x

Menu Bez Glutenu - internetowy przewodnik po bezglutenowej gastronomii ma już 10 lat!

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    29.06.2021

Jeszcze dekadę temu żadna z osób na ścisłej diecie bezglutenowej nie mogła nawet pomarzyć o wyjściu do kawiarni czy cukierni. Projekt Menu Bez Glutenu to zmienił. Uczestniczy w nim już 138 barów, restauracji, hoteli i przedszkoli.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Bezglutenowa pizza i makarony w pizzeriach, lody w bezglutenowym wafelku – we Włoszech jest tyle miejsc bez glutenu, dlaczego nie w Polsce? – takie pytanie postawiło sobie 10 lat temu Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Odpowiedzią stał się projekt Menu Bez Glutenu. To inicjatywa, w której dziś bierze udział 138 lokali gastronomicznych z całej Polski, oferując bezglutenowe menu przygotowane przez przeszkolonych pracowników. Dzięki temu osoby na ścisłej diecie bezglutenowej mają swoją listę restauracji, cukierni, hoteli czy pensjonatów.

Projekt powstał z myślą o rosnącej grupie ludzi, którzy ze względów zdrowotnych nie mogą przyjmować nawet niewielkich ilości glutenu. To m. in. chorzy na celiakię czy osoby z alergią na pszenicę. Jeszcze dekadę temu żadna z tych osób nie mogła nawet pomarzyć o wyjściu do kawiarni czy cukierni. Projekt Menu Bez Glutenu to zmienił.

– Mieliśmy kiedyś takie wspaniałe niezapomniane doświadczenie z dzieckiem, które pierwszy raz w życiu jadło pierogi. Widziało je, ale nigdy nie wolno mu było ich jeść. Jak ono się cieszyło, że może spróbować tych pierożków u nas i poczuć ich smak! – wspomina Jan Baran, właściciel krakowskiej restauracji „Pod Baranem”, który 10 lat temu dołączył do programu Menu Bez Glutenu i jest w nim do dzisiaj.

Bistro Groole z menu bez glutenu. Zdjęcie: materiały prasowe
Bistro Groole z menu bez glutenu. Zdjęcie: materiały prasowe
Równie długo działającym punktem jest warszawskie bistro Groole. – Dzięki wprowadzeniu bezglutenowego menu stworzyliśmy miejsce inkluzywne, w którym bezglutenowe osoby czują się tak samo swobodnie, jak ich znajomi. Są włączane do życia społecznego i robią to, co inni idąc na miasto – podkreśla Marcin Posel, współwłaściciel. Bistro przy ul. Śniadeckich prowadzi razem z Agatą Dubas, współzałożycielką Grooli.

Zespół Menu Bez Glutenu zarządza stroną internetową https://menubezglutenu.pl/ z bazą oraz wyszukiwarką bezglutenowych lokali z całej Polski. Grażyna Konińska i Paulina Sabak-Huzior, od samego początku są zaangażowane w projekt z ramienia Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Aktywnie zachęcają prowadzących biznes gastronomiczny, by podjęli wyzwanie, poszerzyli grono swoich klientów o bezglutenową społeczność i dołączyli do programu Menu Bez Glutenu.

– Menu Bez Glutenu to o wiele więcej niż internetowy przewodnik po bezglutenowej gastronomii. Dla nas to ponad 1000 spotkań w czasem małych, a czasem dużych restauracjach, hotelach, barach i ośrodkach wypoczynkowych czy przedszkolach. To ponad 600 szkoleń, podczas których krok po kroku uczymy właścicieli i pracowników, jak stworzyć i prowadzić bezglutenową kuchnię, jakich składników używać, a jakich nie. Obalamy mity i wskazujemy na częste błędy – mówi Paulina Sabak-Huzior, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Grażyna Konińska, członek Zarządu dodaje: – Wspólnie z wolontariuszami pokonaliśmy setki tysięcy kilometrów do punktów gastronomicznych w całej Polsce, by opowiedzieć o tych, którzy z przyczyn zdrowotnych nie są pełnoprawnymi gośćmi. Chociaż bardzo by chcieli, nie mogą zjeść kolacji z przyjaciółmi czy lunchu z partnerem biznesowym.

Projekt Menu Bez Glutenu jest otwarty dla wszystkich restauracji, hoteli, kawiarni, cukierni, przedszkoli i firm cateringowych działających na polskim rynku, które spełniają kryteria kwalifikacyjne. Wszystkie informacje o tym, jak przystąpić do programu znajdują się na stronie: https://menubezglutenu.pl/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Będzie rekord Guinnessa? Mr. Pancake świętuje 10. urodziny

Mr.Pancake to gastronomiczny koncept, który dekadę temu zapoczątkował trend na jedzenie w stylu food porn. Świętowanie 10. urodzin rozpocznie się w weekend 6-7 sierpnia nad Wisłą i potrwa miesiąc. Na koniec - bicie rekordu Guinnessa w układaniu wieży z naleśników.

Jesienne kolacje tematyczne w Nadbużańskim Domu

Kolacje tematyczne w Nadbużańskim Domu to alternatywa dla masowych imprez kulinarnych. Autorami uczt są szefowie kuchni, którym bliska jest idea slow food i korzystanie z sezonowych polskich produktów najwyższej jakości.

Wrzesień w Neo(n) Bistro. Gotują m. in. Jagodziński, Wojnarowski i Jakubiak

Neo(n) Bistro, czyli warszawskie kolacje pod gwiazdami autorstwa znanych szefów kuchni, przedłużone do końca września! Jakie menu zaserwują na dachu parkingu Hotelu Novotel Ernest Jagodziński, Robert Wojnarowski, Tomasz Jakubiak, Patryk Dziamski i Marcin Molik?

Ruszyły rezerwacje na Fine Dining Week

Zbliża się 7. edycja Fine Dining Week, festiwalu gwarantującego wyjątkowe przeżycia kulinarne serwowane przez najlepszych szefów kuchni.

Lavazza po raz 9 oficjalną kawą Wimbledonu

Lavazza już dziewiąty rok z rzędu jest Oficjalną Kawą Wimbledonu. W tym zaprezentuje się również jako partner ubiegłorocznej mistrzyni turnieju - Angelique Kerber.

MUZEUM WÓDKI OTWARTE

Pierwszy tego typu obiekt w Polsce zaczął działać 16 grudnia w Warszawie, przy placu Teatralnym. Muzeum Wódki w Warszawie to największa na świecie kolekcja eksponatów związanych z historią wódki.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej