x

Po lockdownie: Tomasz Janiczek z nowym menu w Opasłym Tomie

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    25.06.2021

Tomasz Janiczek stworzył nowe menu w warszawskiej Restauracji Opasły Tom, należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering. Proponuje kuchnię polską w autorskiej interpretacji.

Szef kuchni Tomasz Janiczek. Zdjęcie: Maciej Niemojewski
Szef kuchni Tomasz Janiczek. Zdjęcie: Maciej Niemojewski
– Otwieramy restaurację przepełnieni radością i nadzieją. Doświadczenie lockdownu dotknęło każdego z nas, poszerzając obszary tego co nieznane i niepewne. Pragniemy otrząsnąć się z ograniczeń, znów cieszyć się spotkaniami z przyjaciółmi, gwarem ulic i powrotem do normalności w prawie niezmienionym składzie zespołu – cieszy się właścicielka Opasłego Tomu Agnieszka Kręglicka.

Nowe menu stworzył 29-letni Tomasz Janiczek, który wychował się w gospodarstwie ekologicznym swoich rodziców we wsi Szczepanowice w Tarnowskim, gdzie miał stały dostęp do sezonowych produktów, na których ćwiczył swoje umiejętności. Nauczył się tworzyć dania wyjątkowe i harmonijne. Ujmuje fantazją i precyzją.
– Byliśmy zachwyceni jego kreacjami w roku 2017 i ciekawiło nas, jak rozwinął swój kunszt po latach. Mamy nadzieję, że tak jak my, doświadczycie państwo szczególnych wzruszeń, smakując jego kuchni – mówi Kręglicka.

Szparagi w Opasłym Tomie, propozycja szefa kuchni Tomasza Janiczka. Zdjęcie: Maciej Niemojewski
Szparagi w Opasłym Tomie, propozycja szefa kuchni Tomasza Janiczka. Zdjęcie: Maciej Niemojewski
Janiczek postawił w menu na młodziutkie, sezonowe warzywa: zielony bób, szparagi, chrupiące kalarepki, miętę, groszek i szczypiorek.
– Korzystanie z produktów pochodzących z małych gospodarstw jest stałą praktyką w Opasłym Tomie, a szef Janiczek wzmacnia misję odpowiedzialnego gotowania,  proponując liczne dania roślinne oraz nadając wysoką rangę produktom drugiego planu – podkreśla drugi właściciel restauracji Marcin Kręglicki.

Nazwa Opasły Tom nawiązuje do dawnej księgarni, w  której  restauracja zaczynała działalność. Dziś, w lokalizacji przy Wierzbowej 9 w Warszawie, miejsce zaprasza do czytelni obok baru, na drinka i książki.
– Zapraszamy do współpracy szefów kuchni-rezydentów, którzy czerpiąc ze swojego doświadczenia i talentu, prezentują ją w niepowtarzalnej formie. To kuchnia szczera i  osobista. Menu bazuje na lokalnych, sezonowych produktach, które pochodzą z  prowadzonego przez nas Rolniczego Targu w  Fortecy – zaznaczają restauratorzy.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Gastronomia muśnięta czy zmiażdżona pandemią? Ocenia Linh Ziółkowska z restauracji Wi-Taj

Choć obecnie można swobodnie korzystać z oferty restauracji, barów i kawiarni, to jeszcze niedawno rzeczywistość wyglądała zupełnie inaczej. O ocenę zmian, które zaszły w czasie dwóch lat pandemii, trendów oraz rosnących cen żywności poprosiliśmy Linh Ziółkowską, menedżerkę restauracji Wi-Taj.

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej przeciwko ustawie weryfikacji covidowej

Sejm skierował do drugiego czytania ustawę, która upoważnia pracodawcę do sprawdzania, czy podlegający mu pracownicy są zaszczepieni. Dotyczy to także restauratorów. - To dyskryminacja - uważa Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.

Coraz więcej restauratorów żąda od gości okazania tzw. paszportu covidowego

Nie zaszczepiłeś się przeciwko Covid-19, nie jesteś ozdrowieńcem i nie masz ważnego przez 48 godzin testu z negatywnym wynikiem? Bez tzw. paszportu covidowego możesz nie wejść do wielu lokali gastronomicznych. Restauratorzy biorą sprawy w swoje ręce i chcą weryfikować klientów.

Maciej Nowaczyk, restaurator z Wrocławia: Czekając na nieuchronne

Jakie nastroje panują w gastronomii w obliczu czwartej fali pandemii? - Kolejny to już raz rząd bierze nas na przeczekanie. Mechanizmy uruchomi w ostatniej chwili. Z dnia na dzień. Pewnie znów z piątku na sobotę. Który to już raz - pisze wrocławski restaurator Maciej Nowaczyk.

Gastronomia tylko z paszportem covidowym? Restauratorzy podzieleni w tej kwestii

Polacy nie chcą kolejnego lockdownu gastronomii, ale są przeciwni szczepieniom i wprowadzeniu obostrzeń dla niezaszczepionych. Restauratorzy znaleźli się między młotem a kowadłem. Z jednej strony muszą chronić swoich gości i personel, z drugiej - starają się nie zrażać do siebie klientów.

Jak odnaleźć się w postpandemicznym gastroświecie?

Jeszcze wiosną, tak jak inni, zastanawiałem się, jak będzie wyglądał powrót do pracy po otwarciu lokali gastronomicznych. Obawiałem się, że rzeczywistość branży może okazać się mało kolorowa. Czy słusznie i czy w ogóle cokolwiek się zmieniło w barowym uniwersum?

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej