x

Blue Cactus w nowej odsłonie w Fabryce Norblina

Kategoria: Miejsca    16.06.2021

Jedna z najbardziej rozpoznawalnych warszawskich restauracji - Blue Cactus - wkrótce powróci na stołeczną mapę gastronomiczną. Lokal o powierzchni niemal 450 m kw. ma będzie się mieścił w Fabryce Norblina na warszawskiej Woli.

Nowy Blue Cactus w fabryce Norblina na Woli. Wizualizacja: materiały prasowe
Nowy Blue Cactus w fabryce Norblina na Woli. Wizualizacja: materiały prasowe
Blue Cactus rozpoczął działalność w 1996 r.  przy ul. Zajączkowskiej na warszawskim Mokotowie, jako jedna z największych restauracji w stylu tex-mex, oferując dania tradycyjnej kuchni amerykańskiej, takie jak steki, burgery czy żeberka oraz meksykańskie burritos, fajitas czy nachos. Szybko zdobył wielu miłośników, których przyciągała przede wszystkim perspektywa wspólnych spotkań z przyjaciółmi i rodziną przy oryginalnym menu i drinkach. Przez ponad 22 lata funkcjonowania lokalu pojawiło się w nim aż 1,5 mln gości.

Właściciele restauracji długo poszukiwali miejsca do ponownego jej uruchomienia. Blue Cactus w nowej odsłonie będzie działać na terenie rewitalizowanej fabryki Norblina w przestrzeni zabytkowego budynku nr 19, w którym kiedyś mieściła się fabryczna sztancownia, powstała w II połowie XIX w. jako dobudówka do dawnego domu fabrycznego Edwarda Luckfielda i Gustawa Hennigera.

Stary Blue Cactus przy Zajączkowskiej na Mokotowie. Zdjęcie: materiały prasowe
Stary Blue Cactus przy Zajączkowskiej na Mokotowie. Zdjęcie: materiały prasowe
– Projekt znajduje się w nowym centrum Warszawy, okolicy z najwyższej klasy obiektami biurowymi, handlowymi i mieszkaniowymi zlokalizowanymi zarówno w nowoczesnych, jak i zabytkowych budynkach. Nasi przyszli goście mieszkają, pracują i chętnie spędzają swój wolny czas na Woli, która już od jakiegoś czasu prezentuje swoje odmienione oblicze – mówi John Gabrovic, właściciel Blue Cactus Restaurant & Bar. – Mamy jedną z najlepszych lokalizacji w ramach całego projektu – historyczna, fabryczna sztancownia to niesamowity zabytkowy budynek z cegły, który inspiruje nas do odtworzenia barwnego wnętrza restauracji, dzięki czemu zaoferujemy naszym gościom wspaniałe doznania, nie tylko kulinarne, ale i estetyczne – dodaje.

Wystrój wnętrza
Dzięki precyzyjnym staraniom inwestora o zachowanie walorów zabudowań fabrycznych, we wnętrzu Blue Cactus znajdą się wyeksponowane ściany z oryginalnej, zrewitalizowanej cegły, wysokie sufity oraz przestronne wewnętrzne patio. To właśnie na nim znajdzie się strefa barowa, serwująca margarity, z których słynie restauracja.

Jej sercem stanie się jednak otwarta kuchnia, wokół której ustawione zostaną stoły, a goście oczekujący na posiłek będą mogli obserwować pracę kucharzy przygotowujących dla nich dania. Nie zabraknie też miejsca na przytulną strefę chillout, idealną na prywatne spotkania z przyjaciółmi czy relaks przy drinkach.

Aranżacją wnętrz zajmie się pracownia IMR Architekci, odpowiedzialna również za wystrój poprzedniej lokalizacji Blue Cactus. Dzięki kontynuacji tej współpracy i wykorzystaniu koncepcji re- i up-cyklingu, w nowym lokalu w Fabryce Norblina znajdą się elementy wystroju znane doskonale gościom z poprzedniego lokalu, takie jak ręcznie wykonywane meble, obrazy oraz inne kultowe akcesoria i ozdoby.

Wege opcje wśród nowości
Właściciele podkreślają, że choć Blue Cactus w Fabryce Norblina będzie wyraźnie nawiązywać do poprzedniej lokalizacji, w jego ofercie nie zabraknie nowości, które spełnią oczekiwania dynamicznie zmieniających się gustów gości.

– Nowy Blue Cactus zachowa duszę i DNA oryginalnego konceptu, w szczególności nasze pełne kolorów wnętrza, wyraziste dania, kultowe margarity oraz wyjątkową obsługę – kontynuuje John Gabrovic. – Odpowiadając na zmieniające się preferencje gości, wprowadzamy dużo nowości do naszej karty, w tym zdrowych dań rybnych i  wegańskich opcji. Oczywiście nie odchodzimy m. in. od naszego popularnego menu przystawek do dzielenia się.

Nie możemy się też doczekać, kiedy znów zorganizujemy warsztaty Teach & Taste, podczas których nasi goście uczą się, jak przygotowywać pyszne salsy i dania meksykańskie.
W nowym zespole znajdą się doświadczeni członkowie poprzedniej ekipy, którzy przez wiele lat pracowali i budowali jakość marki Blue Cactus na Mokotowie. W ofercie restauracji znajdzie się catering na zamówienie oraz organizacja prywatnych lub biznesowych spotkań okolicznościowych.

Kiedy?
Blue Cactus rozpocznie działalność w IV kwartale bieżącego roku. Rewitalizacja Fabryki Norblina, zlokalizowanej w samym sercu warszawskiej Woli, powoli dobiega końca i już w III kwartale br. zostanie udostępniona dla odwiedzających.

Do najemców zrewitalizowanego kompleksu należeć będą m. in. BioBazar (1,8 tys. mkw.) – pierwszy w Polsce targ oferujący wyłącznie ekologiczne produkty oraz podzielony na różne strefy tematyczne foodhall z 26 autorskimi konceptami gastronomicznymi (3,2 tys. mkw.). Funkcjonować też będą restauracje i bary z serwisem kelnerskim, takie jak właśnie Blue Cactus Restaurant&Bar.
Inwestorem i pomysłodawcą rewitalizacji Fabryki Norblina jest Grupa Capital Park.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Winsky Wine’n’Whisky Bar

Nad Wisłą w Warszawie, w budynku The Tides, otworzył się w listopadzie Winsky Wine’n’Whisky Bar.

Happa to Mame - mała Japonia na poznańskich Jeżycach

Po ich ręcznie robione japońskie słodycze ustawiają się kolejki. Ofertę lokalu docenił sam Robert Makłowicz, kręcąc w nim odcinek swego programu. Mowa o Happa to Mame - kawiarni prowadzonej przez Shotę Nakayamę i Marcina Cieśluka, który opowiada nam, jak tworzy się miejsce popularne w całej Polsce.

Opasły Tom na Wierzbowej

Największym ograniczeniem Opasłego Tomu na Foksal była mała, niewygodna kuchnia. Zakończenie umowy najmu w pierwotnej lokalizacji stało się motywacją do wyszukania nowego miejsca, pozwalającego na rozwój, przy zachowaniu dawnej oferty i stylu restauracji.

Warszawska Restauracja Forty

Na terenie industrialnego Fortu Mokotów stoi otoczony starymi drzewami zabytkowy budynek z czerwonej cegły. Do niedawna funkcjonował jako przestrzeń eventowa, a po trzymiesięcznym remoncie powstała w nim restauracja Forty, która pierwszych gości przyjęła w grudniu.

Smashny - w Warszawie rusza lokal ze smash burgerami

Smash burger stał się w ostatnich latach jednym z ulubionych streetfoodowych dań w USA. Nowe miejsca z tym rodzajem burgera są tam regularnie otwierane, a technikę jego przyrządzania wykorzystują również znane sieci, m.in. Shake Shack i In-N-Out. Jak to smakuje?

Gdzie zjeść na Mazurach? Pięć najlepszych restauracji (nie tylko dla żeglarzy)

Wybieracie się w rejs szlakiem Wielkich Jezior Mazurskich? A może zamiast żagli wolicie zwiedzać lądowe atrakcje? Tak czy inaczej, musicie gdzieś zjeść. A my wam podpowiemy, gdzie najpyszniej karmią! Oto subiektywny wybór pięciu najlepszych restauracji na Mazurach.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej