x

Browary Warszawskie poszerzają się o kolejne lokale gastronomiczne

Kategoria: Miejsca    30.06.2021

Browary Warszawskie - nowa przestrzeń na warszawskiej Woli - z tygodnia na tydzień wypełniają się smacznymi konceptami. W czerwcu zaczęły tam działać restauracja Munja i Sobremesa Tapas Bar. W lipcu szykują się kolejne gastronomiczne premiery. Lato na Woli zapowiada się gorąco!

Browary Warszawskie. Wizualizacja: materiały prasowe
Browary Warszawskie. Wizualizacja: materiały prasowe
Browary Warszawskie ulokowały się w miejscu, gdzie przez dekady stał słynny na pół Europy browar Haberbuscha i Schielego – w rewirach, w które w gorszych, powojennych czasach Tyrmand wysyłał tytułowego „Złego” do walki ze stołeczną bandyterką.

Na blisko 4,5 hektarowej działce ulokowanej między ulicami Grzybowską, Wronią i Chłodną wyrosły trzy biurowce i pięć budynków mieszkalnych, a miasto zyskało ponad 8 tys. mkw. przestrzeni przeznaczonej na usługi, restauracje i sklepy. Do spacerów i aktywnego odpoczynku zachęcają kreatywnie zaaranżowane i otwarte na każdego przestrzenie publiczne z miejskimi skwerami, kameralnymi uliczkami, tarasami czy antresolami.
Jakich gastronomicznych wrażeń możemy się tu spodziewać?

Świeżo upieczone
W czerwcu, tuż po lockdownie przy Grzybowskiej 60 wystartowała restauracja Munja, którą warszawiacy znają już z innego adresu (też przy Grzybowskiej). Serwuje kuchnię adriatycką pełną bałkańskiego ognia (sporo ryb i mięsnych dań z grilla), a jednocześnie obficie doprawioną śródziemnomorską lekkością, kojarzoną z włoską tradycją kulinarną.

Z kolei przy Grzybowskiej 56, pod kolebkami piwnic, swoje wnętrza i zewnętrza dla wszystkich spragnionych kuchni hiszpańskiej otworzyła Sobremesa Tapas Bar, której menu wcześniej można było przetestować w Hali Koszyki czy Galerii Młociny. Sobremesa oprócz klasycznych tapasów oferuje swoim gościom m.in. spektakle „live cooking”.

Do browarowej ekipy dołączyły również w czerwcu (przy Krochmalnej 61) delikatesy Piccola Italia & Mediterraneo z artykułami spożywczymi i winami importowanymi z krajów basenu Morza Śródziemnego.

Idzie nowe, czyli kolejne gastro-atrakcje
Na początku lipca premiery doczeka się m.in. Le Paradox, bar (i sklep) z francuskimi winami. Inne miejsce, które pierwszych gości powita w lipcu to restauracja Olivos. Ucztowanie ma się w niej odbywać wedle śródziemnomorskich zasad i tradycji. To właśnie w Grecji, Włoszech, Hiszpanii i innych przytulonych do brzegów Morza Śródziemnego krajach zwykły obiad potrafi trwać do kolacji, a kolacja do świtu… I tak samo ma być również w Browarach Warszawskich.

Jeszcze poczekamy
W murach XIX-wiecznej Warzelni powstaje też restauracja i sportsbar gwiazdy futbolu Roberta Lewandowskiego. Kiedy otwarcie - na razie nie wiadomo.
Prawdziwym sercem Browarów Warszawskich stanie się zapewne Leżakownia wraz z otwartym placem Dolnym. Pod tymi 170-letnimi kolebkami, w miejscu zrewitalizowanych piwnic browaru Haberbuscha i Schielego znajdzie się m.in. Food Hall Browary młodego pokolenia rodziny Likusów wypełniony smakami oraz aromatami dań i napojów z niemalże całego świata. Więcej o koncepcie Likusów - tutaj.
Lwowska Grupa Kumpel stworzy tutaj natomiast kraftowy browar i dwa lokale: restaurację włoską Lecentano i cocktail bar. Atutem miejsca jest piękna antresola o powierzchni 660 m kw. Jak zapowiadają twórcy, już wkrótce będzie tu można zanurzyć usta w piance kilkunastu różnych rodzajów piwa ważonego na miejscu. Więcej - tutaj.

Działają pełna parą

Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe
Oprócz właśnie otwartych lokali i tych szykujących się do startu, pełną parą po lockdownie działają także te, które ruszyły z ofertą tuż przed lub w trakcie pandemii. Jest ich kilka. Pierwszy to restauracja Mykonos z kuchnią grecką. W menu znajdziecie klasyczne meze, moussakę, souvlaki, pikantne kotleciki mielone, ośmiornicę z grilla oraz grillowane ryby, np. doradę czy okonia. Więcej o Mykonos przeczytacie tutaj.

W Dobro & dobro cafe napijecie się nie tylko aromatycznej kawy, ale też zjecie śniadania, croissanty, lunche, brunche i desery. Dobra kawę i słodkości serwuje także Etno Cafe.

Japonki Sushi we wnętrzu delikatesów Azjatka proponują z kolei... kwadratowe rolki. Użyty w nich ryż zachowuje balans kwasowości, wyśmienicie podkręcając smak ryb. W ofercie delikatesów m.in. otoro z tuńczyka, ikry łososia, małże świętego Jakuba i jeżowce. Więcej o Japonkach - tu.

Bakery Browary Warszawskie to miejsce, w którym można napić się kawy i zamówić tzw. spersonalizowane kanapki lub skusić się na cruffina, w którego kruchym cieście skrywa się płynne nadzienie. Ten z kremem pistacjowym wart jest grzechu! Zasłużoną i dobrą sławą cieszą się też tutejsze croissanty. Więcej o Bakery - tu.

Na deser można się wybrać do butikowej cukierni Deseo, która specjalizuje się w kunsztownych ciastkach, na całym świecie zwanych petit gateau, a w Polsce – monoporcjami. Więcej o Deseo - tutaj.

Grzybowska 58 – gorący adres sezonu!
Lato w Browarach Warszawskich zapowiada się intensywnie. W każdą środę i niedzielę wakacji o godzinie 21:30 będzie można spędzić wieczór na leżaku, oglądając ulubione filmy. Na ekranie pojawią się tytuły, w których jedzenie jest nie tylko tłem, ale też często głównym bohaterem akcji: „Szef”, „Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie” czy „Podróż na sto stóp”.

Kolejną atrakcją jest Dancing Międzypokoleniowy połączony z Akademią Tańca. Przedstawiciele wszystkich generacji są mile widziani w każdą niedzielę lipca od godziny 16:00. W planach nauka tańców standardowych, swinga czy latino.

Będą też atrakcje dla dzieci. W każdą sobotę lipca i sierpnia pojawią się Sensorysie – sensoryczna scenografia z naturalnych materiałów i tkanin dla najmłodszych oraz muzyczne poranki. Dla starszych dzieci zaplanowana jest strefa wielkoformatowych gier planszowych oraz zabaw z animatorami na świeżym powietrzu.





Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Pop-up restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie

Jak fine diningowa restauracja poradzi sobie w warunkach ulicznych? Przekonamy się podczas pop-upu restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie! Szef kuchni Marcin Przybysz stworzył na tę okazję menu, w którym współczesne interpretacje historycznych przepisów przekłada na język comfort foodu.

Bałkańska Dusza na Saskiej Kępie pod wodzą Adama Chrząstowskiego

Adam Chrząstowski został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Bałkańska Dusza. Przygotowuje tam potrawy na tradycyjnym bałkańskim grillu, ale w menu znajdziemy takie specjały jak m.in. pączek z grasicą czy bycze jądro w podwędzanej białej czekoladzie.

Druga restauracja MAX Premium Burgers w Poznaniu już otwarta

MAX Premium Burgers - najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery - otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym - siedemnasty w Polsce.

Nowe restauracje w Fabryce Norblina

Gastronomiczna oferta Fabryki Norblina poszerzyła się o nowe lokale. To Bocca Ristorante & Pizzeria z włoską kuchnią i pizzą neapolitańską, SOUL on the grill serwujący amerykański comfort food i restauracja Paradiso z kuchnią międzynarodową. Za kilka dni otworzy się legendarny tex-mex - Blue Cactus,

Aleksander Baron stawia na ziemniaczany fast food Kartoszki na warszawskim brzegu Wisły

Znany i ceniony szef kuchni Aleksander Baron otworzył w Warszawie Kartoszki - fast food serwujący grillowane ziemniaki z 14 wariantami przeróżnych farszów: od gzika, przez tzatziki, wędzony ser z Wiżajn czy boczniaki, po kimchi.

Nowa kawiarnia Green Caffè Nero w sercu Wrocławia

Green Caffè Nero poszerzyła sieć swoich kawiarni o nowy lokal przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Nowoczesna architektura miejsca oraz jego usytuowanie wśród ceglanych kamienic odzwierciedlają kontrasty, którymi zachwyca turystów to pełne historii miasto.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej