x

Restauracje ORZO w ogniu hejtu za koktajl dla zaszczepionych

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    28.06.2021

ORZO jako pierwsze zaproponowało zaszczepionym gościom prezent - autorski koktajl Marcina Kruka. Akcja spolaryzowała gości, którzy swoje poparcie lub dezaprobatę wyrażali w mediach społecznościowych, mailach i telefonach do restauracji.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Niezadowoleni zarzucają sieci segregację gości na zaszczepionych i niezaszczepionych. W serwisach z ocenami restauracji na profilach ORZO pojawiły się też setki „jedynek”. Mimo fali hejtu ORZO namawia inne firmy i branże do nagradzania zaszczepionych.

– To dzięki osobom zaszczepionym istnieje szansa, że jesienią pandemia nie powróci do Polski ze zdwojoną siłą. ORZO nie segreguje gości i nie nakłada żadnych zakazów. Restauracje zawsze były i będą dostępne dla wszystkich w całej Polsce. Koktajl prezentowy to jedynie wyraz wdzięczności wobec osób, które zdecydowały się zaszczepić, bo być może to dzięki nim ORZO nie zostanie ponownie zamknięte za kilka miesięcy. W ORZO zależy nam przede wszystkim, aby nie doszło do kolejnego lockdownu, a co za z tym idzie, aby restauracje nie zostały ponownie zamknięte. Zarząd i kluczowi pracownicy restauracji popierają akcję masowych szczepień, dlatego też postanowiliśmy zostać inicjatorem akcji promującej i przekonującej do zaszczepienia się. Tak zrodził się pomysł, aby restauracje ORZO, jako pierwsze w Polsce, obdarowały zaszczepionych prezentem w postaci autorskiego koktajlu przygotowanego przez Marcina Kruka. Cel akcji to okazanie wdzięczności zaszczepionym, dzięki którym jest bezpieczniej. Nikomu nie odmawiamy dostępu do naszych usług, każdego przywitamy z otwartymi ramionami. Każdy ma dostęp do wszystkich oferowanych przez nas pozycji z menu, także do koktajlu Swizzle, który jest prezentową pozycją dla zaszczepionych. Nie dyskryminujemy osób niezaszczepionych. Mają one taki sam dostęp do wszystkich stolików w naszych restauracjach i mogą odwiedzać nas dokładnie na tych samych zasadach, co osoby zaszczepione. Zachęcamy do dołączenia do akcji wszystkie restauracje w Polsce i bardzo cieszymy się, że niektóre już poszły w nasze ślady. Razem możemy oddalić widmo jesiennego lockdownu – komentuje mówi Agnieszka Hexel, kierowniczka marketingu w sieci restauracji ORZO.

W ORZO każda zaszczepiona osoba (jedną lub dwoma dawkami) – po okazaniu dowodu szczepienia (paszportu szczepionkowego lub karty szczepień) – przy dowolnym zamówieniu otrzyma w prezencie koktajl Swizzle z grejpfrutem, limonką i cynamonem. Akcja obowiązuje w restauracjach ORZO w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu i Poznaniu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Właścicielka Concordia Taste: Nie ma powrotu do normalności sprzed pandemii

Myślę, że najgorsze jest już za nami. Ale na pewno nie będzie już tak jak przed pandemią. Chyba nikt nie wierzy, że wiosną powrócimy do tego, co było w zeszłym roku. Wszystkich nas czeka trudny rok - mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka poznańskiej restauracji Concordia Taste.

Właścicielka Charlotte: "Każdy krok ku normalności nas cieszy"

- Gdy usłyszałam nowe wytyczne dotyczące odmrożenia gastronomii, zareagowałam ogromną radością. Nie ukrywam, że popłynęły łzy wzruszenia - mówi Justyna Kosmala, właścicielka sieci kawiarnio-piekarni Charlotte i baru Wozownia. Jak jej lokale przygotowują się do otwarcia?

Sanepid umorzył postępowania wobec restauracji Schronisko Bukowina działającej podczas lockdownu

Znany lokal z Bukowiny Tatrzańskiej, podobnie jak wiele innych, w obliczu kłopotów finansowych wynikających z lockdownu, zaczął w styczniu przyjmować gości wbrew ówczesnym obostrzeniom. O restauracji zrobiło się głośno, gdy współpracująca z nią Magda Gessler oświadczyła, że się temu sprzeciwia.

Gastronomia: reaktywacja

15 maja rozpoczął się długi i trudny proces powrotu gastronomii do normalności. Jego początkiem było otwarcie ogródków restauracyjnych w reżimie sanitarnym. Od 28 maja działalność wznowić będzie można także w zamkniętych pomieszczeniach. Jak przygotować się do uruchomienia lokalu?

Zamknięcie restauracji Shipudei Berek Artura Jarczyńskiego

Nie ma już restauracji Berek w Warszawie. Właściciel budynku przy Jasnej 24 wypowiedział restauratorowi umowę najmu i kazał mu się wyprowadzić w ciągu 3 dni. - Nie próbowano z nami rozmawiać, negocjować i porozumieć się w jakikolwiek sposób - mówi restaurator Artur Jarczyński.

IGGP: niech rząd pozwoli na otwarcie ogródków gastronomicznych od majówki

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej apeluje do rządu, by pozwolił na uruchomienie ogródków gastronomicznych od 1 maja. Pozwoli to restauracjom bezpiecznie wrócić do pracy - przekonuje.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej