x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Wódka WyBUHowa - kolejny alkohol z konopią firmowany przez Janusza Palikota i Kubę Wojewódzkiego

Kategoria: Karta - napoje    29.06.2021

Po sukcesie piwa BUH z dodatkiem suszu konopnego, Wojewódzki i Palikot postanowili stworzyć razem następny alkohol. 30 czerwca w sieci Żabka zadebiutuje konopna Wódka WyBUHowa. A potem wyruszy w kosmos...

Janusz Palikot (z lewej) i Mirosław Hermaszewski / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Janusz Palikot (z lewej) i Mirosław Hermaszewski / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Wódka WyBUHowa to nowy produkt Janusza Palikota, Kuby Wojewódzkiego i Tomasza Czechowskiego, odpowiedzialnych za BUH Distillery. Napój jest przedestylowaną wersję popularnego piwa BUH, ma 43 procent alkoholu i charakterystyczny konopny aromat. – Przed jej użyciem zalecam silne wstrząśnięcie butelką, by pobudzić do pracy nuty zapachowe – mówi Janusz Palikot.

Wódkę reklamuje hasło „Zastaliśmy Polskę czystą, zostawimy zieloną”.
– Pozostawiamy państwu interpretacje tego hasła – powiedział w trakcie konferencji Kuba Wójewódzki.
Debiut marki został ogłoszony w warszawskim Muzeum Kosmosu,a gościem specjalnym konferencji był Mirosław Hermaszewski, pierwszy Polak, który odbył podróż pozaziemską. Skojarzenia z przestrzenią kosmiczną
nie są tu przypadkowe, bowiem BUH Distillery zleciło firmie Send Into Space wysyłkę swojego produktu
w kosmos. O terminie podróży destylatu na orbitę okołoziemską mamy dowiedzieć się niebawem.
– Wierzymy, że nasza unikalna wódka z prędkością kosmiczną zdobędzie rynek – stwierdził Tomasz
Czechowski, piwowar i trzecia osoba zaangażowana w powstanie konopnej wódki oraz piwa BUH.
Wódka WyBUHowa będzie dostępna wyłącznie w sieci sklepów Żabka od 30 czerwca.

od lewej: Mirosław Hermaszewski, Kuba Wojewódzki i Tomasz Czechowski / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
od lewej: Mirosław Hermaszewski, Kuba Wojewódzki i Tomasz Czechowski / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Piwo Roberta Makłowicza podbija rynek

Piwo Miłosław & Makłowicz ArcyIPA - opracowane przez krytyka kulinarnego Roberta Makłowicza oraz wielkopolski Browar Fortuna - pojawiło się na rynku w kwietniu i od tego czasu podbija serca konsumentów. Choć do podsumowania sezonu daleko, to już wiadomo, że sprzedaż trunku będzie rekordowa.

Letnie koktajle

Lato to czas, który sprzyja spotkaniom w luźnej atmosferze i wypadom na drinka z grupą znajomych. Co się pija o tej porze roku? Na jaką ofertę postawić, by to do waszego lokalu trafili spragnieni relaksu i letnich koktajli goście?

Czy napoje w puszkach znajdą swoje miejsce w restauracjach?

Są lżejsze, wygodniejsze, prostsze w transporcie i przechowaniu, a dodatkowo lepiej chronią napoje przed działaniem promieni UV i tlenu. W Polsce są obecne przynajmniej od trzech dekad.

Bez kofeiny, czyli jak? Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa nigdy nie miała dobrej prasy. Postrzegana jako napój o niskiej jakości często była niemile widziana w większości kawiarni. Od kilku lat jednak powraca na salony w wersji speciality o smaku łudząco podobnym do swojej kofeinowej bliźniaczki.

Kawa w alkoholu, czyli barista spotyka barmana

Na co dzień żyją w dwóch różnych światach. Bariści przeważnie nie pracują z alkoholem, a barmani na ogół nie zajmują się kawą. Coraz częściej jednak ich światy zaczynają się przenikać, a efekty tego procesu bywają zaskakujące i przede wszystkim niezwykle ciekawe.

Woda a smak kawy

Kawa składa się w ok. 98% z wody, więc jej jakość i parametry muszą mieć wpływ na smak i walory gotowego naparu. Jaką wodę wybrać i jak ją wykorzystać, by uzyskać najlepsze rezultaty?

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej