x

Restauracje ORZO w ogniu hejtu za koktajl dla zaszczepionych

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    28.06.2021

ORZO jako pierwsze zaproponowało zaszczepionym gościom prezent - autorski koktajl Marcina Kruka. Akcja spolaryzowała gości, którzy swoje poparcie lub dezaprobatę wyrażali w mediach społecznościowych, mailach i telefonach do restauracji.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Niezadowoleni zarzucają sieci segregację gości na zaszczepionych i niezaszczepionych. W serwisach z ocenami restauracji na profilach ORZO pojawiły się też setki „jedynek”. Mimo fali hejtu ORZO namawia inne firmy i branże do nagradzania zaszczepionych.

– To dzięki osobom zaszczepionym istnieje szansa, że jesienią pandemia nie powróci do Polski ze zdwojoną siłą. ORZO nie segreguje gości i nie nakłada żadnych zakazów. Restauracje zawsze były i będą dostępne dla wszystkich w całej Polsce. Koktajl prezentowy to jedynie wyraz wdzięczności wobec osób, które zdecydowały się zaszczepić, bo być może to dzięki nim ORZO nie zostanie ponownie zamknięte za kilka miesięcy. W ORZO zależy nam przede wszystkim, aby nie doszło do kolejnego lockdownu, a co za z tym idzie, aby restauracje nie zostały ponownie zamknięte. Zarząd i kluczowi pracownicy restauracji popierają akcję masowych szczepień, dlatego też postanowiliśmy zostać inicjatorem akcji promującej i przekonującej do zaszczepienia się. Tak zrodził się pomysł, aby restauracje ORZO, jako pierwsze w Polsce, obdarowały zaszczepionych prezentem w postaci autorskiego koktajlu przygotowanego przez Marcina Kruka. Cel akcji to okazanie wdzięczności zaszczepionym, dzięki którym jest bezpieczniej. Nikomu nie odmawiamy dostępu do naszych usług, każdego przywitamy z otwartymi ramionami. Każdy ma dostęp do wszystkich oferowanych przez nas pozycji z menu, także do koktajlu Swizzle, który jest prezentową pozycją dla zaszczepionych. Nie dyskryminujemy osób niezaszczepionych. Mają one taki sam dostęp do wszystkich stolików w naszych restauracjach i mogą odwiedzać nas dokładnie na tych samych zasadach, co osoby zaszczepione. Zachęcamy do dołączenia do akcji wszystkie restauracje w Polsce i bardzo cieszymy się, że niektóre już poszły w nasze ślady. Razem możemy oddalić widmo jesiennego lockdownu – komentuje mówi Agnieszka Hexel, kierowniczka marketingu w sieci restauracji ORZO.

W ORZO każda zaszczepiona osoba (jedną lub dwoma dawkami) – po okazaniu dowodu szczepienia (paszportu szczepionkowego lub karty szczepień) – przy dowolnym zamówieniu otrzyma w prezencie koktajl Swizzle z grejpfrutem, limonką i cynamonem. Akcja obowiązuje w restauracjach ORZO w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu i Poznaniu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kultowa poznańska piekarnia Zakwas zamyka się na dobre

Działający na poznańskich Jeżycach Zakwas zamyka się po pięciu latach działalności. Lokal przegrał z pandemią i biurokracją. - Najważniejszy powód to potworne zmęczenie tym krajem. Mam mili państwo, k**** dość - oświadczyła właścicielka piekarni.

Zamknięcie restauracji Shipudei Berek Artura Jarczyńskiego

Nie ma już restauracji Berek w Warszawie. Właściciel budynku przy Jasnej 24 wypowiedział restauratorowi umowę najmu i kazał mu się wyprowadzić w ciągu 3 dni. - Nie próbowano z nami rozmawiać, negocjować i porozumieć się w jakikolwiek sposób - mówi restaurator Artur Jarczyński.

Akcja #otwieraMy - lokale działają po cichu. A Piw Paw nie stroni od rozgłosu

Paweł Jan Tanajno, polski przedsiębiorca oraz działacz polityczny, opublikował na Twitterze wpis, w którym informuje, że akcja #otwieraMY nie skończyła się, ale trwa "w ciszy". Nie wszędzie - filmik z ostatniej imprezy lokalu Piw Paw przeczy tym słowom.

Warmut po lockdownie: nie robimy dań tylko “pod Instagram"

Od 3 lat warszawski Warmut serwuje gościom wermut nie tylko w kieliszkach, ale również na talerzach. Podczas pandemii zmienił menu, ale nie koncepcję kuchni opartej na idei dzielenia się daniami i wspólnym biesiadowaniu. O zmianach wymuszonych lockdownem rozmawiamy z Krzysztofem Stelmachem.

Śląska Prohibicja: jak dobrze wracać do normalności!

- Odliczaliśmy godziny do otwarcia lokali gastronomicznych! Przygotowywaliśmy się do tego momentu od dawna i jesteśmy szczęśliwi, że w końcu nadszedł - mówi Aleksandra Mucha, dyrektor zarządzająca restauracji Śląska Prohibicja w Katowicach.

Jak odnaleźć się w postpandemicznym gastroświecie?

Jeszcze wiosną, tak jak inni, zastanawiałem się, jak będzie wyglądał powrót do pracy po otwarciu lokali gastronomicznych. Obawiałem się, że rzeczywistość branży może okazać się mało kolorowa. Czy słusznie i czy w ogóle cokolwiek się zmieniło w barowym uniwersum?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej