x

Jesteś zaszczepiony/ zaszczepiona? W ORZO poczęstują ciebie drinkiem za darmo

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    17.06.2021

"Szczepmy się - zostańmy przy stole!" to hasło akcji sieci restauracji ORZO, które jako pierwsze proponują zaszczepionym klientom prezenty - przede wszystkim autorski koktajl Marcina Kruka. W ten sposób chcą okazać wdzięczność gościom, dzięki którym oddala się widmo jesiennego lockdownu.

Sieć restauracji ORZO people-music-nature została inicjatorem ogólnopolskiej akcji „Szczepmy się – zostańmy przy stole!”. Zaszczepieni goście (dwoma dawkami lub jedną dawką – przy okazaniu terminu drugiej) otrzymają w prezencie oryginalny koktajl.  Został on skomponowany przez jednego z najlepszych polskich barmanów, wielokrotnego laureata konkursów barmańskich – Marcina Kruka. W ten sposób restauracje chcą podziękować osobom, które dbają o zdrowie swoje i innych – to dzięki nim jest nadzieja, że pandemia wkrótce wygaśnie, a restauracje nie zostaną ponownie zamknięta.

Każda zaszczepiona osoba – po okazaniu dowodu szczepienia (paszportu szczepionkowego lub karty szczepień) – przy dowolnym zamówieniu otrzyma w prezencie koktajl Swizzle z grejpfrutem, limonką i cynamonem. Akcja obowiązuje w restauracjach ORZO w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu i Poznaniu.

– Ostatni rok był wyjątkowo trudny dla gastronomii i innych branż. Restauracje zostały zamknięte na wiele miesięcy, a ludzie zostali pozbawieniu możliwości wspólnego spotkania się przy stole. To dzięki osobom zaszczepionym istnieje szansa, że jesienią pandemia nie powróci do Polski ze zdwojoną siłą. ORZO nie segreguje gości i nie nakłada żadnych zakazów. Restauracje zawsze były i będą dostępne dla wszystkich w całej Polsce. Koktajl prezentowy to jedynie wyraz wdzięczności wobec osób, które zdecydowały się zaszczepić, bo być może to dzięki nim ORZO  nie zostanie ponownie zamknięte za kilka miesięcy – czytamy w oświadczeniu restauracji.

Orzo people-music-nature posiada swoje lokale w największych miastach w Polsce: na krakowskim Zabłociu, poznańskich Garbarach, w Warszawie – przy placu Konstytucji 5 oraz w Centrum Praskim Koneser, a także w stolicy Dolnego Śląska, Wrocławiu, przy placu Nowy Targ 28. Czas lockdownu szefowie kuchni ORZO spędzili na kreowaniu nowego menu opartego o światowe trendy. Główną jego inspiracją jest filozofia zero-waste i sustainability, aby ograniczyć marnowanie produktów do minimum.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Współwłaściciel Luis Mexicantina: poluzowanie zakazów okazało się głupotą, za którą wszyscy musimy płacić

Pożegnaliśmy najtrudniejszy od dekad rok, ale nadchodzące miesiące mogą nie przynieść szybkiej poprawy sytuacji w gastronomii. - Poluzowanie obostrzeń okazało się głupotą, za którą wszyscy musimy płacić - komentuje trójmiejski restaurator Oskar Kubicki.

Relacje z gastro-frontu: Prochownia Żoliborz i Paloma nad Wisłą

- Z końcem kwietnia podjęliśmy decyzję, że zawieszamy działalność Palomy do czasu zdjęcia obostrzeń dotyczących gastronomii. Prochownia nadal przygotowuje wynosy. Liczymy na ogródki sezonowe - mówi Marianna Zjawińska, właścicielka obu lokali.

Restauracje otwarte w reżimie. Jak wyglądał pierwszy weekend “nowej normalności"?

Po siedmiu miesiącach zamknięcia, restauracje mogły otworzyć się na nowo. Najpierw jedynie na ogródkach, a od zeszłego weekendu także pod dachem. Restauratorzy w całej Polsce nie mogli narzekać na brak pracy. Jednak koniec lockdownu nie rozwiązał wszystkich problemów gastronomii.

Jak odnaleźć się w postpandemicznym gastroświecie?

Jeszcze wiosną, tak jak inni, zastanawiałem się, jak będzie wyglądał powrót do pracy po otwarciu lokali gastronomicznych. Obawiałem się, że rzeczywistość branży może okazać się mało kolorowa. Czy słusznie i czy w ogóle cokolwiek się zmieniło w barowym uniwersum?

Śląska Prohibicja: jak dobrze wracać do normalności!

- Odliczaliśmy godziny do otwarcia lokali gastronomicznych! Przygotowywaliśmy się do tego momentu od dawna i jesteśmy szczęśliwi, że w końcu nadszedł - mówi Aleksandra Mucha, dyrektor zarządzająca restauracji Śląska Prohibicja w Katowicach.

Jak przetrwać kryzys? Sprawdźcie, jak to się udaje sieci KOKU Sushi

Potrzebujemy teraz pozytywnych przykładów - oto on! Po dwóch miesiącach od zamrożenia gospodarki licząca 25 lokali polska sieć franczyzowa barów KOKU Sushi jest na plusie. Receptą na utrzymanie pozycji na rynku było szybkie reagowanie na zachodzące zmiany i postawienie na dowozy.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej