytułowanych polskich baristek Agnieszka Rojewska rozpoczęła współpracę znaną niemiecką palarnią kawy speciality. W berlińskim Five Elephant Polka będzie między innymi prowadzić szkolenia dla baristów.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej