x

9 czerwca rozpoczął się Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.06.2021

Wiosenna edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week potrwa do 27 czerwca. Trzydaniowe menu w cenie 59 zł można zjeść w blisko 350 restauracjach. Gdzie warto pójść? Sprawdźcie!

WARSZAWA – LE BRACI. Zdjęcie: materiały prasowe
WARSZAWA – LE BRACI. Zdjęcie: materiały prasowe
Festiwalowe miasta i regiony to: Białystok, Kraków, Łódź, Lubelskie, Podhale, Poznań, Rzeszów, Śląsk, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław. Rezerwacje i szczegółowe informacje – na stronie www.RestaurantWeek.pl.
A my podpowiadamy, gdzie warto warto zjeść.

WARSZAWA – LE BRACI
Jednym z odkryć jest zlokalizowana niemal w samym sercu Warszawy restauracja Le Braci. To miejsce z prawdziwą włoską kuchnią, inspirowane włoskim stylem życia, mentalnością, witalnością i gościnnością.
W festiwalowym menu znajdziecie m.in. duszoną wołowinę barolo z warzywami, risotto z chianti i straciatellą lub toskańską sałatkę z pomidorami, krewetkami i chlebem. Na deser prawdziwe, włoskie tiramisu.

KRAKÓW – FOUR

KRAKÓW – FOUR. Zdjęcie: materiały prasowe
KRAKÓW – FOUR. Zdjęcie: materiały prasowe
W Krakowie polecamy restaurację Four, która mieści się na ul. Józefa Szujskiego 4. Klimatyczne i przytulne wnętrze lokalu zapewni miłe i niezapomniane chwile. Serwowane tu dania z pewnością urzekną wasze podniebienia. Z pewnością nikt nie wyjdzie głodny po zjedzeniu piersi z kaczki z maślanką, krokietem ziemniaczano-pietruszkowym, sosem wiśniowym i młodą, pieczoną marchwią.

ŁÓDŹ – GĘSI PUCH
ŁÓDŹ – GĘSI PUCH. Zdjęcie: materiały prasowe
ŁÓDŹ – GĘSI PUCH. Zdjęcie: materiały prasowe
Jeśli szukacie restauracji na wieczorne spotkanie ze znajomymi przy lampce dobrego wina i wybornej gęsinie, koniecznie zarezerwujcie stolik w Gęsim Puchu. W menu mięsnym króluje bitka wieprzowa z sosem figowym, ziemniakiem pieczonym z serem feta i tłuczonymi ogórkami z marynowaną rzodkiewką.
Na osoby, które od mięsa stronią, czekają falafele jaglane z ciecierzycą podane na hummusie z sałatą, pomidorkami cherry i sosem ziołowym.

WROCŁAW – KAMERALNA JEDZENIE I WINO
WROCŁAW – KAMERALNA JEDZENIE I WINO. Zdjęcie: materiały prasowe
WROCŁAW – KAMERALNA JEDZENIE I WINO. Zdjęcie: materiały prasowe
We Wrocławiu zajrzyjcie do Kameralnej, klimatycznej restauracji z domową atmosferą, doprawioną restauracyjnymi standardami. Miejsce to szanuje tradycję oraz smaki znane z dzieciństwa, które podaje w nowoczesnej formie.
Podczas Festiwalu na talerzach znajdziemy m.in.  polędwiczki wieprzowe sous vide, purée z zielonego groszku, pieczone ziemniaki, pieczarki konfitowane, sos demi glace. W wersji wege czekają na nas pieczone warzywa korzenne z oliwą sezamową, kolendrą, wędzoną papryką i czarnym sezamem.

POZNAŃ – RYNEK SHERATON
POZNAŃ – RYNEK SHERATON. Zdjęcie: materiały prasowe
POZNAŃ – RYNEK SHERATON. Zdjęcie: materiały prasowe
Na kulinarnej mapie Poznania warto odhaczyć Rynek Sheraton. Perfekcyjny wygląd dań sprawia, że smakują równie dobrze jak wyglądają! W ramach festiwalowego menu będziecie mieli okazję spróbować m.in. schab z mangalicy z młodymi ziemniakami, purée z marchwi, groszkiem cukrowym i sos mięsnym.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Foodsi, Restaurant Week i Free Now we wspólnej kampanii

Tej wiosny Foodsi kontynuuje przekaz "Tu się nie marnuje", zwracający uwagę na problem marnotrawienia jedzenia, a dodatkowo zachęca do dbania nie tylko o planetę, ale również o własne samopoczucie. Aby lepiej realizować te misję Foodsi łączy siły z Free Now i Restaurant Week.

Poznańskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin

Poznań dołączy do miast, których restauracje opisane są w słynnym przewodniku Michelin. Znajdzie się w nim obok Warszawy i Krakowa.

Festiwal Syryjski w gdańskiej Stacji Food Hall

W dniach 23-26 marca w Stacji Food Hall trwać będzie Festiwal Syryjski. Podczas imprezy spróbować będzie można dań oraz koktajli inspirowanych kulinarnym dziedzictwem Bliskiego Wschodu.

Fundacja Taka Akcja zakupi mobilne KTG dla ukraińskich kobiet w ciąży

Wskaźnik przyrostu naturalnego w Ukrainie spada, a warunki wojenne spowodowały, że wskaźnik ciąż patologicznych przewyższa 30 proc. Problem ten schodzi na dalszy plan, kiedy kraj działa w stanie wyższej konieczności. Fundacja Taka Akcja chce to zmienić i rusza ze zbiórką charytatywną NEW HOPE.

Trzecia odsłona kolacji Grand Dinners już w maju

Kolejne kolacje z cyklu Grand Dinners odbędą się 15 i 16 maja w Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich. Swoje popisowe dania zaserwują tym razem Jean-Philippe Blondet, Arnaud Bignon i gospodarz wieczoru Tomasz Łagowski.

Body Chief startuje ze szkołą gotowania. Na poczatek - warsztaty z Magdą Gessler

Marka cateringu dietetycznego Body Chief wraz z otwarciem nowej siedziby pod Poznaniem uruchamia autorską szkołę gotowania. Warsztaty kulinarne będą w niej prowadzić doświadczeni kucharze i znani blogerzy kulinarni. Pierwszy cykl zajęć poprowadzi restauratorka Magda Gessler.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej