– To wyróżnienie jest ukoronowaniem moich 11 lat pracy w redakcji „Food Service". Jednak magazynu, podobnie jak restauracji, nie tworzy się w pojedynkę. Dlatego dziękuję zarówno zespołowi dziennikarzy i fotografów, którzy przez minione lata pracowali dla „Food Service" i Ouichef.pl, jak również ludziom gastronomii – bohaterom naszych okładek i wywiadów. To wspólnie z nimi zapisujemy co miesiąc historię polskich kulinariów – podkreśla Agata Godlewska, redaktor naczelna „Food Service”.
Warto zaznaczyć, że „Food Service” i portal Ouichef.pl to jedyne tytuły branżowe, które otrzymały nagrodę główną Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej za swój wkład w promocję gastronomii w Polsce. Ich wydawcą jest VFP Communications LTD – część niemieckiego koncernu Deutcher Fachverlag Media Group, jednego z największych niezależnych wydawców specjalistycznych w Europie.
Wśród pozostałych laureatów znaleźli się m.in. Michał Stężalski z poznańskiej restauracji Nonna Fela (Nagroda Szefa Przyszłości 2020), Przemysław Klima z krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881 (Nagroda Szefa Przyszłości 2021) czy Magda Gessler (Nagroda Multimediów 2021). Po raz pierwszy w historii polskiej gastronomii wręczono też najważniejszą nagrodę kulinarną na świecie - AIG GRAND PRIX DE L’ART DE LA CUISINE 2020. Odebrał ją Wojciech Modest Amaro.
AIG (Académie Internationale de la Gastronomie) PRIX to nagrody przyznawane corocznie przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem. W tym roku przyznano 10 nagród głównych za 2020 i 2021 rok.
LAUREACI AIG PRIX 2020
• Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera – Norbert DUDZIŃSKI, Dyletanci (Warszawa)
• Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika – Tomasz DEKER
• Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej – „Heartmade by atelier Amaro” Wojciech Modest AMARO
• Prix Multimedia / Nagroda Multimediów – FOOD SERVICE & OUICHEF.PL
LAUREACI AIG PRIX 2021
• Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości – Przemysław KLIMA, Bottiglieria 1881 (Kraków)
• Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera – Kajetan ZALEWSKI, Bottiglieria 1881 (Kraków)
• Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika – Albert JUDYCKI, Jacek MALARSKI, Lukullus (Warszawa)
• Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej – „Fresh From Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country”, Michał KORKOSZ
• Prix Multimedia / Nagroda Multimediów – Magda GESSLER