x

Ketchup i koncentrat z "krzywych" buraków, czyli druga szansa dla nieidealnych warzyw

Kategoria: Lifestyle - ekologia    11.06.2021

"Krzywych" buraków wyhodowanych przez rolnika spod Łęczycy nie dopuszczono do sprzedaży, ale dostały drugą szansę. Marki Kotlin i Krakus we współpracy z siecią Lidl odkupiły od hodowcy ponad 200 ton surowca i stworzyły z niego ketchup warzywny oraz koncentrat barszczu.

Krzywe buraki. Zdjęcie: Shutterstock.com
Krzywe buraki. Zdjęcie: Shutterstock.com
Pod koniec ubiegłego roku całą Polskę obiegła wiadomość o tzw. „krzywych” burakach wyhodowanych przez Mieczysława Miszczaka. Rolnik spod Łęczycy posiał na 8 ha działce buraki ćwikłowe, które wyrosły w nietypowym kształcie przez co nie spełniały odpowiednich wymogów i nie zostały dopuszczone do sprzedaży.

Na początku roku sieć sklepów Lidla Polska podjęła z nim współpracę, kupując od niego 180 ton buraków. Grupa Maspex jako firma odpowiedzialna społecznie wspierająca ideę zero waste również wsparła pana Mieczysława, odkupując pozostałe 200 ton surowca i ratując je przed zmarnowaniem. Należąca do grupy marka Kotlin wyprodukowała ketchup warzywny z  nieidealnego buraka z dodatkiem papryki i cebuli, natomiast marka Krakus stworzyła koncentrat barszczu czerwonego.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
10 czerwca oba produkty trafiły na sklepowe półki. Są dostępne w ofercie limitowanej, można je kupić do wyczerpania zapasów.
Ceny: ketchup Kotlin z krzywego buraka – 4,99 zł/490 g, koncentrat Krakus – 3,99 zł/300 ml.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Usuń olej palmowy z listy zakupów! Dla dobra planety i swojego zdrowia

W dyskusji o szkodliwości produkcji i użytkowania oleju palmowego wskazuje się głównie na dewastację lasów tropikalnych, która jest zagrożeniem dla tamtejszej flory i fauny. To jednak niejedyny powód, aby wystrzegać się oleju palmowego. Co warto wiedzieć i na co zwracać uwagę?

Ekologia może być ekonomiczna! Jak zarabiać na "zielonej" gastronomii?

Ograniczenie marnotrawienia surowców i żywności czy wprowadzenie energooszczędnych rozwiązań w biznesie może być zarówno ekologiczne, jak i ekonomiczne. Odmawiaj, ograniczaj, używaj ponownie, poddawaj recyklingowi i kompostuj - jak zastosować w gastronomii tych sześć zasad eko biznesu?

FRITZ-KOLA: w trosce o konsumenta i środowisko

Wprowadzona na rynek w 2003 r. przez dwójkę studentów z Hamburga fritz-kola stała się światowym fenomenem i jedną z najlepiej rozwijających się marek rzemieślniczych napojów na świecie. Jednym z powodów sukcesu firmy jest jej umiejętność łączenia biznesu z troską o środowisko naturalne.

Tork zmierza w stronę neutralności klimatycznej

- W ostatnich latach zauważyliśmy znaczący wzrost zainteresowania firm kwestiami ochrony środowiska we wszystkich segmentach rynku. Przy wyborze produktów klienci zwracają uwagę na ich wydajność i skład - mówi Wojciech Nizio, regional brand activation manager w Tork.

Jak zadbać o neutralność klimatyczną lokalu gastronomicznego? [PORADNIK]

Gastronomia sprzedaje nie tylko dania, ale także restauracyjne doświadczenie. A jego jakość w dużej mierze opiera się na wizerunku lokalu. Dlatego w dobie postępujących zmian klimatycznych warto zadbać o neutralność swojego miejsca i odpowiednio ją uzasadnić.

Rośnie zapotrzebowanie na środki czystości przyjazne środowisku

Rosnące wymagania w kwestii higieny i kryzys klimatyczny spowodowały wzrost zainteresowania "zielonymi" środkami czystości dla branży HoReCa. Ciągła presja cenowa powoduje, że na rynku coraz bardziej liczą się innowacyjne rozwiązania, przynoszące wymierne oszczędności dla środowiska i dla portfela.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej