x

9 czerwca rozpoczął się Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.06.2021

Wiosenna edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week potrwa do 27 czerwca. Trzydaniowe menu w cenie 59 zł można zjeść w blisko 350 restauracjach. Gdzie warto pójść? Sprawdźcie!

WARSZAWA – LE BRACI. Zdjęcie: materiały prasowe
WARSZAWA – LE BRACI. Zdjęcie: materiały prasowe
Festiwalowe miasta i regiony to: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Śląsk, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław. Rezerwacje i szczegółowe informacje – na stronie www.RestaurantWeek.pl.
A my podpowiadamy, gdzie warto warto zjeść.

WARSZAWA – LE BRACI
Jednym z odkryć jest zlokalizowana niemal w samym sercu Warszawy restauracja Le Braci. To miejsce z prawdziwą włoską kuchnią, inspirowane włoskim stylem życia, mentalnością, witalnością i gościnnością.
W festiwalowym menu znajdziecie m.in. duszoną wołowinę barolo z warzywami, risotto z chianti i straciatellą lub toskańską sałatkę z pomidorami, krewetkami i chlebem. Na deser prawdziwe, włoskie tiramisu.

KRAKÓW – FOUR

KRAKÓW – FOUR. Zdjęcie: materiały prasowe
KRAKÓW – FOUR. Zdjęcie: materiały prasowe
W Krakowie polecamy restaurację Four, która mieści się na ul. Józefa Szujskiego 4. Klimatyczne i przytulne wnętrze lokalu zapewni miłe i niezapomniane chwile. Serwowane tu dania z pewnością urzekną wasze podniebienia. Z pewnością nikt nie wyjdzie głodny po zjedzeniu piersi z kaczki z maślanką, krokietem ziemniaczano-pietruszkowym, sosem wiśniowym i młodą, pieczoną marchwią.

ŁÓDŹ – GĘSI PUCH
ŁÓDŹ – GĘSI PUCH. Zdjęcie: materiały prasowe
ŁÓDŹ – GĘSI PUCH. Zdjęcie: materiały prasowe
Jeśli szukacie restauracji na wieczorne spotkanie ze znajomymi przy lampce dobrego wina i wybornej gęsinie, koniecznie zarezerwujcie stolik w Gęsim Puchu. W menu mięsnym króluje bitka wieprzowa z sosem figowym, ziemniakiem pieczonym z serem feta i tłuczonymi ogórkami z marynowaną rzodkiewką.
Na osoby, które od mięsa stronią, czekają falafele jaglane z ciecierzycą podane na hummusie z sałatą, pomidorkami cherry i sosem ziołowym.

WROCŁAW – KAMERALNA JEDZENIE I WINO
WROCŁAW – KAMERALNA JEDZENIE I WINO. Zdjęcie: materiały prasowe
WROCŁAW – KAMERALNA JEDZENIE I WINO. Zdjęcie: materiały prasowe
We Wrocławiu zajrzyjcie do Kameralnej, klimatycznej restauracji z domową atmosferą, doprawioną restauracyjnymi standardami. Miejsce to szanuje tradycję oraz smaki znane z dzieciństwa, które podaje w nowoczesnej formie.
Podczas Festiwalu na talerzach znajdziemy m.in.  polędwiczki wieprzowe sous vide, purée z zielonego groszku, pieczone ziemniaki, pieczarki konfitowane, sos demi glace. W wersji wege czekają na nas pieczone warzywa korzenne z oliwą sezamową, kolendrą, wędzoną papryką i czarnym sezamem.

POZNAŃ – RYNEK SHERATON
POZNAŃ – RYNEK SHERATON. Zdjęcie: materiały prasowe
POZNAŃ – RYNEK SHERATON. Zdjęcie: materiały prasowe
Na kulinarnej mapie Poznania warto odhaczyć Rynek Sheraton. Perfekcyjny wygląd dań sprawia, że smakują równie dobrze jak wyglądają! W ramach festiwalowego menu będziecie mieli okazję spróbować m.in. schab z mangalicy z młodymi ziemniakami, purée z marchwi, groszkiem cukrowym i sos mięsnym.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

McDonald’s wspiera szpitale McZestawami Mocy

Zaangażowanie w akcję #WzywamyPosiłki, współpraca z harcerzami, dostarczanie posiłków dla pracowników szpitali - to pierwsze działania sieci McDonald’s wspierające tych, którzy walczą z rozprzestrzenianiem się koronawirusa.

Rozpoczyna się enologiczna jesień

Od 21 września aż do 15 grudnia potrwa czwarta edycja Jesieni Enologicznej, która w tym roku odbędzie się w Krakowie, Warszawie i na Dolnym Śląsku. Przed uczestnikami trzy miesiące atrakcji związanych z enologią, sztuką winiarską, historią winiarstwa w Polsce oraz tradycjami kulinarnymi.

Robert Wojnarowski stworzył przepisy gotowych dań To Be Foodie

Koncept restauracyjnych dań gotowych To Be Foodie debiutuje właśnie w polskich sklepach sieci Lidl. Przepisy na nie stworzył Robert Wojnarowski, wieloletni szef kuchni restauracji No31, aktualnie kierujący zespołem warszawskiej Mokolove.

#WiwatGoście! Ruszyły rezerwacje na Restaurant Week

Wraz z powrotem życia restauracyjnego startuje także Restaurant Week. Nowa edycja festiwalu potrwa od 17 do 5 lipca. Weźmie w niej udział ponad 300 restauracji z czternastu regionów.

Przed nami Whisky Live Warsaw 2020

Mimo trudnej sytuacji rynkowej naznaczonej obecnością koronawirusa, organizatorzy Whisky Live Warsaw 2020 przygotowali specjalny scenariusz dla tegorocznej odsłony festiwalu. Impreza odbędzie się 1-3 października w Centrum Praskim Koneser.

Nocna Zmiana

W miniony weekend odbyła się pierwsza edycja pierwszego nocnego marketu w Krakowie. Prezentujemy krótką fotorelację z wydarzenia.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej