x

Michał Gniadek nowym szefem kuchni w restauracji Klonn

Kategoria: Ludzie    02.07.2021

Młody uzdolniony kucharz znany z restauracji ZONI, WuWu i Plato od 3 lipca przejmuje stery w Klonnie, lokalu mieszczącym się w warszawskim Parku Ujazdowskim. W letnim menu Michał Gniadek stawia na lekkie ryby i owoce morza oraz jakościową wołowinę.

Michał Gniadek, szef kuchni restauracji Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
Michał Gniadek, szef kuchni restauracji Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
W Klonnie Michał Gniadek ponownie spotka się z właścicielami i zespołem odpowiedzialnym za sukces restauracji ZONI, w której przed zamknięciem piastował stanowisko szefa kuchni. Pracował również w WuWu, Plato i Dyspensie oraz z szefem Andreą Camastrą w Senses, restauracji odznaczonej gwiazdką Michelin.
– Wiemy, że wielu z was tęskniło za kuchnią Michała po zamknięciu ZONI i WuWu, mamy więc ogromną nadzieję, że przywitacie go, jak przystało na lato, odpowiednio gorąco również w KLONNie! – czytamy w poście na profilu restauracji na Facebooku.

Gniadek ma w środowisku gastronomicznym opinię „prawdziwego kulinarnego żywiołu”. Szefa ambitnego, stale poszukującego inspiracji i najlepszych produktów, charakteryzującego się wielką, smakową wyobraźnią. Jest laureatem wielu branżowych nagród, m. in w 2018 r. został wyróżniony w przewodniku Gault & Millau jako Młody Talent. Jego autorska kuchnia jest prosta, a zarazem finezyjna i zaskakująca, bazuje na doskonałym warsztacie nowoczesnych technik kulinarnych.

Paris Brest z pistacjowym kremem – deser Michała Gniadka, szefa kuchni restauracji Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
Paris Brest z pistacjowym kremem – deser Michała Gniadka, szefa kuchni restauracji Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
W nowym, letnim menu Klonnu wśród przekąsek proponuje m.in. rillettes z kaczki z konfiturą z rabarbaru, ostrygi czy foie gras z czereśniami, ośmiornicę z selerem naciowym i ziemniakiem, tatar wołowy z pomidorami i lubczykiem, ceviche z łososia z czarnym bzem czy grillowaną biodrówkę cielęcą. Nie zapomniał o idealnym na letnie upały gazpacho z krewetkami.

W wyborze dań głównych znajdą się propozycje zarówno dla wegan i wegetarian, fanów ryb oraz owoców morza, jak i jakościowych steków. Koneserzy tej ostatniej opcji na pewno docenią obecność w karcie rostbefu USDA Prime oraz polskiego antrykotu. Trudno będzie się oprzeć również takim potrawom jak „domowej roboty” tagliatelle z kurkami i burratą czy troci fiordowej w cieście francuskim inspirowanej wołowiną Wellington.
Spośród słodkości wart uwagi jest Paris Brest z pistacjowym kremem – popularny deser z Zoni, który znajdzie się również w menu Klonnu.

Restauracja Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
Klonn to restauracja położona w parku przy CSW Zamek Ujazdowski (niegdyś mieściło się tam Atelier Amaro). Inspiracją dla stworzenia miejsca stał się majestatyczny, 200-letni pomnik przyrody rosnący na terenie należącego do restauracji ogrodu. Natura spotyka się tu ze sztuką – na całej szerokości szklanej oranżerii wychodzącej na zielony ogród goście podziwiać mogą prace artysty Szawła Płóciennika.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Rozmowa z Dani Garcia

Właściciel Dani García Restaurante, mieszczącej się w hotelu Puente Romano Beach Resort & Spa oraz BiBo Andalusian Brasserie & Tapas w Marbelli. Oprócz tego prowadzi restauracje BiBo Madrid, Lobito de Mar w Marbelli, firmę cateringową oraz fundację charytatywną.

Noma: najlepsze miejsce do pracy

Rozmowa Lisy Abend, dziennikarki i reporterki kulinarnej, z René Redzepim, szefem kuchni i współwłaścicielem kopenhaskiej restauracji Noma, która odbyła się podczas tegorocznej edycji konferencji "Parabere Forum" w Malmö na początku marca.

Nie żyje Anthony Bourdain

8 czerwca 2018 amerykański szef kuchni, osobowość telewizyjna i pisarz popełnił samobójstwo. Przebywał wtedy we Francji, gdzie kręcił kolejne odcinki swojego najnowszego programu. Miał 61 lat.

SZEŚĆ RĄK, SZEŚCIORO OCZU I TRZY MÓZGI

Eduardo Xartuch, Oriol Castro i Mateo Casañas przez blisko 20 lat pracowali w zespole kreatywnym legendarnej El Bulli. Po przeobrażeniu restauracji w El Bulli Foundation zdecydowali się na odważny krok. Ich wspólne restauracje - Compartir i Disfrutar zdobyły wielkie uznanie smakoszy i krytyków.

Zmiany w Białym Króliku: Rafał Koziorzemski odchodzi, Marcin Popielarz powraca

Gdyński Biały Królik pod koniec lutego żegna się z head chefem Rafałem Koziorzemskim, który rozpoczyna nową drogę zawodową. Całkowitą pieczę nad restauracją przejmuje ponownie Marcin Popielarz, który stworzył lokal w 2015 roku i do tej pory pełnił w nim funkcję chef patrona.

Kohei Yagi - ramen freak

Czy da się założyć pierwszą w Polsce szkołę ramenu i nie oszaleć? Wiktoria Górecka w rozmowie z Kohei Yagi, którego nic nie powstrzyma przed awansowaniem Polski do roli europejskiego lidera ramenu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej