x

"Cook, eat, repeat, ingredients, recipes and stories" Nigelli Lawson

Kategoria: Lifestyle - książki    11.06.2021

Nigella Lawson to kobieta instytucja: autorka książek i gospodyni programów nazywana kulinarną boginią. Jak mało kto potrafi nie tylko dzielić się wiedzą i instrukcjami, ale także w sugestywny, zmysłowy sposób o jedzeniu opowiadać.

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe
W najnowszej książce przywołuje kulinarne wspomnienia, opisuje smaki, zapachy, konsystencje. Proponuje 150 przepisów, które przeplata opowieściami. Receptur nie dzieli na tradycyjne działy typu przystawki, dania główne itd. Ich charakter dyktują tytuły skupione np. wokół składnika. Wspólnym mianownikiem wszystkich potraw jest określenie „comfort food”. Mamy tu więc dania na co dzień, które koją ciało i duszę, pozwalają wrócić do wspomnień, np. tych z podróży – od tostów francuskich, przez baskijski sernik, dip z buraków z imbirem, po azjatyckie kluski z wieprzowiną czy policzki wołowe z porto i kasztanami. To swego rodzaju notatnik pełen smakowitych kulinarnych zapisków. 

„COOK, EAT, REPEAT, INGREDIENTS, RECIPES AND STORIES”, NIGELLA LAWSON, WYD. HARPERCOLLINS PUBLISHERS, 2021

Recenzja ukazała się w „Food Service" 5/2021 nr 205.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Droga przez mąkę. Literatura dla kucharek" Łukasza Modelskiego

Jeśli można mówić o czymś takim jak kultowe audycje kulinarne, to z pewnością zalicza się do nich "Droga przez Mąkę" Łukasza Modelskiego w radiowej Dwójce. W programie emitowanym od 7 lat w niemal każdą niedzielę goście opowiadają prowadzącemu o kulinarnej kulturze w różnych kontekstach.

"Mamucie przysmaki" Violi Grzelki

Rzadko polecamy tu publikacje autorstwa osób niezwiązanych profesjonalnie z gastronomią. Ale bardzo lubimy robić wyjątki!

"Hiszpania do zjedzenia" Bartka Kieżuna

Jeździ po świecie, zwiedza, fotografuje, je i opracowuje przepisy - Bartek Kieżun w ten sposób stworzył już kilka przewodników kulinarnych. Po Italii, Portugalii i Stambule proponuje "Hiszpanię do zjedzenia".

Z szacunku

Do niedawna nikt nie przypuszczał, że największe sławy światowej kuchni opuszczą na chwilę gwiazdkowe restauracje i połączą siły, żeby gotować z odpadków.Bottura, Ducasse, Roca, Alleno, Atala - co oprócz ugruntowanej pozycji w świecie wysokiej gastronomii łączy te nazwiska (i jeszcze kilka innych)?

"Moja kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej

Wydana po raz pierwszy 25 lat temu "Kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej była w Polsce jedną z pionierskich książek kształtujących naszą świadomość kulinarną.

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Pawłowskiego i Adama Chrząstowskiego

Premiera książki "Gościnność od kuchni" odbędzie się 22 czerwca. Do autorów pierwszej części "Gościnności" Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego dołączył znany szef kuchni Adam Chrząstowski.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej