x

Połowa Polaków zauważa podwyżki cen w gastronomii. Powód? “Chęć przedsiębiorców do odrobienia strat"

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    06.07.2021

Ponad połowa osób przebadanych przez ARC Rynek Opinia zauważa wzrost cen usług gastronomicznych, a 41% respondentów dostrzegło także podwyżki cen noclegów w hotelach. Zdaniem badanych powodem jest chęć przedsiębiorców do odrobienia strat - wynika z badań ośrodka.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
91% Polaków uważa, że ceny, m.in. żywności skoczyły w górę. Zdaniem ponad połowy badanych zauważalnie podróżały też usługi gastronomiczne. Za główne przyczyny tego wzrostu respondenci uważają chęć przedsiębiorców do odrobienia strat po pandemii, politykę gospodarczą rządu oraz niestabilną sytuację gospodarczą po pandemii - wynika z badania ARC Rynek Opinia.

Niemal wszyscy (91% badanych) zauważamy wzrost cen żywności, paliwa, czy materiałów budowlanych. 63% z nas uważa, że ceny znacząco wzrosły, a 81% badanych spodziewa się, że produkty i usługi w najbliższym czasie jeszcze zdrożeją. Różnimy się w ocenie przyczyn tego zjawiska. 61% z nas twierdzi, że podwyżki cen spowodwane są działaniem przedsiębiorców, którzy chcą odrobić straty po pandemii. Pogląd ten podzielają głównie osoby po 35. roku życia. Dla osób w wieku 18-24 lat, przyczyną podwyżek jest polityka gospodarcza rządu.
Grafika: ARC Rynek Opinie
Grafika: ARC Rynek Opinie

Ponad połowa osób przebadanych przez ARC Rynek Opinia zauważa także wzrost cen usług gastronomicznych, a 41% z nas dostrzegło także podwyżki cen w hotelach i miejscach oferujących noclegi.

Konsumować mniej czy prosić o podwyżkę?
Jak radzimy sobie z nagłym wzrostem cen? Ponad połowa badanych przyznaje, że wybiera tańsze produkty i usługi. 39% zamierza ograniczyć konsumpcje, 16% znaleźć lepiej płatną pracę, a 7% negocjować podwyżkę z obecnym pracodawcą.

Badanie zostały zrealizowane przez ARC Rynek i Opinia metodą CAWI. Ankiety online zrealizowane zostały na grupie ponad tysiąca osób w wieku 18 - 65 lat.

Grafika: ARC Rynek Opinie
Grafika: ARC Rynek Opinie

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej