x

Po lockdownie: zagłębia gastronomiczne z niższym ruchem niż pojedyncze lokale

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    01.07.2021

Goście rzadziej korzystają z zagłębi gastronomicznych, a chętniej odwiedzają pojedyncze lokale. Mamy dane o ruchu w weekend otwarcia ogródków w 250 restauracjach i kawiarniach oraz w Hali Koszyki w Warszawie, na Placu Nowym w Krakowie i okolicy Galerii Neonów we Wrocławiu.

Zdjęcie: Hala Koszyki / Shutterstock.com
Zdjęcie: Hala Koszyki / Shutterstock.com
Przypomnijmy – po pół roku zamknięcia gastronomii rząd poluzował ograniczenia w jej działalności. Najpierw, od 15 maja zaczęły działać restauracyjne ogródki, a 28 maja nastąpiło pełne otwarcie restauracji, barów i kawiarni.

W 250 lokalach gastronomicznych nie mieszczących się w kulinarnych skupiskach ruch w weekend otwarcia ogródków 15-16 maja znacznie się zwiększył w stosunku do natężenia weekendowego widocznego po obluzowaniu zeszłorocznych obostrzeń – wynika z analizy przeprowadzonej przez Placeme w oparciu o dane lokalizacyjne z 3 milionów telefonów komórkowych od stycznia 2020 r. do czerwca 2021 r.

Tegoroczne majowe dane porównywano do weekendu sprzed roku 23-24 maja 2020, kiedy to otwarte zostały restauracje po pierwszej fali pandemii. Łączny ruch w punktach serwujących jedzenie wzrósł o 38% w stosunku do zeszłorocznego 23 maja 2020 r. Natomiast w zagłębiach gastronomicznych w majowy weekend otwarcia ogródków odwiedzających było mniej niż przed rokiem.  

Hala Koszyki w Warszawie
Tu można było zaobserwować spory spadek ruchu zarówno w pierwszy dzień weekendu, jak i drugi względem analogicznego okresu sprzed roku. W sobotę, 15 maja 2021 Halę Koszyki odwiedziło 38.7% mniej osób niż w ubiegłym roku. Niedziela 16 maja 2021 okazała się deszczowa i być może, w tym można doszukać się odpowiedzi, dlaczego jeszcze mniej osób, bo aż o 55,4%, odwiedziło to miejsce.

Plac Nowy w Krakowie

Plac Nowy w Krakowie. Zdjęcie: Shutterstock.com
Plac Nowy w Krakowie. Zdjęcie: Shutterstock.com
Weekendowy ruch nie odnotował wzrostu w porównaniu z analogicznym czasem sprzed roku, chociaż w sobotni dzień utrzymywał się na zbliżonej stopie. Ruch 15 maja 2021 był o 10,9% niższy niż rok temu. Drugi dzień weekendu również odnotował spadek, chociaż dużo większy. Nowy Plac w niedzielę zanotował jedynie 46,1% ruchu względem dnia 24 maja roku poprzedniego.

Okolica Galerii Neonów we Wrocławiu
W kulinarnym zagłębiu Wrocławia, czyli okolicy Galerii Neony, w pierwszym weekendzie po otwarciu gastronomii liczba gości w restauracjach zaczęła spadać, ale wciąż wyniosła około 70% ruchu z zeszłego roku.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tarcza antykryzysowa niewystarczająca dla gastronomii

Ogłoszona przez Rząd RP pomoc dla przedsiębiorców może nie pomóc w ratowaniu biznesów gastronomicznych. Rozwiązania tarczy punkt po punkcie analizuje Stowarzyszenie "Przyszłość dla Gastronomii"

Knajp.pl - bezprowizyjny portal do zamawiania jedzenia online dostępny w całej Polsce

Głośna podczas wiosennego lockdownu stołeczna akcja #wspieramgastro doczekała się kontynuacji. Bezprowizyjny portal do zamawiania jedzenia online - knajp.pl, stworzony przez restauratorów dla restauratorów, jest już dostępny w całej Polsce.

Kalifornia i Teksas znów ograniczają działalność gastronomii

Z powodu wzrostu liczby zakażeń koronawirusem gubernator Kalifornii Gavin Newsom zarządził lockdown barów, winiarni i restauracji w zamkniętych pomieszczeniach na co najmniej 3 tygodnie. Bary zamknięto też ponownie w Teksasie, a Nowy Jork wstrzymuje się z "odmrażaniem" usług gastronomicznych.

W Green Caffè Nero bezpłatna kawa lub herbata dla personelu medycznego

Green Caffè Nero uruchamia akcję #KawaDlaMedyka - sieć kawiarni postanowiła wspomóc pracowników służb medycznych w trudnym czasie pandemii, oferując im bezpłatną kawę lub herbatę. Akcja potrwa od 18 do 24 listopada 2020 roku.

Włochy: rekordowe wpływy w restauracjach po złagodzeniu restrykcji przeciwepidemicznych

Rekordowe w czasie pandemii Covid-19 wpływy w wysokości 7 milionów euro zanotowano w sobotę w restauracjach w Rzymie w pierwszy po tygodniach przerwy weekend, gdy możliwa była obsługa przy stolikach. Dane te ogłosiła federacja branży gastronomicznej.

Lokale gastronomiczne przyjmą gości najwcześniej 4 maja

Wczoraj wieczorem (16.04.2020) Rząd RP ogłosił plany odmrożenia gospodarki i powrotu do normalnego funkcjonowania społecznego. Ponowne otwarcie restauracji dla gości będzie jednak możliwe najwcześniej za 3 tygodnie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej