Nowe menu stworzył 29-letni Tomasz Janiczek, który wychował się w gospodarstwie ekologicznym swoich rodziców we wsi Szczepanowice w Tarnowskim, gdzie miał stały dostęp do sezonowych produktów, na których ćwiczył swoje umiejętności. Nauczył się tworzyć dania wyjątkowe i harmonijne. Ujmuje fantazją i precyzją.
– Byliśmy zachwyceni jego kreacjami w roku 2017 i ciekawiło nas, jak rozwinął swój kunszt po latach. Mamy nadzieję, że tak jak my, doświadczycie państwo szczególnych wzruszeń, smakując jego kuchni – mówi Kręglicka.
– Korzystanie z produktów pochodzących z małych gospodarstw jest stałą praktyką w Opasłym Tomie, a szef Janiczek wzmacnia misję odpowiedzialnego gotowania, proponując liczne dania roślinne oraz nadając wysoką rangę produktom drugiego planu – podkreśla drugi właściciel restauracji Marcin Kręglicki.
Nazwa Opasły Tom nawiązuje do dawnej księgarni, w której restauracja zaczynała działalność. Dziś, w lokalizacji przy Wierzbowej 9 w Warszawie, miejsce zaprasza do czytelni obok baru, na drinka i książki.
– Zapraszamy do współpracy szefów kuchni-rezydentów, którzy czerpiąc ze swojego doświadczenia i talentu, prezentują ją w niepowtarzalnej formie. To kuchnia szczera i osobista. Menu bazuje na lokalnych, sezonowych produktach, które pochodzą z prowadzonego przez nas Rolniczego Targu w Fortecy – zaznaczają restauratorzy.