x

"Food Service" i Ouichef.pl z nagrodą Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej AIG Prix Multimedia

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    23.06.2021

"Food Service" i Ouichef.pl jako pierwsze i jedyne tytuły branżowe otrzymały nagrodę AIG Prix Multimedia za promowanie w Polsce dobrego gustu i etyki w zawodzie szefa kuchni. Laury przyznaje Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna w Paryżu na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce.

Magda Gessler, Maciej Dobrzyniecki i Agata Godlewska. Zdjęcie: Daniel Miśko
Magda Gessler, Maciej Dobrzyniecki i Agata Godlewska. Zdjęcie: Daniel Miśko
Ceremonia rozdania nagród odbyła się we wtorek 22 czerwca w warszawskiej restauracji Epoka. Z powodu pandemii i braku możliwości organizacji wydarzenia w roku ubiegłym, podczas tegorocznej gali nagrody odebrali laureaci z roku 2020 oraz 2021. Nagrodę PRIX Multimedia 2020 w imieniu redakcji magazynu „Food Service” i portalu Ouichef.pl odebrała Agata Godlewska, redaktor naczelna „Food Service”.

– To wyróżnienie jest ukoronowaniem moich 11 lat pracy w redakcji „Food Service". Jednak magazynu, podobnie jak restauracji, nie tworzy się w pojedynkę. Dlatego dziękuję zarówno zespołowi dziennikarzy i fotografów, którzy przez minione lata pracowali dla „Food Service" i Ouichef.pl, jak również ludziom gastronomii – bohaterom naszych okładek i wywiadów. To wspólnie z nimi zapisujemy co miesiąc historię polskich kulinariów – podkreśla Agata Godlewska, redaktor naczelna „Food Service”.

Warto zaznaczyć, że „Food Service” i portal Ouichef.pl to jedyne tytuły branżowe, które otrzymały nagrodę główną Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej za swój wkład w promocję gastronomii w Polsce. Ich wydawcą  jest VFP Communications LTD – część niemieckiego koncernu Deutcher Fachverlag Media Group, jednego z największych niezależnych wydawców specjalistycznych w Europie.

Wśród pozostałych laureatów znaleźli się m.in. Michał Stężalski z poznańskiej restauracji Nonna Fela (Nagroda Szefa Przyszłości 2020), Przemysław Klima z krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881 (Nagroda Szefa Przyszłości 2021) czy Magda Gessler (Nagroda Multimediów 2021). Po raz pierwszy w historii polskiej gastronomii wręczono też najważniejszą nagrodę kulinarną na świecie - AIG GRAND PRIX DE L’ART DE LA CUISINE 2020. Odebrał ją Wojciech Modest Amaro.

AIG (Académie Internationale de la Gastronomie) PRIX to nagrody przyznawane corocznie przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem. W tym roku przyznano 10 nagród głównych za 2020 i 2021 rok.
 
LAUREACI AIG PRIX 2020

LAUREACI AIG PRIX 2020. Zdjęcie: Daniel Miśko
LAUREACI AIG PRIX 2020. Zdjęcie: Daniel Miśko
    • Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości – Michał STĘŻALSKI, Nonna Fela (Poznań)
    • Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera – Norbert DUDZIŃSKI, Dyletanci (Warszawa)
    • Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika – Tomasz DEKER
    • Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej –  „Heartmade by atelier Amaro” Wojciech Modest AMARO
    • Prix Multimedia / Nagroda Multimediów – FOOD SERVICE & OUICHEF.PL

LAUREACI AIG PRIX 2021
LAUREACI AIG PRIX 2021. Zdjęcie: Daniel Miśko
LAUREACI AIG PRIX 2021. Zdjęcie: Daniel Miśko
    • Prix au Chef de L’Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości  – Przemysław KLIMA, Bottiglieria 1881 (Kraków)
    • Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera – Kajetan ZALEWSKI, Bottiglieria 1881 (Kraków)
    • Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika – Albert JUDYCKI, Jacek MALARSKI, Lukullus (Warszawa)
    • Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej  – „Fresh From Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country”, Michał KORKOSZ
    • Prix Multimedia / Nagroda Multimediów – Magda GESSLER

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej