x

"Gelato. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości" Jacoba Kenedy'ego

Kategoria: Lifestyle - książki    11.06.2021

Lody i sorbety to produkty sezonowe, idealne na lato. Od zawsze były popularne, ale w ostatnich latach lodowy biznes przeżywa prawdziwy boom.

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe
Lodziarni czy letnich stoisk z lodami naturalnymi z roku na rok powstaje w Polsce coraz więcej – zarówno tych dobrych, bardzo dobrych, jak i kiepskich. Książka „Gelato. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości” Jacoba Kenedy’ego to kopalnia inspiracji, połączeń smakowych, a także źródło receptur i złotych proporcji składników. Mamy tu smakowite propozycje – od prostych sorbetów z limonki czy krwistej pomarańczy po lody czekoladowe z whisky. A oprócz lodów włoskie zimne desery: klasyczne semifreddo, lodowe ciasto, profiterolki. Niezależnie od tego, gdzie spędzicie tegoroczne wakacje, z tą książką ekspresowo możecie przenieść się do rzymskiej kawiarni, by zaznać chłodnej, słodkiej przyjemności. 

„GELATO. WŁOSKIE LODY, SORBETY I INNE SŁODKOŚCI”, JACOB KENEDY, WYD. ZNAK, 2021

Recenzja ukazała się w „Food Service" 5/2021 nr 205.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Smaki Gdańska" Aleksandry Kucharskiej i Katarzyny Fiszer

Czy tradycyjna kuchnia polska istnieje? Oczywiście funkcjonuje pewien kanon klasycznych polskich dań, ale rodzimą kulturę kulinarną tworzą głównie kuchnie regionalne - potrawy charakterystyczne dla poszczególnych województw czy miejscowości.

"That noodle life: soulful, savory, spicy, slurpy" Mikea and Stephanie Le

Coraz częściej pojawiają się na rynku książki kulinarne instagramowych blogerów i influencerów i coraz więcej z tych pozycji jest bardzo dobrych.

"The Miller's daughter" Emmy Zimmermann

Nie ma idealnych wypieków bez świetnej mąki, a tej bez odpowiednich ziaren i dobrego młyna.

"Learning Korean. Recipes from home cooking" Petera Serpico

Peter Serpico przez wiele lat gotował z Davidem Changiem, twórcą Momofuku, prowadził też własną restaurację w Filadelfii.

"Kuchnia bezwzględna" Joshuy Weissmana

"Najbardziej kontrowersyjny, nieidący na kompromisy" to epitety dobrze charakteryzujące Joshuę Weissmana, autora "Kuchni bezwzględnej", który jest bezkompromisowy w kwestii jakości składników i przygotowania dań od podstaw, bez używania półproduktów.

"Tak gotuje TikTok" - pierwsza oficjalna książka kucharska twórców z popularnej platformy

"TikTok to coś więcej niż tylko rozrywka. To też narzędzie, które buduje kolejne pokolenie smakoszy" - uważa znany kucharz Gordon Ramsay, który wraz ze swą córką Tilly napisał przedmowę do książki "Tak gotuje TikTok". Zgromadzono w niej gorące trendy kulinarne z tej popularnej platformy.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej