x

Michał Gniadek nowym szefem kuchni w restauracji Klonn

Kategoria: Ludzie    02.07.2021

Młody uzdolniony kucharz znany z restauracji ZONI, WuWu i Plato od 3 lipca przejmuje stery w Klonnie, lokalu mieszczącym się w warszawskim Parku Ujazdowskim. W letnim menu Michał Gniadek stawia na lekkie ryby i owoce morza oraz jakościową wołowinę.

Michał Gniadek, szef kuchni restauracji Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
Michał Gniadek, szef kuchni restauracji Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
W Klonnie Michał Gniadek ponownie spotka się z właścicielami i zespołem odpowiedzialnym za sukces restauracji ZONI, w której przed zamknięciem piastował stanowisko szefa kuchni. Pracował również w WuWu, Plato i Dyspensie oraz z szefem Andreą Camastrą w Senses, restauracji odznaczonej gwiazdką Michelin.
– Wiemy, że wielu z was tęskniło za kuchnią Michała po zamknięciu ZONI i WuWu, mamy więc ogromną nadzieję, że przywitacie go, jak przystało na lato, odpowiednio gorąco również w KLONNie! – czytamy w poście na profilu restauracji na Facebooku.

Gniadek ma w środowisku gastronomicznym opinię „prawdziwego kulinarnego żywiołu”. Szefa ambitnego, stale poszukującego inspiracji i najlepszych produktów, charakteryzującego się wielką, smakową wyobraźnią. Jest laureatem wielu branżowych nagród, m. in w 2018 r. został wyróżniony w przewodniku Gault & Millau jako Młody Talent. Jego autorska kuchnia jest prosta, a zarazem finezyjna i zaskakująca, bazuje na doskonałym warsztacie nowoczesnych technik kulinarnych.

Paris Brest z pistacjowym kremem – deser Michała Gniadka, szefa kuchni restauracji Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
Paris Brest z pistacjowym kremem – deser Michała Gniadka, szefa kuchni restauracji Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
W nowym, letnim menu Klonnu wśród przekąsek proponuje m.in. rillettes z kaczki z konfiturą z rabarbaru, ostrygi czy foie gras z czereśniami, ośmiornicę z selerem naciowym i ziemniakiem, tatar wołowy z pomidorami i lubczykiem, ceviche z łososia z czarnym bzem czy grillowaną biodrówkę cielęcą. Nie zapomniał o idealnym na letnie upały gazpacho z krewetkami.

W wyborze dań głównych znajdą się propozycje zarówno dla wegan i wegetarian, fanów ryb oraz owoców morza, jak i jakościowych steków. Koneserzy tej ostatniej opcji na pewno docenią obecność w karcie rostbefu USDA Prime oraz polskiego antrykotu. Trudno będzie się oprzeć również takim potrawom jak „domowej roboty” tagliatelle z kurkami i burratą czy troci fiordowej w cieście francuskim inspirowanej wołowiną Wellington.
Spośród słodkości wart uwagi jest Paris Brest z pistacjowym kremem – popularny deser z Zoni, który znajdzie się również w menu Klonnu.

Restauracja Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Klonn. Zdjęcie: materiały prasowe
Klonn to restauracja położona w parku przy CSW Zamek Ujazdowski (niegdyś mieściło się tam Atelier Amaro). Inspiracją dla stworzenia miejsca stał się majestatyczny, 200-letni pomnik przyrody rosnący na terenie należącego do restauracji ogrodu. Natura spotyka się tu ze sztuką – na całej szerokości szklanej oranżerii wychodzącej na zielony ogród goście podziwiać mogą prace artysty Szawła Płóciennika.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Janusz Garncarczyk (Lemon Resort SPA) - szef kuchni 24 godziny na dobę

Jego ścieżka kariery dowodzi, że dzięki ciężkiej pracy można wejść na sam szczyt. JANUSZ GARNCARCZYK jest dziś szefem kuchni prestiżowego LEMON RESORT SPA. Czym wyróżnia się praca w takim obiekcie? Jak mądrze zarządzać pracownikami? I czy jest tu miejsce na rozwój?

Agnieszka Sierac, właścicielka Fukafe o sukcesie jednej z pierwszych roślinnych kawiarni w Polsce

Fukafe powstało dziesięć lat temu jako jedno z pierwszych roślinnych miejsc w naszym kraju. Jak radzi on sobie po dekadzie funkcjonowania w branży? Co wyróżnia ten koncept na tle innych? Na pytania odpowiada Agnieszka Sierac, właścicielka Fukafe.

Tomasz Tracz szefem kuchni w restauracji Folga w Krakowie

Nowym szefem krakowskiej restauracji Folga został Tomasz Tracz. Zastąpił na tym stanowisku Macieja Bigaja, który otrzymał propozycję pracy w trzygwiazdkowej restauracji Cheval Blanc by Peter Knogl w Bazylei.

Adrian Górniak, właściciel restauracji Źródło: w tym szaleństwie jest metoda

Po ponad 5 latach pracy w topowych warszawskich restauracjach zdecydował się na otwarcie własnego lokalu - ŹRÓDŁO. O konsekwentnym dążeniu do celu i szukaniu równowagi w życiu opowiada człowiek orkiestra ADRIAN GÓRNIAK.

Adam Pawłowski w zarządzie Court of Master Sommeliers. To nowy impuls do rozwoju sztuki sommelierskiej w Polsce

Rodacy, którzy chcieliby zawalczyć o najwyższe wyróżnienie w branży sommelierskiej, mogą liczyć na moje wsparcie - zapewnia Adam Pawłowski, który został członkiem zarządu Court of Master Sommeliers, najbardziej prestiżowej organizacji szkolącej i zrzeszającej sommelierów na całym świecie.

Bartek Kieżun: grecka kuchnia z perspektywy Aten

"Ateny do zjedzenia" to kolejna książka Bartka Kieżuna, w której bada on śródziemnomorską kulturę od kuchni. Serwuje w niej przepisy i opowieści o historii miasta, greckich bogach, drogach czy świątyniach. Nam opowiedział m.in. o tym, jak się gotuje w Atenach i co piszczy w tamtejszej gastronomii.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej