x

"Cook, eat, repeat, ingredients, recipes and stories" Nigelli Lawson

Kategoria: Lifestyle - książki    11.06.2021

Nigella Lawson to kobieta instytucja: autorka książek i gospodyni programów nazywana kulinarną boginią. Jak mało kto potrafi nie tylko dzielić się wiedzą i instrukcjami, ale także w sugestywny, zmysłowy sposób o jedzeniu opowiadać.

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe
W najnowszej książce przywołuje kulinarne wspomnienia, opisuje smaki, zapachy, konsystencje. Proponuje 150 przepisów, które przeplata opowieściami. Receptur nie dzieli na tradycyjne działy typu przystawki, dania główne itd. Ich charakter dyktują tytuły skupione np. wokół składnika. Wspólnym mianownikiem wszystkich potraw jest określenie „comfort food”. Mamy tu więc dania na co dzień, które koją ciało i duszę, pozwalają wrócić do wspomnień, np. tych z podróży – od tostów francuskich, przez baskijski sernik, dip z buraków z imbirem, po azjatyckie kluski z wieprzowiną czy policzki wołowe z porto i kasztanami. To swego rodzaju notatnik pełen smakowitych kulinarnych zapisków. 

„COOK, EAT, REPEAT, INGREDIENTS, RECIPES AND STORIES”, NIGELLA LAWSON, WYD. HARPERCOLLINS PUBLISHERS, 2021

Recenzja ukazała się w „Food Service" 5/2021 nr 205.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Kolejny Fine Dining Week już w lutym

W dniach 7 - 18 lutego 2018 roku, odbędzie się czwarta edycja Fine Dining Week. Festiwal poświęcony polskiej scenie fine - diningu obejmie swoim zasięgiem cztery miasta: Warszawę, Poznań, Wrocław oraz Kraków.

"Pie for everyone: recipes and stories from Petee's Pie, New York's best pie shop" Petra Peredez

Petra (Petee) Paredez jest właścicielką kilku nowojorskich Petee’s Café. Historia sukcesu firmy, którą założyła wraz z mężem w 2014 r., może być inspirująca dla wielu ludzi.

Akcja: Czytaj PL

Niemal 150 restauracji i kawiarni w całej Polsce dołącza do Czytaj PL - jednej z największych na świecie akcji promujących czytelnictwo. Podczas wizyty w restauracji goście wraz z menu otrzymają kody do ściągnięcia e-booków. W oczekiwaniu na posiłek będą mogli przejrzeć dostępne książki, poznać wybr

"A nóż widelec - książka kulinarna" Michała i Agaty Kuterów

A Nóż Widelec w Poznaniu - lokal Michała i Agaty Kuterów (szefa kuchni i menedżerki) - od 10 lat słynie z kuchni polskiej w doskonałym, współczesnym wydaniu.

Sztuka gotowania

5 czerwca 2019 nakładem wydawnictwa Buchmann ukaże się na rynku nowa książka autorki słynnego Leksykonu smaków. Tym razem Niki Segnit odkryje przed nami zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów.

CENNA NAUKA

"Gościnność" to pierwsza w Polsce książka w całości poświęcona dobrej obsłudze oraz temu jak gościnność przekłada się na sukces w gastronomii. Książka ma formę praktycznego poradnika dla restauratorów i pracowników branży gastronomicznej. Jej motywem przewodnim jest obsługa gościa w restauracji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej