x

Po lockdownie: zagłębia gastronomiczne z niższym ruchem niż pojedyncze lokale

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    01.07.2021

Goście rzadziej korzystają z zagłębi gastronomicznych, a chętniej odwiedzają pojedyncze lokale. Mamy dane o ruchu w weekend otwarcia ogródków w 250 restauracjach i kawiarniach oraz w Hali Koszyki w Warszawie, na Placu Nowym w Krakowie i okolicy Galerii Neonów we Wrocławiu.

Zdjęcie: Hala Koszyki / Shutterstock.com
Zdjęcie: Hala Koszyki / Shutterstock.com
Przypomnijmy – po pół roku zamknięcia gastronomii rząd poluzował ograniczenia w jej działalności. Najpierw, od 15 maja zaczęły działać restauracyjne ogródki, a 28 maja nastąpiło pełne otwarcie restauracji, barów i kawiarni.

W 250 lokalach gastronomicznych nie mieszczących się w kulinarnych skupiskach ruch w weekend otwarcia ogródków 15-16 maja znacznie się zwiększył w stosunku do natężenia weekendowego widocznego po obluzowaniu zeszłorocznych obostrzeń – wynika z analizy przeprowadzonej przez Placeme w oparciu o dane lokalizacyjne z 3 milionów telefonów komórkowych od stycznia 2020 r. do czerwca 2021 r.

Tegoroczne majowe dane porównywano do weekendu sprzed roku 23-24 maja 2020, kiedy to otwarte zostały restauracje po pierwszej fali pandemii. Łączny ruch w punktach serwujących jedzenie wzrósł o 38% w stosunku do zeszłorocznego 23 maja 2020 r. Natomiast w zagłębiach gastronomicznych w majowy weekend otwarcia ogródków odwiedzających było mniej niż przed rokiem.  

Hala Koszyki w Warszawie
Tu można było zaobserwować spory spadek ruchu zarówno w pierwszy dzień weekendu, jak i drugi względem analogicznego okresu sprzed roku. W sobotę, 15 maja 2021 Halę Koszyki odwiedziło 38.7% mniej osób niż w ubiegłym roku. Niedziela 16 maja 2021 okazała się deszczowa i być może, w tym można doszukać się odpowiedzi, dlaczego jeszcze mniej osób, bo aż o 55,4%, odwiedziło to miejsce.

Plac Nowy w Krakowie

Plac Nowy w Krakowie. Zdjęcie: Shutterstock.com
Plac Nowy w Krakowie. Zdjęcie: Shutterstock.com
Weekendowy ruch nie odnotował wzrostu w porównaniu z analogicznym czasem sprzed roku, chociaż w sobotni dzień utrzymywał się na zbliżonej stopie. Ruch 15 maja 2021 był o 10,9% niższy niż rok temu. Drugi dzień weekendu również odnotował spadek, chociaż dużo większy. Nowy Plac w niedzielę zanotował jedynie 46,1% ruchu względem dnia 24 maja roku poprzedniego.

Okolica Galerii Neonów we Wrocławiu
W kulinarnym zagłębiu Wrocławia, czyli okolicy Galerii Neony, w pierwszym weekendzie po otwarciu gastronomii liczba gości w restauracjach zaczęła spadać, ale wciąż wyniosła około 70% ruchu z zeszłego roku.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej