x

Menu Bez Glutenu - internetowy przewodnik po bezglutenowej gastronomii ma już 10 lat!

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    29.06.2021

Jeszcze dekadę temu żadna z osób na ścisłej diecie bezglutenowej nie mogła nawet pomarzyć o wyjściu do kawiarni czy cukierni. Projekt Menu Bez Glutenu to zmienił. Uczestniczy w nim już 138 barów, restauracji, hoteli i przedszkoli.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Bezglutenowa pizza i makarony w pizzeriach, lody w bezglutenowym wafelku – we Włoszech jest tyle miejsc bez glutenu, dlaczego nie w Polsce? – takie pytanie postawiło sobie 10 lat temu Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Odpowiedzią stał się projekt Menu Bez Glutenu. To inicjatywa, w której dziś bierze udział 138 lokali gastronomicznych z całej Polski, oferując bezglutenowe menu przygotowane przez przeszkolonych pracowników. Dzięki temu osoby na ścisłej diecie bezglutenowej mają swoją listę restauracji, cukierni, hoteli czy pensjonatów.

Projekt powstał z myślą o rosnącej grupie ludzi, którzy ze względów zdrowotnych nie mogą przyjmować nawet niewielkich ilości glutenu. To m. in. chorzy na celiakię czy osoby z alergią na pszenicę. Jeszcze dekadę temu żadna z tych osób nie mogła nawet pomarzyć o wyjściu do kawiarni czy cukierni. Projekt Menu Bez Glutenu to zmienił.

– Mieliśmy kiedyś takie wspaniałe niezapomniane doświadczenie z dzieckiem, które pierwszy raz w życiu jadło pierogi. Widziało je, ale nigdy nie wolno mu było ich jeść. Jak ono się cieszyło, że może spróbować tych pierożków u nas i poczuć ich smak! – wspomina Jan Baran, właściciel krakowskiej restauracji „Pod Baranem”, który 10 lat temu dołączył do programu Menu Bez Glutenu i jest w nim do dzisiaj.

Bistro Groole z menu bez glutenu. Zdjęcie: materiały prasowe
Bistro Groole z menu bez glutenu. Zdjęcie: materiały prasowe
Równie długo działającym punktem jest warszawskie bistro Groole. – Dzięki wprowadzeniu bezglutenowego menu stworzyliśmy miejsce inkluzywne, w którym bezglutenowe osoby czują się tak samo swobodnie, jak ich znajomi. Są włączane do życia społecznego i robią to, co inni idąc na miasto – podkreśla Marcin Posel, współwłaściciel. Bistro przy ul. Śniadeckich prowadzi razem z Agatą Dubas, współzałożycielką Grooli.

Zespół Menu Bez Glutenu zarządza stroną internetową https://menubezglutenu.pl/ z bazą oraz wyszukiwarką bezglutenowych lokali z całej Polski. Grażyna Konińska i Paulina Sabak-Huzior, od samego początku są zaangażowane w projekt z ramienia Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Aktywnie zachęcają prowadzących biznes gastronomiczny, by podjęli wyzwanie, poszerzyli grono swoich klientów o bezglutenową społeczność i dołączyli do programu Menu Bez Glutenu.

– Menu Bez Glutenu to o wiele więcej niż internetowy przewodnik po bezglutenowej gastronomii. Dla nas to ponad 1000 spotkań w czasem małych, a czasem dużych restauracjach, hotelach, barach i ośrodkach wypoczynkowych czy przedszkolach. To ponad 600 szkoleń, podczas których krok po kroku uczymy właścicieli i pracowników, jak stworzyć i prowadzić bezglutenową kuchnię, jakich składników używać, a jakich nie. Obalamy mity i wskazujemy na częste błędy – mówi Paulina Sabak-Huzior, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Grażyna Konińska, członek Zarządu dodaje: – Wspólnie z wolontariuszami pokonaliśmy setki tysięcy kilometrów do punktów gastronomicznych w całej Polsce, by opowiedzieć o tych, którzy z przyczyn zdrowotnych nie są pełnoprawnymi gośćmi. Chociaż bardzo by chcieli, nie mogą zjeść kolacji z przyjaciółmi czy lunchu z partnerem biznesowym.

Projekt Menu Bez Glutenu jest otwarty dla wszystkich restauracji, hoteli, kawiarni, cukierni, przedszkoli i firm cateringowych działających na polskim rynku, które spełniają kryteria kwalifikacyjne. Wszystkie informacje o tym, jak przystąpić do programu znajdują się na stronie: https://menubezglutenu.pl/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Owca Showroom Food najlepszym tegorocznym wystawcą na Nocnym Markecie w Warszawie

Plebiscyt Nocne Koty 2022 - na najlepszych tegorocznych wystawców street foodu na Nocnym Markecie w Warszawie - rozstrzygnięty! Finał głosowania był najważniejszym wydarzeniem ostatniego w tym sezonie weekendu na starym dworcu Warszawa Główna.

McDonald’s pomału wraca na Ukrainę

Po raz pierwszy od rozpoczęcia agresji Rosji na Ukrainę McDonald's otworzył swoje restauracje w Kijowie. Póki co, sieć sprzedaje jedynie posiłki na wynos we współpracy z firmami kurierskimi i za pośrednictwem aplikacji McDelivery.

Nocny Market w Warszawie - zakończenie sezonu 2022

5 pełni księżyca, 81 nocy, 21 weekendów, 609 godzin - tyle czasu działał w 2022 Nocny Market na Dworcu Głównym - królestwo street foodu w Warszawie. Przed nami weekend zamykający tegoroczny sezon, podczas którego rozstrzygnięty zostanie plebiscyt Nocne Koty 2022.

#FoodLooksGood! Ruszyły rezerwacje na Restaurant Week

Restaurant Week powraca pod hasłem #FoodLooksGood! Ma ono zachęcać gości restauracji do robienia zdjęć dań i dzielenia się nimi w social mediach. Od 12 października do 13 listopada trzy pięknie podane potrawy i koktajl dostępne będą w cenie 69 zł w ponad 400 lokalach.

Bocuse d’Or on Tour w jesiennej odsłonie

16 września w krakowskiej restauracji Biała Róża odbędzie się druga z cyklu kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour. Jej gospodarzem będzie szef kuchni Łukasz Cichy. Dzień później Bocuse d’Or Poland on Tour zawita do Restauracji Patio w Rzeszowie, gdzie za ucztę odpowiedzialny będzie Kamil Tłuczek.

Druga edycja Grand Dinners już w listopadzie!

Po majowym sukcesie premierowych kolacji Grand Dinners szykuje się jesienna edycja kulinarnych emocji na poziomie sześciu gwiazdek Michelin. 7-8 listopada w Warszawie odbędą się dwie ekskluzywne kolacje przygotowane przez kulinarnych artystów z Francji i Polski.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej