„GELATO. WŁOSKIE LODY, SORBETY I INNE SŁODKOŚCI”, JACOB KENEDY, WYD. ZNAK, 2021
Recenzja ukazała się w „Food Service" 5/2021 nr 205.
Lody i sorbety to produkty sezonowe, idealne na lato. Od zawsze były popularne, ale w ostatnich latach lodowy biznes przeżywa prawdziwy boom.
„GELATO. WŁOSKIE LODY, SORBETY I INNE SŁODKOŚCI”, JACOB KENEDY, WYD. ZNAK, 2021
Recenzja ukazała się w „Food Service" 5/2021 nr 205.
Znajdziecie w niej m.in. przepisy na: surowe tacos, chleb esseński czy spód do pizzy z pestek słonecznika, sałatkę ze skiełkowanego żyta, gazpacho, tabouleh, guacamole czy sernik z nerkowców bez pieczenia. Autorzy skomponowali też gotowe menu z podziałem na dni.
Kalafior jest bardzo popularny w naszym kraju, więc wydawałoby się, że nie potrzebuje promocji - większość osób zajmujących się gotowaniem wie, co z nim zrobić w kuchni.
Odległe kulinarne tradycje łączy w swojej kuchni Yotam Ottolenghi, znany izraelsko-brytyjski szef kuchni, właściciel londyńskich restauracji Nopi i Rovi oraz autor kultowych książek "Jerozolima" i "Obfitość". Na polskim rynku dostępna jest od niedawna jego najnowsza publikacja - "Prosto".
Bez nich nie byłoby żadnej potrawy. Te najbardziej wyraziste popularne są przede wszystkim w kuchniach orientalnych oraz arabskich, ale w różnych wersjach obecne są właściwie wszędzie. Bo sól i pieprz to przecież też przyprawy.
Rzadko polecamy tu publikacje autorstwa osób niezwiązanych profesjonalnie z gastronomią. Ale bardzo lubimy robić wyjątki!
Nie macie czasu na gotowanie w domu? Chloe Sucree w książce "Raz na tydzień" twierdzi: to kwestia dobrej organizacji. I udowadnia, że smaczne, domowe dania na każdy dzień tygodnia może bez problemu przygotować każdy.