x

SelfCoffee - samoobsługowe punkty gastronomiczne wkrótce w sklepach, biurowcach i na stacjach paliw

Kategoria: Twój biznes - wiedza    02.07.2021

Zmiany w zachowaniach konsumentów przyspieszają automatyzację usług gastronomicznych. SelfMaker i Primulator wprowadzą na rynek samoobsługowy automat, w którym klient będzie mógł przygotować sobie kawę lub zamówić świeży posiłek.

SelfCoffee – samoobsługowy punkt gastronomiczny. Zdjęcie: materiały prasowe
SelfCoffee – samoobsługowy punkt gastronomiczny. Zdjęcie: materiały prasowe
Jak wynika z badania Cafe Monitor ARC Rynek i Opinia, kawę poza domem pije ponad połowa Polaków, a obecnie najczęściej pijemy ją przy okazji tankowania czy zakupów w osiedlowym sklepie. Automatyzacja jest nie tylko reakcją na pandemiczną rzeczywistość, ale również odpowiedzią na potrzeby współczesnego konsumenta i przedsiębiorcy. Nowy format samoobsługowej gastronomii staje się rozwiązaniem nie tylko dla dużych sieci retailowych, ale także dla sklepów typu convenience i całej branży HoReCa.

Konstruktorzy SelfMaker we współpracy z ekspertami  Primulator – liderem profesjonalnych rozwiązań dla segmentu HoReCa, stworzyli w pełni zautomatyzowany punkt gastronomiczny. To miejsce, w którym klient może przygotować ulubioną kawę, zamówić świeży posiłek z oferty gastronomicznej lub dokonać zakupu produktów z vendingu bądź oferty sklepowej. Brzmi futurystycznie, ale projekt właśnie ukończył ostatnią fazę testów.

– Ten format jest już wiodącym trendem w USA czy Azji, gdzie samoobsługa na wielu poziomach, nie jest już niczym nowym. Nasz rynek właśnie otwiera się na możliwości jakie daje automatyzacja, która jest odpowiedzią na współczesną potrzebę utrzymywania wysokiej jakości obsługi klienta – mówi Marek Wieteska, CEO SelfMaker.

– To idealne rozwiązania między innymi dla stacji benzynowych, ponieważ oddaje im ich pierwotną funkcję – sprzedaż paliwa. Wszelkie dodatkowe zakupy, a także skorzystanie z oferty gastronomicznej punktu, klient jest w stanie zrealizować z poziomu urządzenia. Popularyzacja stacji gastronomicznych z pewnością wpłynie na rozładowanie kolejek i poprawę komfortu podróżnych korzystających ze stacji benzynowej – dodaje Marek Robacha, Członek Zarządu Primulator Polska.

SelfCoffee sprawdzi się również w sklepach wielkopowierzchniowych, gdzie coraz częstszym modelem sprzedaży jest „shop-in-shop”, który w tym wypadku opiera się na połączeniu kawiarni i sklepu. Coraz częściej także mniejsze sklepy detaliczne rozszerzają swoja ofertę  o gastronomię czy kawiarnię.

SelfCoffee – samoobsługowy punkt gastronomiczny. Zdjęcie: materiały prasowe
SelfCoffee – samoobsługowy punkt gastronomiczny. Zdjęcie: materiały prasowe
Dzięki możliwości indywidualnej konfiguracji, SelfCoffee jest jednym organizmem obsługującym wiele obszarów sklepowych. Klient na samoobsługowym ekranie może zamówić posiłek, który zostanie przygotowany przez personel sklepu, kupić kawę, a także zapłacić za zakupy zrobione w punkcie.

Założeniem samoobsługowego punktu gastronomicznego jest jego elastyczność, która daje możliwość dopasowania do praktycznie każdego miejsca, w którym stanie oraz rodzaju biznesu. Poszczególne moduły urządzenia można personalizować, dzięki czemu z powodzeniem może być wykorzystywane także w biurowcach, kantynach pracowniczych czy punktach obsługi pasażerów, jak dworce lub lotniska.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

OBSŁUGA W KRYZYSIE

Tak jak po zimie przychodzi wiosna, a po nocy dzień, tak w każdej, nawet najlepszej restauracji pojawi się w końcu niezadowolony gość. W kolejnym odcinku "Sztuki obsługi" opisujemy, jak radzić sobie w sytuacji kryzysowej. Z każdej można wybrnąć z korzyścią dla naszego biznesu. Podpowiadamy jak.

Nowoczesne techniki motywacji

Dynamicznie rozwijający się rynek pracowników gastronomii w ciągu następnych dekad napędzać będą przede wszystkim ludzie urodzeni w XXI w. Świat Horeca otwiera drzwi przed młodzieżą z rocznika 2001. Jak skutecznie motywować młodych? Zaproście ich do grywalizacji!

InFormal Catering - warszawski restaurator uruchamia catering dietetyczny

Właściciel warszawskich restauracji PAPU, Zielnik i InFormal Kitchen uruchomił catering dietetyczny InFormal Catering. Czy diety pudełkowe to dla lokali gastronomicznych szansa na przetrwanie kryzysu? Jak sprawnie uruchomić i realizować taką usługę?

Dzikie ptactwo

Ponieważ znaczne obszary polskich ziem pokrywały lasy i puszcze, to zwierzyny było u nas zawsze w bród. W naszym staropolskim jadłospisie jest mnóstwo dań z dziczyzny. Dań z dzikich ptaków jest cała obfitość.

Niezbędnik cukiernika

Jeśli zaczynasz swoją przygodę z cukiernictwem, musisz poznać i opanować kilka podstawowych, klasycznych przepisów, które wykorzystywane są jako elementy deserów lub półprodukty przy dalszej pracy.

BUFET, CATERING, IMPREZA

Istotny udział w całkowitym obrocie restauracji odgrywa organizacja imprez okolicznościowych lub catering dostarczany do klienta. Takie typy sprzedaży, które nazwać można sprzedażą otwartą, są trudne do skalkulowania. Poznajmy metody liczenia, które pozwolą określić opłacalność poszczególnych form.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej