x

Jesteś zaszczepiony/ zaszczepiona? W ORZO poczęstują ciebie drinkiem za darmo

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    17.06.2021

"Szczepmy się - zostańmy przy stole!" to hasło akcji sieci restauracji ORZO, które jako pierwsze proponują zaszczepionym klientom prezenty - przede wszystkim autorski koktajl Marcina Kruka. W ten sposób chcą okazać wdzięczność gościom, dzięki którym oddala się widmo jesiennego lockdownu.

Sieć restauracji ORZO people-music-nature została inicjatorem ogólnopolskiej akcji „Szczepmy się – zostańmy przy stole!”. Zaszczepieni goście (dwoma dawkami lub jedną dawką – przy okazaniu terminu drugiej) otrzymają w prezencie oryginalny koktajl.  Został on skomponowany przez jednego z najlepszych polskich barmanów, wielokrotnego laureata konkursów barmańskich – Marcina Kruka. W ten sposób restauracje chcą podziękować osobom, które dbają o zdrowie swoje i innych – to dzięki nim jest nadzieja, że pandemia wkrótce wygaśnie, a restauracje nie zostaną ponownie zamknięta.

Każda zaszczepiona osoba – po okazaniu dowodu szczepienia (paszportu szczepionkowego lub karty szczepień) – przy dowolnym zamówieniu otrzyma w prezencie koktajl Swizzle z grejpfrutem, limonką i cynamonem. Akcja obowiązuje w restauracjach ORZO w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu i Poznaniu.

– Ostatni rok był wyjątkowo trudny dla gastronomii i innych branż. Restauracje zostały zamknięte na wiele miesięcy, a ludzie zostali pozbawieniu możliwości wspólnego spotkania się przy stole. To dzięki osobom zaszczepionym istnieje szansa, że jesienią pandemia nie powróci do Polski ze zdwojoną siłą. ORZO nie segreguje gości i nie nakłada żadnych zakazów. Restauracje zawsze były i będą dostępne dla wszystkich w całej Polsce. Koktajl prezentowy to jedynie wyraz wdzięczności wobec osób, które zdecydowały się zaszczepić, bo być może to dzięki nim ORZO  nie zostanie ponownie zamknięte za kilka miesięcy – czytamy w oświadczeniu restauracji.

Orzo people-music-nature posiada swoje lokale w największych miastach w Polsce: na krakowskim Zabłociu, poznańskich Garbarach, w Warszawie – przy placu Konstytucji 5 oraz w Centrum Praskim Koneser, a także w stolicy Dolnego Śląska, Wrocławiu, przy placu Nowy Targ 28. Czas lockdownu szefowie kuchni ORZO spędzili na kreowaniu nowego menu opartego o światowe trendy. Główną jego inspiracją jest filozofia zero-waste i sustainability, aby ograniczyć marnowanie produktów do minimum.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Gastronomia muśnięta czy zmiażdżona pandemią? Ocenia Linh Ziółkowska z restauracji Wi-Taj

Choć obecnie można swobodnie korzystać z oferty restauracji, barów i kawiarni, to jeszcze niedawno rzeczywistość wyglądała zupełnie inaczej. O ocenę zmian, które zaszły w czasie dwóch lat pandemii, trendów oraz rosnących cen żywności poprosiliśmy Linh Ziółkowską, menedżerkę restauracji Wi-Taj.

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej przeciwko ustawie weryfikacji covidowej

Sejm skierował do drugiego czytania ustawę, która upoważnia pracodawcę do sprawdzania, czy podlegający mu pracownicy są zaszczepieni. Dotyczy to także restauratorów. - To dyskryminacja - uważa Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.

Coraz więcej restauratorów żąda od gości okazania tzw. paszportu covidowego

Nie zaszczepiłeś się przeciwko Covid-19, nie jesteś ozdrowieńcem i nie masz ważnego przez 48 godzin testu z negatywnym wynikiem? Bez tzw. paszportu covidowego możesz nie wejść do wielu lokali gastronomicznych. Restauratorzy biorą sprawy w swoje ręce i chcą weryfikować klientów.

Maciej Nowaczyk, restaurator z Wrocławia: Czekając na nieuchronne

Jakie nastroje panują w gastronomii w obliczu czwartej fali pandemii? - Kolejny to już raz rząd bierze nas na przeczekanie. Mechanizmy uruchomi w ostatniej chwili. Z dnia na dzień. Pewnie znów z piątku na sobotę. Który to już raz - pisze wrocławski restaurator Maciej Nowaczyk.

Gastronomia tylko z paszportem covidowym? Restauratorzy podzieleni w tej kwestii

Polacy nie chcą kolejnego lockdownu gastronomii, ale są przeciwni szczepieniom i wprowadzeniu obostrzeń dla niezaszczepionych. Restauratorzy znaleźli się między młotem a kowadłem. Z jednej strony muszą chronić swoich gości i personel, z drugiej - starają się nie zrażać do siebie klientów.

Jak odnaleźć się w postpandemicznym gastroświecie?

Jeszcze wiosną, tak jak inni, zastanawiałem się, jak będzie wyglądał powrót do pracy po otwarciu lokali gastronomicznych. Obawiałem się, że rzeczywistość branży może okazać się mało kolorowa. Czy słusznie i czy w ogóle cokolwiek się zmieniło w barowym uniwersum?

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej