x

"Gelato. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości" Jacoba Kenedy'ego

Kategoria: Lifestyle - książki    11.06.2021

Lody i sorbety to produkty sezonowe, idealne na lato. Od zawsze były popularne, ale w ostatnich latach lodowy biznes przeżywa prawdziwy boom.

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe
Lodziarni czy letnich stoisk z lodami naturalnymi z roku na rok powstaje w Polsce coraz więcej – zarówno tych dobrych, bardzo dobrych, jak i kiepskich. Książka „Gelato. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości” Jacoba Kenedy’ego to kopalnia inspiracji, połączeń smakowych, a także źródło receptur i złotych proporcji składników. Mamy tu smakowite propozycje – od prostych sorbetów z limonki czy krwistej pomarańczy po lody czekoladowe z whisky. A oprócz lodów włoskie zimne desery: klasyczne semifreddo, lodowe ciasto, profiterolki. Niezależnie od tego, gdzie spędzicie tegoroczne wakacje, z tą książką ekspresowo możecie przenieść się do rzymskiej kawiarni, by zaznać chłodnej, słodkiej przyjemności. 

„GELATO. WŁOSKIE LODY, SORBETY I INNE SŁODKOŚCI”, JACOB KENEDY, WYD. ZNAK, 2021

Recenzja ukazała się w „Food Service" 5/2021 nr 205.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

SUROWE ZASADY

Znajdziecie w niej m.in. przepisy na: surowe tacos, chleb esseński czy spód do pizzy z pestek słonecznika, sałatkę ze skiełkowanego żyta, gazpacho, tabouleh, guacamole czy sernik z nerkowców bez pieczenia. Autorzy skomponowali też gotowe menu z podziałem na dni.

"Kalafior to król" Leanne Kitchen

Kalafior jest bardzo popularny w naszym kraju, więc wydawałoby się, że nie potrzebuje promocji - większość osób zajmujących się gotowaniem wie, co z nim zrobić w kuchni.

"Prosto" Yotama Ottolenghiego

Odległe kulinarne tradycje łączy w swojej kuchni Yotam Ottolenghi, znany izraelsko-brytyjski szef kuchni, właściciel londyńskich restauracji Nopi i Rovi oraz autor kultowych książek "Jerozolima" i "Obfitość". Na polskim rynku dostępna jest od niedawna jego najnowsza publikacja - "Prosto".

"Przyprawy" Ewy Maliki Szyc-Juchnowicz

Bez nich nie byłoby żadnej potrawy. Te najbardziej wyraziste popularne są przede wszystkim w kuchniach orientalnych oraz arabskich, ale w różnych wersjach obecne są właściwie wszędzie. Bo sól i pieprz to przecież też przyprawy.

"Mamucie przysmaki" Violi Grzelki

Rzadko polecamy tu publikacje autorstwa osób niezwiązanych profesjonalnie z gastronomią. Ale bardzo lubimy robić wyjątki!

"Raz na tydzień" Cloe Sucree

Nie macie czasu na gotowanie w domu? Chloe Sucree w książce "Raz na tydzień" twierdzi: to kwestia dobrej organizacji. I udowadnia, że smaczne, domowe dania na każdy dzień tygodnia może bez problemu przygotować każdy.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej