x

Po lockdownie: zagłębia gastronomiczne z niższym ruchem niż pojedyncze lokale

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    01.07.2021

Goście rzadziej korzystają z zagłębi gastronomicznych, a chętniej odwiedzają pojedyncze lokale. Mamy dane o ruchu w weekend otwarcia ogródków w 250 restauracjach i kawiarniach oraz w Hali Koszyki w Warszawie, na Placu Nowym w Krakowie i okolicy Galerii Neonów we Wrocławiu.

Zdjęcie: Hala Koszyki / Shutterstock.com
Zdjęcie: Hala Koszyki / Shutterstock.com
Przypomnijmy – po pół roku zamknięcia gastronomii rząd poluzował ograniczenia w jej działalności. Najpierw, od 15 maja zaczęły działać restauracyjne ogródki, a 28 maja nastąpiło pełne otwarcie restauracji, barów i kawiarni.

W 250 lokalach gastronomicznych nie mieszczących się w kulinarnych skupiskach ruch w weekend otwarcia ogródków 15-16 maja znacznie się zwiększył w stosunku do natężenia weekendowego widocznego po obluzowaniu zeszłorocznych obostrzeń – wynika z analizy przeprowadzonej przez Placeme w oparciu o dane lokalizacyjne z 3 milionów telefonów komórkowych od stycznia 2020 r. do czerwca 2021 r.

Tegoroczne majowe dane porównywano do weekendu sprzed roku 23-24 maja 2020, kiedy to otwarte zostały restauracje po pierwszej fali pandemii. Łączny ruch w punktach serwujących jedzenie wzrósł o 38% w stosunku do zeszłorocznego 23 maja 2020 r. Natomiast w zagłębiach gastronomicznych w majowy weekend otwarcia ogródków odwiedzających było mniej niż przed rokiem.  

Hala Koszyki w Warszawie
Tu można było zaobserwować spory spadek ruchu zarówno w pierwszy dzień weekendu, jak i drugi względem analogicznego okresu sprzed roku. W sobotę, 15 maja 2021 Halę Koszyki odwiedziło 38.7% mniej osób niż w ubiegłym roku. Niedziela 16 maja 2021 okazała się deszczowa i być może, w tym można doszukać się odpowiedzi, dlaczego jeszcze mniej osób, bo aż o 55,4%, odwiedziło to miejsce.

Plac Nowy w Krakowie

Plac Nowy w Krakowie. Zdjęcie: Shutterstock.com
Plac Nowy w Krakowie. Zdjęcie: Shutterstock.com
Weekendowy ruch nie odnotował wzrostu w porównaniu z analogicznym czasem sprzed roku, chociaż w sobotni dzień utrzymywał się na zbliżonej stopie. Ruch 15 maja 2021 był o 10,9% niższy niż rok temu. Drugi dzień weekendu również odnotował spadek, chociaż dużo większy. Nowy Plac w niedzielę zanotował jedynie 46,1% ruchu względem dnia 24 maja roku poprzedniego.

Okolica Galerii Neonów we Wrocławiu
W kulinarnym zagłębiu Wrocławia, czyli okolicy Galerii Neony, w pierwszym weekendzie po otwarciu gastronomii liczba gości w restauracjach zaczęła spadać, ale wciąż wyniosła około 70% ruchu z zeszłego roku.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jak sobie radzą puby w "nowej normalności"?

Nawet wiodące puby piwne w Polsce nie przechodzą pandemii bezobjawowo. Spośród siedmiu najlepszych multitapów (według rankingu Ratebeer.com), tylko Piwoteka Narodowa z Łodzi szacuje, że liczba gości w lipcu osiągnęła ubiegłoroczny poziom. Reszcie - mimo szczytu sezonu - ubyło od 20 do 50% klientów.

Instagram z pomocą małym restauracjom

W Polsce użytkownicy aplikacji Instagram będą mogli skorzystać z dwóch funkcji: Action Button na swoim profilu i naklejki ułatwiającej składanie zamówień w Stories.

Z powodu pandemii wydajemy więcej na zdrową żywność

Pod wpływem pandemii konsumenci radykalnie zmienili podejście do prawidłowego odżywiania. Niemal połowa Europejczyków deklaruje, że zwiększyła wydatki na zdrową żywność. Szczególnie widać to wśród osób młodszych z pokolenia Z oraz milenialsów - wynika z badania Bain & Company.

Pudełkowa wigilia dla pracownika - zamiast świątecznego spotkania firmowego

Brak zamówień na bożonarodzeniowy catering dla firm to kolejny cios w branżę gastro. Jednak nie wszyscy restauratorzy się poddają i godzą ze stwierdzeniem, że w tym roku świąt nie będzie. Koku Sushi wymyśliło pudełkową wigilię dla pracownika. Kilka firm skorzystało już z tej oferty.

ArtBistro Stalowa 52 - awantura o tarczę dla warszawskiej restauracji

Prezes Polskiego Funduszu Rozwoju opublikował na Twitterze informację, ile pieniędzy w ramach pomocy od rządu otrzymała restauracja na warszawskiej Pradze. To reakcja na wypowiedź jej menadżerki, że pomoc jest fikcją. - Naszą odpowiedź błędnie zinterpretowano! - tłumaczą przedstawiciele lokalu.

#SerwujemyPrawo - darmowe wsparcie prawne dla restauracji dotkniętych epidemią

DAS Towarzystwo Ubezpieczeń Ochrony Prawnej pomaga małym firmom gastronomicznym w ramach akcji #SerwujemyPrawo. W każdy czwartek prawnicy udzielają bezpłatnych telefonicznych konsultacji w sprawach związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej w czasie epidemii.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej