x

Michał Gniadek nowym szefem kuchni w restauracji Klonn

Kategoria: Ludzie    02.07.2021

Młody uzdolniony kucharz znany z restauracji ZONI, WuWu i Plato od 3 lipca przejmuje stery w Klonnie, lokalu mieszczącym się w warszawskim Parku Ujazdowskim. W letnim menu Michał Gniadek stawia na lekkie ryby i owoce morza oraz jakościową wołowinę.

Michał Gniadek, szef kuchni restauracji Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
Michał Gniadek, szef kuchni restauracji Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
W Klonnie Michał Gniadek ponownie spotka się z właścicielami i zespołem odpowiedzialnym za sukces restauracji ZONI, w której przed zamknięciem piastował stanowisko szefa kuchni. Pracował również w WuWu, Plato i Dyspensie oraz z szefem Andreą Camastrą w Senses, restauracji odznaczonej gwiazdką Michelin.
– Wiemy, że wielu z was tęskniło za kuchnią Michała po zamknięciu ZONI i WuWu, mamy więc ogromną nadzieję, że przywitacie go, jak przystało na lato, odpowiednio gorąco również w KLONNie! – czytamy w poście na profilu restauracji na Facebooku.

Gniadek ma w środowisku gastronomicznym opinię „prawdziwego kulinarnego żywiołu”. Szefa ambitnego, stale poszukującego inspiracji i najlepszych produktów, charakteryzującego się wielką, smakową wyobraźnią. Jest laureatem wielu branżowych nagród, m. in w 2018 r. został wyróżniony w przewodniku Gault & Millau jako Młody Talent. Jego autorska kuchnia jest prosta, a zarazem finezyjna i zaskakująca, bazuje na doskonałym warsztacie nowoczesnych technik kulinarnych.

Paris Brest z pistacjowym kremem – deser Michała Gniadka, szefa kuchni restauracji Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
Paris Brest z pistacjowym kremem – deser Michała Gniadka, szefa kuchni restauracji Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
W nowym, letnim menu Klonnu wśród przekąsek proponuje m.in. rillettes z kaczki z konfiturą z rabarbaru, ostrygi czy foie gras z czereśniami, ośmiornicę z selerem naciowym i ziemniakiem, tatar wołowy z pomidorami i lubczykiem, ceviche z łososia z czarnym bzem czy grillowaną biodrówkę cielęcą. Nie zapomniał o idealnym na letnie upały gazpacho z krewetkami.

W wyborze dań głównych znajdą się propozycje zarówno dla wegan i wegetarian, fanów ryb oraz owoców morza, jak i jakościowych steków. Koneserzy tej ostatniej opcji na pewno docenią obecność w karcie rostbefu USDA Prime oraz polskiego antrykotu. Trudno będzie się oprzeć również takim potrawom jak „domowej roboty” tagliatelle z kurkami i burratą czy troci fiordowej w cieście francuskim inspirowanej wołowiną Wellington.
Spośród słodkości wart uwagi jest Paris Brest z pistacjowym kremem – popularny deser z Zoni, który znajdzie się również w menu Klonnu.

Restauracja Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
Klonn to restauracja położona w parku przy CSW Zamek Ujazdowski (niegdyś mieściło się tam Atelier Amaro). Inspiracją dla stworzenia miejsca stał się majestatyczny, 200-letni pomnik przyrody rosnący na terenie należącego do restauracji ogrodu. Natura spotyka się tu ze sztuką – na całej szerokości szklanej oranżerii wychodzącej na zielony ogród goście podziwiać mogą prace artysty Szawła Płóciennika.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Janusz Garncarczyk: z powodu pandemii gastronomia straciła świetnych fachowców

- Ten wirus zniszczył wszystko, na co ludzie branży pracowali latami. Restauracje bezpowrotnie straciły wielu świetnych fachowców. Oni już nie wrócą do zawodu. A gastronomia już nigdy nie będzie taka jak przed pandemią - mówi Janusz Garncarczyk, szef kuchni restauracji Lemon w Gródku nad Dunajcem.

SZEŚĆ RĄK, SZEŚCIORO OCZU I TRZY MÓZGI

Eduardo Xartuch, Oriol Castro i Mateo Casañas przez blisko 20 lat pracowali w zespole kreatywnym legendarnej El Bulli. Po przeobrażeniu restauracji w El Bulli Foundation zdecydowali się na odważny krok. Ich wspólne restauracje - Compartir i Disfrutar zdobyły wielkie uznanie smakoszy i krytyków.

KUCHNIA TO MĘSKI ŚWIAT

Kiedyś charakteryzatorka, teraz szef kuchni. Doświadczenie gastronomiczne zdobywała m.in. w dwugwiazdkowej restauracji La Palme d’Or w Cannes, była szefem kuchni hotelu Monopol we Wrocławiu. Od marca tego roku jest współwłaścicielką wrocławskiej restauracji Jadka.

RESTAURATOR 24 GODZINY NA DOBĘ

To najradośniejszy restaurator, jakiego znamy. Nie sposób wyjść z jego lokalu, nie natknąwszy się na niego. Albo obsłuży wasz stolik, albo przygotuje drinka, a na pewno opowie jedną z historii swojego barwnego życia. Przygotowuje się właśnie do otwarcia cukierni.

Witold Iwański z nowym wyzwaniem

27 listopada br. podczas gali Gault & Millau we Wrocławiu Witold Iwański ogłosił, że po 5 latach odchodzi z restauracji Aruana w hotelu Narvil w Serocku.

Właściciele Dziurki od Klucza: Wierzymy w swoją intuicję

Warszawska restauracja Dziurka od Klucza w dobie pandemii stała się przykładem kreatywności i udanej walki o utrzymanie biznesu. Właściciele Agnieszka Szpilowska, Stanisław Szpilowski i Przemysław Błaszcz dzielą się z nami przepisem na sukces.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej